ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΑΜΟΥΚ – ΣΑΦΑΚ Μεσαίωνας κατά των διανοουμένων | Mikrometoxos.gr

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΠΑΜΟΥΚ – ΣΑΦΑΚ Μεσαίωνας κατά των διανοουμένων

16.12.2014 10:31

Με βήμα ταχύ προς τον σκοταδισμό βαδίζει η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που φιμώνει μαζικά εκπροσώπους του Τύπου και συκοφαντεί ως «πιόνια» της δυτικής προπαγάνδας εξέχοντες συγγραφείς και διανοουμένους.

Ο Ερντογάν προέτρεψε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να «ασχοληθούν με τα δικά τους προβλήματα» μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε η Αγκυρα

Πρόκειται για τον νομπελίστα Ορχάν Παμούκ και την Ελίφ Σαφάκ, μία από τις πιο δημοφιλείς γυναίκες συγγραφείς στη χώρα, που κατηγορήθηκαν από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Takvim» ότι ελέγχονται από ένα «διεθνές λογοτεχνικό λόμπι» που έχει βάλει την τουρκική κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο στόχαστρό του.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα στο σχετικό της άρθρο ισχυρίζεται πως αυτό το διεθνές λόμπι επιλέγει μερικούς συγγραφείς από κάθε χώρα και στη συνέχεια τους χρησιμοποιεί για να επιτεθεί στην κυβέρνηση.

«Μια κατηγορία ήταν ότι έχουμε στρατολογηθεί από δυτικές δυνάμεις προκειμένου να επικρίνουμε την Τουρκία. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που λέμε κάτι επικριτικό για την κυβέρνηση ή για την ιστορία της Τουρκίας. Αλλά αυτή είναι η πρώτη φορά που ακούω για ένα διεθνές λογοτεχνικό λόμπι», είπε η Ελίφ Σαφάκ.

Ο Νομπελίστας Ορχάν Παμούκ και η Ελίφ Σαφάκ, μία από τις πιο δημοφιλείς γυναίκες συγγραφείς στη χώρα, κατηγορήθηκαν από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Takvim» ότι ελέγχονται από ένα «διεθνές λογοτεχνικ

Ο Νομπελίστας Ορχάν Παμούκ και η Ελίφ Σαφάκ, μία από τις πιο δημοφιλείς γυναίκες συγγραφείς στη χώρα, κατηγορήθηκαν από τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Takvim» ότι ελέγχονται από ένα «διεθνές λογοτεχνικό λόμπι» που έχει βάλει την τουρκική κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν στο στόχαστρό του

«Δυστυχώς, στην Τουρκία είναι πολύ διαδεδομένες οι θεωρίες συνωμοσίας, και οι άνθρωποι τις πιστεύουν. Αυτού του είδους η παράνοια συμβαίνει συνεχώς», πρόσθεσε η Σαφάκ. «Γίνεται όλο και πιο δύσκολο να γράφει κανείς με κριτική διάθεση», επισημαίνει επίσης η συγγραφέας που είχε κατηγορηθεί για «προσβολή της τουρκικότητας» εξαιτίας του βιβλίου της «Το Μπάσταρδο της Κωνσταντινούπολης».

«Κατηγορώ»
Ο Παμούκ, που τιμήθηκε με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 2006, είχε μόλις πριν από μερικές ημέρες καταγγείλει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hurriyet την ατμόσφαιρα «φόβου» που επικρατεί στην πατρίδα του και τις πιέσεις που ασκεί η ισλαμική κυβέρνηση στην ελευθερία του Τύπου. «Πλέον ακόμη και οι δημοσιογράφοι που πρόσκεινται στην εξουσία διώκονται. Δεν έχω δει τίποτα παρόμοιο πουθενά», τόνισε.

Ελίφ Σαφάκ

Ελίφ Σαφάκ

«Το χειρότερο είναι ότι υπάρχει φόβος. Παρατηρώ ότι όλος ο κόσμος φοβάται, δεν είναι φυσιολογικό? Η ελευθερία της έκφρασης έχει πέσει σε πολύ χαμηλό επίπεδο», δήλωσε ο Παμούκ, στη συνέντευξή του την οποία και έδωσε με την ευκαιρία της κυκλοφορίας του νέου του βιβλίου, με τον τίτλο: «Παραδοξότητα του μυαλού μου», που μιλάει για την καταπίεση των γυναικών στην Τουρκία.

Στο μεταξύ και μετά τις νέες συλλήψεις αντιπολιτευόμενων εκπροσώπων τουρκικών ΜΜΕ την Κυριακή σε μια επιχείρηση που ονομάστηκε «Επιχείρηση της 14ης Δεκεμβρίου», εντείνονται οι φόβοι για σφοδρές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων στην Τουρκία, ενώ ΕΕ και ΗΠΑ έστειλαν προειδοποιητικά μηνύματα.

Η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι από κοινού με τον επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν κάλεσαν την Τουρκία να σεβαστεί την αρχή του κράτους δικαίου και την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Οι ΗΠΑ, δια της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζεν Ψάκι, κάλεσαν τη «φίλη και σύμμαχο» Τουρκία να μη διαταράσσει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.

Να «ασχοληθούν με τα δικά τους προβλήματα» προέτρεψε με τη σειρά του ο Ερντογάν τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, οι έφοδοι που έγιναν σε ΜΜΕ που θεωρούνται προσκείμενα στον ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, σφοδρό πολέμιό του, αποτέλεσαν την απαραίτητη αντίδραση των αρχών στις «βρώμικες επιχειρήσεις» που διεξάγει το θρησκευτικό του τάγμα.

Σήμερα, εξάλλου, ξεκινά στην Κων/πολη η δίκη των 35 οπαδών της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπεσίκτας, οι οποίοι φέρονται να συνέστησαν την αντικυβερνητική οργάνωση «Τσαρσί» και οι οποίοι κατηγορούνται για πραξικοπηματική δράση.

Η Τουρκία του Ερντογάν

• Η Τουρκία βρίσκεται στην 154η θέση μεταξύ 180 χωρών σε ό,τι αφορά την ελευθερία του Τύπου σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

• 200 δημοσιογράφοι έχουν συλληφθεί μέχρι σήμερα στην Τουρκία, σύμφωνα με την Ενωση Δημοσιογράφων της Τουρκίας χωρίς δίκαιη δίκη και κυρίως με κατηγορίες περί συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση.

• Ψηφίστηκε στις αρχές του μήνα νέος νόμος που ενισχύει τον έλεγχο της εκτελεστικής εξουσίας επί της Δικαιοσύνης.

• Τον Ιανουάριο αναμένεται να ψηφιστεί και νέος νόμος που θα δίνει στην αστυνομία διευρυμένες εξουσίες.

• Η εκπαίδευση πρέπει να προβάλλει τη συμβολή του ισλάμ στην επιστήμη και τις τέχνες, ενώ αποφασίστηκε να διδάσκονται στα τουρκικά δημόσια σχολεία τα οθωμανικά, το αραβικό οθωμανικό αλφάβητο που απαγορεύτηκε το 1926, από τον Κεμάλ Ατατούρκ.

• Εχουν πολλαπλασιαστεί τα ισλαμικά σχολεία στην Τουρκία, ενώ τα θρησκευτικά είναι υποχρεωτικό μάθημα για όλους τους μαθητές ανεξαρτήτως… θρησκεύματος.

• Από τη φύση τους οι γυναίκες δεν μπορούν να είναι ίσες με τους άνδρες, διακήρυξε πρόσφατα ο Ερντογάν για την ανισότητα των δύο φύλων.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017