ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η νεότερη, αλλά όχι η πρώτη γυναίκα

ΣΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η νεότερη, αλλά όχι η πρώτη γυναίκα

Μπορεί -σε ηλικία 39 ετών- η Ζωή Κωνσταντοπούλου να είναι η νεότερη πρόεδρος της Βουλής, δεν είναι όμως η πρώτη γυναίκα που θα προεδρεύσει στον ελληνικό Κοινοβούλιο. Χωρίς αμφιβολία, πάντως, είναι μια από τις πιο έντονες προσωπικότητες του κοινοβουλευτικού βίου από τη μεταπολίτευση και έπειτα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: Η νεότερη, αλλά όχι η πρώτη γυναίκα

Αν και η πρώτη γυναίκα που διετέλεσε Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων ήταν η Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα κατά την κοινοβουλευτική τριετία 2004-2007, έπειτα από πρόταση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, η Ζωή Κωνσταντοπούλου είναι η πρώτη προερχόμενη από την Αριστερά Πρόεδρος της Βουλής καθώς και η νεότερη πρόεδρος που εξελέγη ποτέ.

Ποια είναι η νέα Πρόεδρος της Βουλής
H κόρη του ιστορικού στελέχους του Συνασπισμού και προέδρου Νίκου Κωνσταντοπούλου και της δημοσιογράφου Λίνας Αλεξίου έχει μακρά συμμετοχή στα πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες, από την Νομική Σχολή Αθηνών, όπου υπήρξε μέλος του Δ.Σ. των φοιτητών, αλλά και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φοιτητών Νομικής.

Προσερχόμενη κατά την ορκωμοσία του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης.

Προσερχόμενη κατά την ορκωμοσία του υπουργικού συμβουλίου της νέας κυβέρνησης.

To 1999-2000 έκανε το μεταπτυχιακό της στη Νομική Σχολή της Σορβόννης, με αντικείμενο το Ευρωπαϊκό Ποινικό Δίκαιο και την Αντεγκληματική Πολιτική στην Ευρώπη. Το 2001-2002, έλαβε δεύτερο μεταπτυχιακό από τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Columbia, στη Νέα Υόρκη, με ειδίκευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα και το Ποινικό Δίκαιο, εθνικό και διεθνές. Εκτός από τον μεταπτυχιακό τίτλο, της απονεμήθηκε ειδική διάκριση στο διεθνές δίκαιο. Παράλληλα με τις σπουδές της, έκανε πρακτική στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στον Ο.Η.Ε. και παρείχε δωρεάν νομική βοήθεια σε πολίτες χαμηλού εισοδήματος, που κινδύνευε η στέγασή τους.

Ακόμη και κατά τη διάρκεια της εξάσκησης του επαγγέλματος της δικηγορίας, ασχολήθηκε με θέματα την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ υπήρξε και πρόεδρος της Επιτροπής Νέων Ποινικολόγων της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου (AIDP), της οποίας είναι μέλος, έχοντας διοργανώσει και συμμετάσχει με εισηγήσεις σε πολλά διεθνή συνέδρια και ομάδες εργασίας.

Με τον τέως πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Με τον τέως πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

Μια από τις υποθέσεις που σημάδεψαν ιδιαίτερα την επαγγελματική της καριέρα ήταν χωρίς αμφιβολία η υπόθεση Γρηγορόπουλου, όπου υπήρξε και συνήγορος της οικογένειας μαζί με τον πατέρα της. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε με μεγάλη συγκίνηση τον περασμένο Δεκέμβριο και για τον Νίκο Ρωμανό, φίλο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου που έκανε τότε απεργία πείνας προκειμένου να καταφέρει να πάρει άδεια για να φοιτήσει στο πανεπιστήμιο.

Την πρώτη περίοδο της εκλογής της, ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, συχνά έγινε στόχος συναδέλφων της από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που επιχειρούσαν να συνδέσουν την πολιτική της διαδρομή με το όνομα του Νίκου Κωνσταντόπουλου. Όπως η ίδια έχει απαντήσει «Με ενοχλεί να με κατατάσσουν στην κατηγορία ‘ γιοί και κόρες’. Δεν έδωσα ποτέ αυτό το δικαίωμα, ούτε στη δουλειά μου, ούτε στις σπουδές μου, ούτε σε καμία εκδήλωση στη ζωή μου».

Η πολυσυζητημένη εμφάνισή της με το κόκκινο μπαλόνι.

Η πολυσυζητημένη εμφάνισή της με το κόκκινο μπαλόνι.

«Ονομάζομαι Ζωή Κωνσταντοπούλου και δηλώνω παρούσα στον αγώνα της γενιάς και του τόπου μου», έγραψε σε ανοιχτή επιστολή της, όταν αποφάσισε να είναι για πρώτη φορά υποψήφια με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ως τότε είχε κάνει ήδη σημαντικά βήματα με σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό και στη συνέχεια ασκώντας επιτυχώς δικηγορία σε υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη και την κοινωνία.

Γεννημένη το Δεκέμβριο του 1976 στην Αθήνα, όσοι παρακολουθούν την μέχρι τώρα πορεία της, λένε πως από τη μητέρα της κληρονόμησε το ανήσυχο πνεύμα και την εργατικότητα και από τον πατέρα της το μικρόβιο της δικηγορίας, την επιμονή και την μαχητικότητα που δεν σταματά ακόμη και αν χρειαστεί να συγκρουστεί.

Η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής.

Η Άννα Ψαρούδα Μπενάκη υπήρξε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Βουλής.

«Αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά με την πολιτική γιατί θεωρώ καθήκον της γενιάς μου να πάρει τη μοίρα της στα χέρια της, να χαράξει το μέλλον της με ισότητα, δημοκρατία, αποτινάσσοντας κάθε κηδεμονία», είχε δηλώσει στα πρώτα της βήματα στην πολιτική και είχε ξεκαθαρίσει πως «εκείνο που δεν θα έκανε στην πολιτική είναι αυτό που δεν θα έκανε ποτέ και ως πολίτης», γιατί πολιτικός είναι ο κάθε πολίτης.

Εντονη προσωπικότητα με έντονες συγκρούσεις
Ως βουλευτής έστρεψε πολλές φορές επάνω της τα φώτα της δημοσιότητας τόσο με τους έντονους διαλόγους της με συναδέλφους της βουλευτές, όσο και με εμφανίσεις που συζητήθηκαν. Χαρακτηριστική εκείνη όταν εμφανίστηκε στην Ολομέλεια έχοντας δίπλα της ένα… κόκκινο μπαλόνι.

Η ίδια έχει αποδώσει τις επιθέσεις που δέχθηκε από πολιτικούς της αντιπάλους, στο ρόλο της ως εισηγήτριας στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ αλλά και στον ρόλο της στη σύνταξη της «Μαύρου Βίβλου της Ντροπής» με υποθέσεις που για το ΣΥΡΙΖΑ συνιστούν σκάνδαλα. «Ήταν εντελώς ξεκάθαρο για μένα ότι αυτό ήταν μία μέθοδος απόπειρας ηθικής και ψυχικής εξουθένωσης ώστε να υποχωρήσω, αλλά αυτό ήταν πραγματικά μια πολύ λάθος επιλογή σε λάθος άνθρωπο. Επιπλέον, η στάση του κόσμου ήταν απολύτως εμψυχωτική και ενθαρρυντική», έχει δηλώσει για τις επιθέσεις αυτές.

Στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου εξελέγη πρώτη, μετά τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, συγκεντρώνοντας 34.485 ψήφους στην Α’ Αθηνών.