ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ - Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ – Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

06.07.2015 05:00
ΣΤΙΣ 10 ΤΟ ΠΡΩΙ

Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Χωρίς τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο πραγματοποιείται στις 10 το πρωί της Δευτέρας το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Την σύγκλιση του συμβουλίου ζήτησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος έκανε δεκτό το αίτημα του πρωθυπουργού.

«Η Ελλάδα ήταν είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Προεδρικό Μέγαρο και παράλληλα τόνισε ότι είναι αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη η βούληση της Ελλάδας να παραμείνει στην Ευρώπη και στην ευρωζώνη.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «ο Ελληνικός Λαός ασκώντας το κορυφαίο δημοκρατικό του δικαίωμα, εξέφρασε την ετυμηγορία του” μια ετυμηγορία, η οποία ερμηνεύεται, όπως σημείωσε, μόνο με βάση τους όρους που διεξήχθη το δημοψήφισμα. Μάλιστα, τόνισε ότι “η ετυμηγορία αυτή σημαίνει ότι ο Ελληνικός Λαός είναι αποφασισμένος να θωρακίσει την πορεία της Ελλάδος εντός Ευρώπης και εντός Ευρωζώνης».

Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

«Εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση, με αυξημένη δημοκρατική νομιμοποίηση, να επιτύχει μια συμφωνία, η οποία θα σημαίνει ότι ο Ελληνικός Λαός σέβεται στο ακέραιο τις υποχρεώσεις του, με βάση το ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο και τις αρχές της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά μια συμφωνία η οποία θα εξασφαλίζει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, όπως το απαιτούν οι αρχές και οι αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί το θεσμικό κεκτημένο της ΕΕ, το οποίο και καθορίζει και τις υποχρεώσεις μας, προσδιορίζεται, από θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι το μήνυμα είναι σαφές και ξεκάθαρο προς πάσαν κατεύθυνση και πρόσθεσε ότι το αίτημα του Πρωθυπουργού για την σύγκληση Σύσκεψης Πολιτικών Αρχηγών των Κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή θα βοηθήσει σημαντικά.

«Αυτό, που θα προσπαθήσω να επιτύχω αποδεχόμενος, όπως είναι αυτονόητο χρέος μου αυτό το αίτημά σας, είναι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων να στείλει προς τα έξω το ίδιο μήνυμα: Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης» υπογράμμισε ο κ.Παυλόπουλος και πρόσθεσε:

«Εμείς οι Έλληνες αποδείξαμε σήμερα με την ετυμηγορία μας ότι δεν μπορούμε να διανοηθούμε την Ελλάδα εκτός Ευρώπης και εκτός Ευρωζώνης, σεβόμενοι όλες τις υποχρεώσεις μας».

Παράλληλα, απηύθυνε και έκκληση προς όλους τους ευρωπαίους εταίρους λέγοντας όταν η Ελλάδα σέβεται τις υποχρεώσεις της, αν λαμβανόταν μια οποιαδήποτε διαφορετική απόφαση, θα ήταν σαφές ότι η Ευρώπη θα ήταν κάτι διαφορετικό χωρίς την Ελλάδα από εκείνο που οραματίστηκαν εκείνοι που την ίδρυσαν. Τους λέμε λοιπόν, ότι «εμείς έχουμε αυτή την βούληση και η βούλησή μας είναι αταλάντευτη και αδιαπραγμάτευτη».

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι ο Ελληνικός Λαός έδωσε την ετυμηγορία του και πρόσθεσε ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες, η στάση των πολιτών ήταν υποδειγματική. «Δώσαμε ένα παράδειγμα Δημοκρατίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ακολούθως, τόνισε ότι «τώρα αυτό που προέχει είναι να σφυρηλατήσουμε την εθνική μας ομοψυχία και την εθνική μας ενότητα. Και να φροντίσουμε να διαμορφώσουμε ένα υγιές και ισχυρό εθνικό μέτωπο για την αποκατάσταση της ομαλότητας στην οικονομία, προκειμένου να διεκδικήσουμε άμεσα λύσεις στα προβλήματα, στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας. Να σταματήσει ο στραγγαλισμός της οικονομίας, αλλά ταυτόχρονα να διαμηνύσουμε ότι οι προτάσεις μας είναι ρεαλιστικές, είναι λογικές, είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε άμεσα σε μια ουσιαστική διαπραγμάτευση για να βρεθεί μια αξιόπιστη λύση, ένας έντιμος συμβιβασμός για το καλό της Ευρώπης».

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι η Ευρώπη προχωρά μέσα από συμβιβασμούς, όχι μέσα από διαιρέσεις».

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017