ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ – Πώς ο σούπερ Μάριο ράγισε το τείχος του Βερολίνου

Πώς ο σούπερ Μάριο ράγισε το τείχος του Βερολίνου

Από την πρώτη στιγμή που ο Ιταλός τραπεζίτης Μάριο Ντράγκι ανέλαβε το «τιμόνι» της ΕΚΤ έδειξε ότι θα ακολουθήσει τη δική του πολιτική, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, κάνοντας «ό,τι χρειαστεί για να διατηρήσει το ευρώ», αποκλίνοντας από τη γερμανική γραμμή και προκαλώντας συχνά την ενόχληση του Βερολίνου.

Η Ανγκελα Μέρκελ απομονωμένη στο Νταβός, παρακολουθούσε τη Λαγκάρντ και τους Αμερικανούς αξιωματούχους να εκφράζουν την ικανοποίησή τους για την κίνηση Ντράγκι.

Ο Ντράγκι είχε υπαιχινθεί από το 2012 ότι στο οπλοστάσιό του υπάρχει ένα «μπαζούκας», το οποίο… απασφάλισε σχεδόν τρία χρόνια αργότερα, την περασμένη Πέμπτη, σκορπίζοντας ευφορία στις αγορές με μόνη «παραφωνία» τις γερμανικές αντιδράσεις.

Η κόντρα με το Βερολίνο ήταν κοινό μυστικό, ωστόσο από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε πριν από έναν περίπου μήνα ότι στη συνεδρίαση της 22ας Ιανουαρίου ο Ντράγκι θα προχωρήσει στην ανακοίνωση της μαζικής αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, ξεκίνησε ένας πραγματικός πόλεμος διαρροών και δηλώσεων, που αποκάλυπτε το μέγεθος των διαφωνιών.

Οι επανειλημμένες εκκλήσεις του Γιενς Βάιντμαν, του Γερμανού κεντρικού τραπεζίτη, να μην υπάρξει αλλαγή στη μέχρι τώρα στρατηγική της ΕΚΤ και να υπάρξουν πιέσεις στα κράτη της Ευρωζώνης για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις αποτελούσαν ένδειξη του κλίματος στη γερμανική πρωτεύουσα. Γερμανοί πολιτικοί και οικονομολόγοι, καθημερινά δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο και αυστηρές δηλώσεις του δίδυμου Μέρκελ-Σόιμπλε προειδοποιούσαν για τους κινδύνους της ποσοτικής χαλάρωσης.

Φόβοι
Εξέφραζαν τους φόβους πως η προσφορά φρέσκου χρήματος μπορεί να κάνει τις χώρες του ευρωπαϊκού Νότου να επιβραδύνουν τις μεταρρυθμίσεις και πως ο Γερμανός φορολογούμενος θα αναγκαστεί να επωμιστεί ξένα χρέη.

Λίγες μόλις ημέρες πριν την κρίσιμη συνεδρίαση, υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον Μάριο Ντράγκι και στην Ανγκελα Μέρκελ, κατά την οποία, σύμφωνα με διαρροές, επήλθε συμβιβασμός μεταξύ των δύο, με κυριότερο την ανάληψη του πιστωτικού κινδύνου από τις εθνικές κεντρικές τράπεζες.

Οι ανακοινώσεις του Ντράγκι, τελικώς, ξεπέρασαν τις προσδοκίες με το πρόγραμμα ύψους 1,1 τρισ. ευρώ, ενώ ο επικεφαλής της ΕΚΤ κατάφερε τεχνηέντως να υποβαθμίσει την παραχώρηση προς το Βερολίνο, λέγοντας στους δημοσιογράφους ότι «ασχολούνται υπερβολικά με το θέμα» του ποιος επωμίζεται το ρίσκο.

«Ο Ντράγκι έχει δίκιο γιατί, αν μη τι άλλο, η ζημία σε ένα κρατικό ομόλογο μπορεί κάλλιστα να καλυφθεί μέσω παρακράτησης από το μερίδιο που έχει η κυβέρνηση στα κέρδη της ΕΚΤ. Οι Γερμανοί σκεπτικιστές στο ΔΣ της ΕΚΤ είναι βέβαιο ότι το κατανοούν αυτό» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι Financial Times.

Η Μέρκελ ήταν μάλλον απομονωμένη στο Νταβός, όπου βρισκόταν, αφού οι υπόλοιποι συμμετέχοντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το πρόγραμμα μαζικής αγοράς ομολόγων. Η Κριστίν Λαγκάρντ άλλωστε και οι υπόλοιποι Αμερικανοί αξιωματούχοι ήδη επιχειρηματολογούσαν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ υπέρ της ποσοτικής χαλάρωσης ως μέσο τόνωσης της οικονομίας. Ο πανικός που επικράτησε στο Βερολίνο μετά τις ανακοινώσεις Ντράγκι αποτυπώνεται άριστα στο πρώτο σχόλιο της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο «το ναρκωτικό του Ντράγκι».

Στο άρθρο αναφέρεται ότι «η ΕΚΤ και ο Μάριο Ντράγκι πλημμυρίζουν με τεράστια χρηματικά ποσά τις χώρες της Ευρωζώνης, εμποδίζοντας τις μεταρρυθμίσεις και κάνοντας εμάς τους Ευρωπαίους φτωχούς» ενώ συνεχίζει με κινδυνολογικές προβλέψεις ακόμη και για απόλυτη φτωχοποίηση των συνταξιούχων εξαιτίας του «πακέτου» Ντράγκι.

Αριστεροί και Δεξιοί
Σχεδόν σύσσω­μος ο γερμανικός πολιτικός κόσμος έσπευσε να επικρίνει την απόφαση της ΕΚΤ, από όλα τα στρατόπεδα, αρχής γενομένης από τους Χριστιανοδημοκράτες, την Αριστερά, ακόμη και την Εναλλακτική για τη Γερμανία.

«Ο Ντράγκι τρέφει τον ιό του χρέους» δήλωσε άκρως απογοητευμένος ο πρωην υπουργός Εσωτερικών, Χανς Πέτερ Φρίντριχ, απηχώντας τις απόψεις πολλών κομματικών του συντρόφων στους Χριστιανοκοινωνιστές. «Ο Γιενς Βάιντμαν χρειάζεται μεγαλύτερη στήριξη από το Βερολίνο» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας, Μάρκους Σόντερ.

«Η ΕΚΤ σαφώς δεν θα έπρεπε να κυριαρχείται από τη Γερμανία, αλλά θα έπρεπε να λαμβάνει υπόψη της την κουλτούρα σταθερότητας της Γερμανίας. Δημιουργήθηκε ως ευρωπαϊκή Bundes­bank και όχι ως Fed σε γερμανικό έδαφος». Αρκετοί από την επιτροπή Οικονομικών της γερμανικής Βουλής κατηγόρησαν τον Ντράγκι ότι συμπεριφέρεται σαν να διευθύνει την Banca d’ Italia, την ιταλική κεντρική τράπεζα.

Ούτε όμως η Ανγκελα Μέρκελ γλίτωσε από την εσωκομματική κριτική, καθώς πολλά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος την κατηγορούν ότι άφησε στο έλεος των… θηρίων τη γερμανική κεντρική τράπεζα και ότι δεν προσπάθησε αρκετά για να κερδίσει συμμαχίες εν όψει την κρίσιμης συζήτησης στο ΔΣ της ΕΚΤ.

Αντιθέτως, όπως επισημαίνουν, ο Μάριο Ντράγκι είχε αφιερώσει τους τελευταίους μήνες στην εξεύρεση συμμάχων, για να καταφέρει να προσπεράσει τον γερμανικό σκόπελο. Και, όπως ομολογεί μερίδα του γερμανικού Τύπου, τα κατάφερε.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
[email protected]