«ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΙΣΤΟΣ» - Σε σούπερ μάρκετ ναρκωτικών εξελίσσεται το Διαδίκτυο - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

«ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΙΣΤΟΣ» – Σε σούπερ μάρκετ ναρκωτικών εξελίσσεται το Διαδίκτυο

13.06.2015 17:24
«ΣΚΟΤΕΙΝΟΣ ΙΣΤΟΣ»

Σε σούπερ μάρκετ ναρκωτικών εξελίσσεται το Διαδίκτυο

Σε… σούπερ μάρκετ ναρκωτικών εξελίσσεται το Διαδίκτυο, καθώς ο ρόλος του στην προμήθεια και την εμπορία ναρκωτικών στην Ευρώπη αυξάνεται διαρκώς με τις νέες ψυχοδραστικές ουσίες και τα «εδραιωμένα» ναρκωτικά να πωλούνται μαζικά ηλεκτρονικά, σύμφωνα με σχετική έκθεση του Οργανισμού της ΕΕ για τα Ναρκωτικά (EMCDDA).

Συγκεκριμένα, την τελευταία δεκαετία η χρήση συμβατικών ιστοσελίδων για την πώληση νέων ψυχοδραστικών ουσιών έχει αυξηθεί φτάνοντας τις 650. Ωστόσο, η πιο ανησυχητική εξέλιξη στην ηλεκτρονική αγορά είναι η πώληση παράνομων ναρκωτικών σε «κρυπτοαγορές» ή ηλεκτρονικά καταστήματα στην αθέατη πλευρά του Διαδικτύου, τον λεγόμενο «βαθύ ιστό» ή «σκοτεινό ιστό» -dark web-, ο οποίος είναι προσβάσιμος με χρήση λογισμικού κρυπτογράφησης.

Οι σελίδες αυτές επιτρέπουν πλήρη ανωνυμία στις ανταλλαγές προϊόντων και υπηρεσιών μεταξύ των συναλλασσόμενων μερών, τα οποία συχνά χρησιμοποιούν «κρυπτονομίσματα» (π.χ. Bitcoin) για τη διευκόλυνση των αφανών συναλλαγών τους. Ακόμη ένα νέο φαινόμενο είναι η εμφάνιση μιας «διαδικτυακής μαύρης αγοράς», με ηλεκτρονικά καταστήματα τα οποία λειτουργούν τόσο στην ορατή όσο και στην αθέατη πλευρά του Διαδικτύου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αθέατης αγοράς είναι το Silk Road, η «μαύρη υπεραγορά» ναρκωτικών στο Διαδίκτυο, την οποία «κατέβασε» από το Διαδίκτυο το FBI τον Οκτώβριο του 2013 και η οποία είχε καταφέρει στα δύο χρόνια λειτουργίας της να έχει πωλήσεις ενός δισεκατομμυρίου και σχεδόν ένα εκατομμύριο πελάτες.

Σε σούπερ μάρκετ ναρκωτικών εξελίσσεται το Διαδίκτυο

Πολύ σύντομα μετά το κλείσιμο κι ενώ ο ιδρυτής του, ο 31χρονος Ρος Ούλμπριχτ, καταδικάστηκε σε ισόβια, εμφανίστηκε το Silk Road 2.0 με 150.000 χρήστες που στους 12 μήνες λειτουργίας του έκαναν συναλλαγές 96 εκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι πάντως χαρακτηριστικό πως οι ιστοσελίδες που πουλάνε ναρκωτικά μοιάζουν με τη λερναία ύδρα, καθώς όσες κι αν κλείσουν οι Αρχές άλλες τόσες εμφανίζονται. Μόνο το 2014 οι Αρχές κατάφεραν να κλείσουν συνολικά 414 ιστοσελίδες και να συλλάβουν 17 άτομα, ωστόσο οι online χρήστες αυξάνονται όσο «ανοίγει» η διαδικτυακή αγορά. Συγκεκριμένα, οι ιντερνετικές παραγγελίες τριπλασιάστηκαν από τις 15.000 στις 45.000 τα τελευταία δύο χρόνια. Σύμφωνα με την Global Drug Survey, σε μελέτη που έγινε σε 100.000 άτομα από όλο τον κόσμο οι 11.750 απάντησαν ότι είχαν αγοράσει ναρκωτικά online τόσο μέσω συμβατικών ιστοσελίδων όσο και μέσω του «σκοτεινού ιστού». Το ένα τέταρτο εξ αυτών επεσήμαναν ότι το είχαν κάνει αυτό για πρώτη φορά μέσα στο 2014 – περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά. Στις ΗΠΑ ένας στους επτά αγοράζει ναρκωτικά αποκλειστικά στο Ιντερνετ, ενώ τους περισσότερους ιντερνετικούς αγοραστές ναρκωτικών έχουν οι Σουηδία, Πολωνία, Νορβηγία, Δανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Εκσταση»
Το πιο δημοφιλές ναρκωτικό στο dark web είναι το «έκσταση», με περίπου το 64% των διαδικτυακών αγοραστών να δηλώνει πως το έχει αγοράσει είτε σε σκόνη είτε σε μορφή χαπιών. Το LSD είναι και αυτό ιδιαίτερα δημοφιλές, κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι, ενώ είναι μια γνωστή ουσία, είναι δύσκολο να βρεθεί από τις μέχρι τώρα γνωστές «οδούς» της ναρκωτικής αγοράς.

Οι λόγοι για τους οποίους οι χρήστες στρέφονται στο Διαδίκτυο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι ότι τα ναρκωτικά είναι πολύ φθηνότερα, όπως για παράδειγμα το «έκσταση», που στην Αυστραλία στοιχίζει 450 δολάρια το γραμμάριο, ενώ online διατίθεται για 80 δολάρια το γραμμάριο.

Ακόμα ένας λόγος είναι ότι η αγορά στο Διαδίκτυο είναι ασφαλέστερη, αφού γίνεται με ανωνυμία κι άκοπα από το σπίτι, ενώ το Ιντερνετ το προτιμούν και οι έμποροι, που δεν εμπλέκονται με αυτόν τον τρόπο σε καβγάδες στους δρόμους με άλλους ντίλερ και κινδυνεύουν λιγότερο να εντοπιστούν και να συλληφθούν.

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ

ETHNOS.GR

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017