ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ – ΒΡΗΚΑΝ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΡΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ!

ΒΡΗΚΑΝ ΑΡΧΑΙΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΟ ΚΑΒΟΥΡΙ ΤΗΣ ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ!

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ
Στην παραλία τουΜεγάλου Καβουρίου, στηΒουλιαγμένη, αρχαιολογική έρευνα έφερε στο φως τμήμα αρχαίας αμαξιτής οδού, μήκους 300 μέτρων. Η πορεία της οδού, η οποία βρέθηκε στην περιοχή ανάμεσα στον παραλιακό πεζόδρομο και την οδό Καβουρίου, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο δρόμος συνέδεε τον αρχαίο δήμο των Αιξωνιδών Αλών, ο οποίος αντιστοιχεί στη σημερινή Βούλα και Βουλιαγμένη, με το παραλιακό μέτωπο όπου βρισκόταν το λιμάνι.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Πολιτισμού, τα κεραμικά θραύσματα και τα νομίσματα που βρέθηκαν στην ανασκαφή δείχνουν ότι ο δρόμος παρέμενε σε χρήση όλη τη διάρκεια του 4ου αι. π.Χ..
fo2
Στην πορεία του προς τα ανατολικά, ο δρόμος πιθανότατα διασταυρώνονταν με την «Αστική Οδό» που συνέδεε την Αθήνα με το Σούνιο. Η κεντρική αυτή αρτηρία των παράλιων δήμων Αλιμούντος, Ευωνύμου, Αιξωνής και Αιξωνίδων Αλών έχει ανασκαφεί τμηματικά.
Στην περιοχή της Βούλας η Αστική Οδός έχει εντοπιστεί και ερευνηθεί κυρίως κατά μήκος της Λεωφόρου Βάρης στην περιοχή Πηγαδάκια. Η Αστική Οδός συναντούσε και την αρχαία παραλιακή οδό που ακολουθούσε την ακτή από το Φάληρο ως τη Βούλα.
Οι εργασίες στο Καβούρι ξεκίνησαν αρχικά στο πλαίσιο του έργου ΕΣΠΑ «Διάφορες Κατασκευές και Αναπλάσεις στην περιοχή Μεγάλου Καβουρίου Βουλιαγμένης» και στη συνέχεια χρηματοδοτήθηκαν από τον κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, η προσφορά του οποίου έδωσε στην υπηρεσία την ευκαιρία να ολοκληρώσει την έρευνα και να μετατρέψει την παραλία του Μεγάλου Καβουρίου σε αρχαιολογικό πάρκο.
fo1
Όλες οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με ευθύνη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής Πειραιώς και Νήσων (πρώην ΚΣΤ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων) και έγιναν με την επίβλεψη της αρμόδιας για την περιοχή αρχαιολόγου κας Μ. Γιαμαλίδη και τη συνεργασία των αρχαιολόγων Ι. Εβρενόπουλου και Κ. Νταϊφά.