ΣΕΔ και... «Πρόγραμμα παρακολούθησης Γεν. Συνελεύσεων»... - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

ΣΕΔ και… «Πρόγραμμα παρακολούθησης Γεν. Συνελεύσεων»…

26.03.2015 15:49

Αύριο Παρασκευή 27 Μαρτίου και ώρα 16.00 θα λάβει χώρα η συνάντηση μεταξύ φορέων της εγχώριας χρηματιστηριακής αγοράς για να συζητηθεί εκτενώς το νέο project που προωθεί ο Σύνδεσμός Επενδυτών & Διαδικτύου (ΣΕΔ) και αφορά στο «Πρόγραμμα παρακολούθησης Γεν. Συνελεύσεων».

Η συνάντηση θα γίνει στο κτήριο του χρηματιστηρίου Αθηνών, και το παρόν θα δώσουν στελέχη του ελληνικού χρηματιστηρίου, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του ΣΕΔ, ενώ θα παρευρεθούν και εκπρόσωποι τεσσάρων οικονομικών ΑΕΙ.

Ο ΣΕΔ που φέτος συμπλήρωσε 15 χρόνια παρουσίας και δραστηριοποίησης στην ελληνική αγορά, έχοντας συμβάλει σημαντικά στο μετοχικό ακτιβισμό, καλύπτοντας πολλά από τα «κενά» του συστήματος σε ότι αφορά την προστασία των συμφερόντων των μικροεπενδυτών, έχει διαβλέψει επί χρόνια το… κενό που υπάρχει στην παρακολούθηση των γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων.

Σε πλείστες όσες περιπτώσεις, οι γενικές συνελεύσεις γίνονται παρουσία μόλις 2-3 ατόμων, απαξιώνοντας όλη τη διαδικασία, με τους μεγαλομετόχους και τις διοικήσεις να «περνούν» και να ψηφίζουν αβίαστα αυτά που θέλουν.

Στόχος είναι να… θεσμοθετηθεί η παρακολούθηση γενικών συνελεύσεων των εισηγμένων και αυτός είναι ο λόγος που γίνεται αυτή η προσπάθεια, με την υποστήριξη της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σκοπός του προγράμματος είναι, σε συνεργασία κυρίως με τα τέσσερα οικονομικά ΑΕΙ της Αθήνας,

(ΟΠΑ, ΕΚΠΑ, ΠΑΝΤΕΙΟ, ΠΑΝ.ΠΕΙΡΑΙΑ, αλλά και με άλλες σχολές στις οποίες διδάσκονται θέματα

που αφορούν το Χρηματιστήριο, τις εισηγμένες εταιρείες και την Κεφαλαιαγορά γενικότερα), να γίνει «έφοδος» στις γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων. Ο ΣΕΔ θα απευθυνθεί σε πτυχιακούς-μεταπτυχιακούς φοιτητές που ενδιαφέρονται για θέματα Κεφαλαιαγοράς και εισηγμένων εταιρειών, ώστε – μέσα (και) στο εκπαιδευτικό πλαίσιο των σχολών – θα δοθεί το παρόν σε όσο το δυνατόν περισσότερες γ.σ. τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2015.

 

Πρόκειται για δράση που θα γίνει για πρώτη φορά στη χώρα μας και θα υπάρξει για αυτό χρηματοδότηση από το Χρηματιστήριο, για οδοιπορικά στους φοιτητές που θα παρακολουθήσουν τις Γεν. Συνελεύσεις των εισηγμένων εταιρειών.

 

Θα γίνει προσπάθεια, όσο είναι δυνατόν, μαζί με τους φοιτητές να παρευρίσκονται και μέλη του ΣΕΔ, που έχουν εμπειρία από Γεν. Συνελεύσεις εισηγμένων εταιρειών.

 

Οι συμμετέχοντες θα καταγράφουν «στην πράξη» στοιχεία όπως:
-Εταιρική Διακυβέρνηση,
-Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

-Οικονομικές καταστάσεις,

-Ισολογισμούς

-Σημειώσεις ορκωτών (αν υπάρχουν)

-Εταιρικές ανακοινώσεις

-Θέματα ημερήσιας διάταξης Γεν. Συνελεύσεων και γενικά την πληροφόρηση που δίνεται στους μετόχους από της εισηγμένες εταιρείες. Τα στοιχεία που θα συλλεχθούν θα αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης για την περαιτέρω βελτίωση των Γεν. Συνελεύσεων των εισηγμένων εταιρειών.

==============

Στο παρακάτω g-doc υπάρχει ένα προσχέδιο ερωτηματολόγιου που θα συμπληρώνουν
όσοι θα παρακολουθούν τις Γεν. Συνελεύσεις.

Το ερωτηματολόγιο είναι υπό διαμόρφωση γι αυτό παρακαλώ για τις προτάσεις, παρατηρήσεις και διορθώσεις σας. Θα το δούμε αναλυτικά on-line και στη συνάντηση:
Ερωτηματολόγιο Γεν.Συνελεύσεων

“Οσοι επιθυμούν να έλθουν στη συνάντηση, παρακαλούνται να το δηλώσουν με e-mail στο info@sed.gr

Με φιλικούς χαιρετισμούς

Μπάμπης Εγγλέζος
Πρόεδρος του ΣΕΔ
6977-649431
6934-252710

——————————–

Υ.Γ.: Πάντως, τεράστιο πρόβλημα – το οποίο θα πρέπει να χειριστούν και να διορθώσουν όσο γίνεται οι αρχές – είναι το γεγονός ότι δεκάδες γενικές συνελεύσεις γίνονται στις δύο τρεις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας! Αποτέλεσμα αυτού είναι να λαμβάνουν χώρα 10 ή περισσότερες γενικές συνελεύσεις την ίδια ώρα, οπότε κανένας επενδυτής δεν μπορεί να παρακολουθήσει δύο συνελεύσεις εταιρειών στις οποίες είναι μέτοχος! Πρόκειται για άλλο ένα… τρυκ των εισηγμένων, για να βγάζουν ανώδυνα τη διαδικασία!

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017