Ρύθμιση οφειλών προς τη ΔΕΗ έως και σε 36 δόσεις – Π. Λαφαζάνης: «Ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις»

Μία σειρά από μέτρα για τους διακανονισμούς των οφειλών προς τη ΔΕΗ, ανακοίνωσε, χθες, σε σχετική συνέντευξη τύπου, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, από κοινού με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Μανώλη Παναγιωτάκη.

 

«Πρόκειται για ένα γενναίο πρόγραμμα διακανονισμών που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις που επλήγησαν από την κρίση», υποστήριξε ο κ. Λαφαζάνης, με τον κ. Παναγιωτάκη να προσθέτει από την πλευρά του ότι το μεγάλο στοίχημα πλέον, είναι η μείωση της τιμής του ρεύματος «που θα επιδιωχθεί σύντομα».
Με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν λοιπόν, τα νέα μέτρα προβλέπουν τα εξής:
•       Μέχρι 36 μηνιαίες δόσεις, σε συνάρτηση με το ύψος της οφειλής και την κατάσταση του οφειλέτη, για το σύνολο των οικιακών καταναλωτών και τις επιχειρήσεις, τόσο στη χαμηλή όσο και στη μέση τάση (από 8 δόσεις για τους οικιακούς και 4-6 για τις επιχειρήσεις που προβλεπόταν μέχρι σήμερα). Για την υψηλή μάλιστα, όπου οι καταναλωτές είναι αριθμητικά λίγοι, οι ρυθμίσεις είναι εξατομικευμένες.

Το πλήθος των δόσεων δε (με ανώτατο όριο πάντα τις 36) θα καθορίζεται από το τοπικό γραφείο της ΔΕΗ ανάλογα με το εισόδημα, το ιστορικό του καταναλωτή, την κατάσταση της επιχείρησης, το ύψος της κατανάλωσης και με γνώμονα η δόση να μην υπερβαίνει περίπου το 30 % του μηνιαίου λογαριασμού, κλπ.
•       Μείωση της προκαταβολής στο μισό, 10% αντί για 20%.
•       40 έως 60 δόσεις για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου, άτομα με αναπηρία κλπ, για τους οποίους δεν κόβεται η παροχή της ηλεκτροδότησης.
•       Η ρύθμιση είναι έντοκη με το εκάστοτε ισχύον συμβατικό επιτόκιο που τώρα είναι 5,7%.
•       Για τις εποχιακές (τουριστικές) επιχειρήσεις προβλέπεται προκαταβολή 20 % και 8 μέχρι 18 δόσεις, με προκαταβολή επίσης 10 %.
•       Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και πελάτες που είχαν επιδείξει αντισυμβατική συμπεριφορά (π.χ. παράνομη σύνδεση μετρητή, ρευματοκλοπή), οι οποίοι αποκλείονταν από το προηγούμενο καθεστώς ρυθμίσεων. Στόχος είναι να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν “νέα αρχή” στις σχέσεις τους με τη ΔΕΗ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στο νέο πρόγραμμα έχουν δυνατότητα να ενταχθούν και οφειλέτες που είχαν διακανονίσει το χρέος τους με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο (ξεπερνούν το 1.000.000 οι ρυθμίσεις που έχουν γίνει από το 2011, από τις οποίες οι 280.000 είναι τώρα ενεργές), αλλά και ότι προϋπόθεση για την τήρηση των διακανονισμών, αποτελεί η εξόφληση των τρεχόντων λογαριασμών.