Παν.Παναγιώτου: Η λίρα καταρρέει, η Τουρκία σε κρίση, ο Ερντογάν σε άρνηση…

Η τουρκική λίρα καταρρέει έναντι του δολαρίου στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών και αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα της.

  • Το μεγαλύτερο είναι η ταχύτητα με την οποία αυτό συμβαίνει και η προοπτική περαιτέρω πτώσης, η οποία απογειώνει τον πληθωρισμό και τα επιτόκια και έτσι κάνει το κόστος εξωτερικού δανεισμού για το κράτος και τις εταιρίες ολοένα και ακριβότερο και έτσι όλο και πιο δύσκολο να εξυπηρετηθεί.

Η κατάρρευση της λίρας σε αριθμούς
Από την εκλογή Τραμπ το δολάριο έχει αυξηθεί κατά 11% έναντι της λίρας, ενώ τα ποσοστά ανόδου του ανέρχονται σε 27% από το καλοκαίρι και σε 211% από το 2009.

Ο ιδιωτικός κλάδος της Τουρκίας σε κρίση
Το έλλειμμα σε δολάριο των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών της Τουρκίας έχει απογειωθεί σήμερα στα $211 δισ. από $67 δισ. το 2009.

  • Αυτό σε συνδυασμό με την κατάρρευση της λίρας έναντι του δολαρίου συνεπάγεται πως έχει γίνει τρεις φορές μεγαλύτερο με τη χρηματοδότηση του να είναι δύο φορές ακριβότερη. Αν προστεθεί και το κόστος από την αύξηση των επιτοκίων αλλά και συρρίκνωση της εγχώριας της αγοράς της Τουρκίας η οποία προκαλεί συρρίκνωση του τζίρου και των κερδών, γίνεται φανερό γιατί ο ιδιωτικός κλάδος της Τουρκίας έχει μπει σε κρίση.

Η συνταγή συρρίκνωσης της οικονομίας
Η κατάρρευση της λίρας οδηγεί σε εκτίναξη του πληθωρισμού και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας.

  • Ο κύκλος αυτός, σε συνδυασμό, μεταξύ άλλων με την εκτόξευση των κρατικών και ιδιωτικών ελλειμμάτων σε δολάριο, τη μείωση της ροής ξένων κεφαλαίων προς τη χώρα (που έχει επιδεινωθεί θεαματικά μετά το πραξικόπημα), το πλήγμα στη βαριά βιομηχανία του τουρισμού της χώρας, τη συρρίκνωση του ιδιωτικού τομέα, το πλήγμα στον τουρκικό τραπεζικό κλάδο, αποτελούν τη συνταγή της κρίσης για την Τουρκία οικονομία. Η σ

Ο Ερντογάν σε άρνηση
Μία Τουρκία σε οικονομική κρίση δεν ταιριάζει με τα σχέδια του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μέχρι στιγμής αρνείται να δει την πραγματικότητα και να λάβει οποιοδήποτε μέτρα και αντίθετα επιδίδεται σε λαϊκίστικες παροτρύνσεις προς τους Τούρκους να ανταλλάξουν τα δολάρια τους με λίρα για να στηρίξουν το νόμισμά τους έναντι της «διεθνούς απειλής». Με αυτόν τον τρόπο, ωστόσο, η κατάσταση επιδεινώνεται, η κρίση μεγαλώνει και σύντομα θα είναι αδύνατο να κρυφτεί κάτω από το χαλί.