Π Δούκας: Δεν διαθέτουμε σύστημα αποχέτευσης αποτυχημένων πολιτικών – Οι τράπεζες θέλουν άλλα 10-15 δισ κεφάλαια | Mikrometoxos.gr

Π Δούκας: Δεν διαθέτουμε σύστημα αποχέτευσης αποτυχημένων πολιτικών – Οι τράπεζες θέλουν άλλα 10-15 δισ κεφάλαια

18.02.2015 05:29
Άρθρο του Πέτρου Δούκα πρώην υφυπουργού επί κυβερνήσεων ΝΔ…στο www.bankingnews.gr
Η νέα Κυβέρνηση καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να φανεί συνεπής με τις προεκλογικές της εξαγγελίες και να ανακτήσει τη λεγόμενη “χαμένη μας αξιοπρέπεια”.
Βέβαια, μια Χώρα που συνεχώς ζητάει ειδικές διευκολύνσεις και ρυθμίσεις δεν παύει να είναι μια Χώρα-ζήτουλας, με ελαχιστότατη αυτάρκεια!
Το να εξασφαλίσουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κάτι παραπάνω απ’ ότι μια προηγούμενη Κυβέρνηση δεν μας κάνει αξιοπρεπείς.
Μας κάνει λίγο πιο πετυχημένους στη ζητιανιά!
Θα ανακτήσουμε την αξιοπρέπειά μας μόνο όταν δουλέψουμε όλοι πιο σκληρά, όταν ο καθένας από μας φροντίσει να βελτιωθεί από μόνος του, όταν σαν σύνολο αρχίσουμε να παράγουμε προϊόντα πολύ πιο σύνθετα και πολύ πιο μεγάλης αξίας!
Όταν δεν χρειάζεται να τους παρακαλάμε για κατανόηση (και για χρηματοδότηση)!
Προς τα εκεί πρέπει να επικεντρώσει τις προσπάθειές του ο κ. Πρωθυπουργός!
Κύριος σκοπός του δεν πρέπει να είναι απλά η αναδιανομή αλλά η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΠΛΟΥΤΟΥ για όλους τους πολίτες, ή τουλάχιστον για τους περισσότερους σε ένα κλίμα ομόνοιας.
Κάθε φορά που δεν μειώνεται η απόσταση που μας χωρίζει από τους υπόλοιπους “18” Ευρωπαίους (ακόμα και οι ‘αδελφοί μας Κύπριοι’ κρατάνε αποστάσεις από εμάς), ο ΠΛΟΥΤΟΣ του Ελληνικού Έθνους καταστρέφεται κατά δισεκατομμύρια.
Πως;
Με τη συνεχή μείωση της αξίας των Ελληνικών επιχειρήσεων, της αξίας των ακινήτων που δεν πουλιούνται ούτε σε απίθανα χαμηλές τιμές, της αξίας των μετοχών στο Χρηματιστήριο και των Ομολόγων, με την έλλειψη όρεξης (και κεφαλαίων) για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες!
Πρέπει όλοι να κατανοήσουν ότι χωρίς επιχειρηματική κερδοφορία και επενδύσιμα πλεονάσματα, ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, δημιουργία και μείωση της ανεργίας (και φυσικά ούτε δυνατότητα ‘αναδιανομής’)
Όπως είχε πει ο Σπαρτιάτης στρατάρχης Παυσανίας μετά το θρίαμβο στις Πλαταιές κατά του Μαρδόνιου:
δεν καταλαβαίνω γιατί εισέβαλλαν οι Πέρσες στην Ελλάδα! Για να μοιράσουν τη φτώχεια μας;
Ο συνολικός πλούτος και τα εισοδήματα δεν αυξάνονται με Προεδρικά Διατάγματα!
Τα εισοδήματά μας και το επίπεδο διαβίωσης μας μπορούν να βελτιωθούν, μόνο όταν αυξηθεί η συνολική αξία αυτών που παράγουμε!
Δεν μπορεί να παράγω προϊόντα αξίας 300 ευρώ και να απαιτώ να με πληρώνουν 500 (και δανειζόμενος από τις τράπεζες άλλα 200 να ξοδεύω 700!).
Ποιό κορόιδο θα χρηματοδοτήσει μια τέτοια κατάσταση; Κανένα!
Αν δεν βασιστούμε στις δικές μας δυνάμεις αν δε αυξηθεί η παραγωγή, αν δεν προσελκύσουμε επενδύσεις, αν δεν βελτιώσουμε την ‘τεχνογνωσία’ μας, θα συνεχίσουμε να παρακαλάμε για δανεικά και για έλεος από την κα. Μέρκελ.
Η Κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει και άλλα τρία καυτά προβλήματα:
• Την μεγάλη χαλάρωση στα έσοδα που είναι αποτέλεσμα
(α) των προεκλογικών εξαγγελιών της σημερινής Κυβέρνησης ότι τα έσοδα θα τα εισπράξει μόνο από τους πολύ πλουσίους (αν είναι, ας πούμε αυτοί 5 χιλιάδες, τότε τα υπόλοιπα 10,995 εκατομμύρια των Ελλήνων ας κοιμούνται ήσυχα) και
(β) δεν ‘παράγονται’ εισοδήματα και αρκετές αποταμιεύσεις για να πληρωθούν όλοι αυτοί οι φόροι!
• Κρίσιμο ζήτημα θα είναι η εξασφάλιση της ρευστότητας του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος που θα απαιτήσει όχι μόνο ενίσχυση της ρευστότητας τους, αλλά και τουλάχιστον 10-15 δισεκ. νέα μετοχικά κεφάλαια (σύνολο ‘ενέσεων, πάνω από 80 δισεκ.) και ας λένε οι τραπεζίτες πως δήθεν δεν τα χρειάζονται για να μην υποστούν νέες ζημίες οι νυν μέτοχοι.
Αυτό θα απαιτήσει νέες πολύ λεπτές διαπραγματεύσεις με τους Εταίρους μας.
Η στάση της ΕΚΤ  δείχνει πόσο δυσχερής είναι η κατάσταση.
• Το Ασφαλιστικό:
δυστυχώς ο συνδυασμός (1) της γήρανσης του πληθυσμού, (2) της τοποθέτησης κομματικών ασχέτων (διαχρονικά) ως επικεφαλής στα διάφορα Ταμεία και η αντίστοιχη ερασιτεχνικού επιπέδου διαχείρισή τους, (3) της ανεργίας και (4) της αναιμικής οικονομικής δραστηριότητας, έχει φέρει το ασφαλιστικό σε δεινή κατάσταση!
Η κατάσταση είναι τόσο άσχημη που οι αρμόδιοι απλά προσεύχονται η χειροβομβίδα “να σκάσει στα χέρια του επόμενου ‘αρμόδιου’ ”
Όλα αυτά τα πολύ καυτά προβλήματα δεν επιτρέπουν στη νέα Κυβέρνηση να “πουλήσει όσο τσαμπουκά” νόμιζε προεκλογικά ότι θα μπορούσε να πουλήσει, ούτε να απαιτεί από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους εκατομμύρια για να κάνει προσλήψεις!
Πρέπει να ξέρει μέχρι που μπορεί “να τραβήξει το σχοινί” για να μην βρεθούμε όλοι προ πολύ δυσάρεστων εκπλήξεων!
Πολύ σωστά λοιπόν επανέρχεται και ζητάει “Παράταση της Δανειακής Σύμβασης” με όποιους όρους τελικά γίνει αποδεκτή, και καλώς έκανε να προτείνει τον Προκόπη Παυλόπουλο γιά Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Επίσης, ας λάβει υπόψη της η νέα Κυβέρνηση, ότι η Πατρίδα μας πάσχει από έλλειψη “συστήματος αποχέτευσης” του αποτυχημένου και των αποτυχημένων!
Η ανακύκλωση αποτυχημένων πολιτικών, τραπεζιτών, επικεφαλής φορέων του Δημοσίου, κ.α. (που όμως έχουν καλές κομματικές και μηντιακές διασυνδέσεις), η έλλειψη αμφίδρομης κινητικότητας και στον πολιτικό και στον τραπεζικό και στον επιχειρηματικό τομέα (όπου όλα συντηρούνται σερνόμενα) είναι από τα βασικά αίτια της σημερινής μας κατάστασης!
Χωρίς έντιμο ανταγωνισμό και αξιοκρατία (που στα σοβαρά συστήματα επιβάλλεται από την ανάγκη για επιβίωση και κερδοφορία), χωρίς κινητοποίηση αυτών που καταλαβαίνουν κάτι παραπάνω θα συνεχίσουμε στον ίδιο “σεβντά” της γκρίνιας και της υπανάπτυξης!
Όσον αφορά το περίφημο “δημόσιο χαρακτήρα” των επιχειρήσεων που ευαγγελίζονται κάποιοι Υπουργοί της Κυβέρνησης:
το όφελος που προσφέρει μια επιχείρηση στο σύνολο των πολιτών, είναι συνάρτηση της αποτελεσματικότητάς της και του πως αξιοποιεί τα κεφάλαια, τους εργαζόμενους και τα συστήματα που χρησιμοποιεί και καταναλώνει και όχι του αν οι μετοχές ανήκουν στο κράτος!
Τι ωφελεί ο “δημόσιος χαρακτήρας” μιας επιχείρησης όταν δυσλειτουργεί, υπολειτουργεί, δεν καλύπτει καν τα έξοδά της, παρουσιάζει ζημίες και αποδίδει στο 20% των πραγματικών δυνατοτήτων της;
Τέλος, η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί -έγκαιρα- πως το κυριότερο πρόβλημα ΔΕΝ είναι η είσπραξη φόρων, αλλά το ότι το Δημόσιο δαπανά και σπαταλάει πολύ περισσότερα απ´ όσα θα έπρεπε να μαζεύει από φόρους.
Οι φόροι είναι ήδη εξαντλητικοί.
Δυστυχώς δεν υπάρχουν και τόσα εισοδήματα που να επιτρέπουν πλέον εκτεταμένη φοροδιαφυγή!
{Κάθε νοικοκύρης ΠΡΩΤΑ εξετάζει τα προσδοκώμενα καθαρά του έσοδα, και ΜΕΤΑ δαπανά ανάλογα φροντίζοντας να αποταμιεύσει και κάτι!
Και όμως τα τελευταία 40 χρόνια η Βουλή (δηλαδή η εκάστοτε Κυβέρνηση συν όλα τα κόμματα της Αντιπολιτεύσεως που συστηματικά υπερθεμάτιζαν γιά επιπλέον παροχές) πρώτα αποφάσιζαν να ξοδέψουν και ύστερα σκοτιζόντουσαν γιά το πως θα χρηματοδοτηθούν οι τεράστιες δαπάνες!
Έτσι, οι Έλληνες καλούνται  να πληρώσουν φόρους μειώνοντας τις καταθέσεις τους, ή πουλώντας κάποιο ακίνητο, και όχι από τυχόν νέα εισοδήματα (που δεν έχουν)!
Αλλά με τόσο βαρύ φορολογικό σύστημα, δύσκολα θα έρθει να επενδύσει κανείς στη Χώρα μας, παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έχουν γίνει γιά τη βελτίωση στα δημοσιονομικά, τα εργασιακά, κλπ.
Ποιός σοβαρός επενδυτής θα φέρει τα λεφτά του σε μια χώρα με τόσο βαρείς (40-45%) φορολογικούς συντελεστές και με τεράστιες αυξήσεις τα τελευταία δύο χρόνια στα τιμολόγια ηλεκτρικού και φυσικού αερίου, αλλά και στην φορολόγηση των ακινήτων (άσε την παντελή έλλειψη ρευστότητας και τραπεζικού δανεισμού).
Σε κάθε περίπτωση καλή της (καλή μας) επιτυχία!
Εύχομαι η νέα Κυβέρνηση να πετύχει κάτι θετικό γιά τη Χώρα.

Πέτρος Γ. Δούκας
Πρώην υφυπουργός κυβερνήσεων ΝΔ

www.bankingnews.gr

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017