Πώς ο Κουρουμπλής θέλει να εισπράξει 1 δισ. από τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες | Mikrometoxos.gr

Πώς ο Κουρουμπλής θέλει να εισπράξει 1 δισ. από τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες

28.02.2015 11:33

Κλινικές μελέτες και επενδύσεις, ζητάει από τις πολυεθνικές του φαρμάκου ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης ενός νέου πλαισίου συνεργασίας μαζί τους.

Τους όρους που θα διαμορφώσουν τη συνεργασία μεταξύ του ΥΥΚΑ και της φαρμακοβιομηχανίας, στο πλαίσιο της διαμόρφωσης μιας νέας πολιτικής για το Φάρμακο γενικότερα, εξειδίκευσαν σε συνάντηση που είχαν ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Συνδέσμων (EFPIA) Richard Bergström. Παρόντες στη συνάντηση ήταν ο Πρόεδρος του ΣΦΕΕ Κωνσταντίνος Φρουζής και του Αντιπροέδρος Παναγιώτης Αποστολίδης.

Η συμφωνία αυτή θα περιλαμβάνει τη δέσμευση, εκ μέρους των πολυεθνικών, ότι τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα διενεργηθούν στη Ελλάδα κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα υλοποιηθούν και επενδύσεις στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων.

Ο κ. Κουρουμπλής ζήτησε επίσης να υπάρξει ειδικό καθεστώς σε ό,τι αφορά τις τιμές των αντικαρκινικών φαρμάκων για τη διάρκεια της συμφωνίας, ώστε να μην αναγκαστεί η Ελλάδα να καταφύγει σε έκτακτα μέτρα στο πλαίσιο των συμφωνιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, όπως η υποχρεωτική αδειοδότηση φαρμάκων.

Από την πλευρά του, το υπουργείο δεσμεύτηκε να εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για τη διεξαγωγή κλινικών μελετών και να εξετάσει το αίτημα τα εμβόλια, το ΕΚΑΣ και ο ΦΠΑ να μη συμπεριλαμβάνονται στη φαρμακευτική δαπάνη.

Ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Κ. Φρουζής, και ο R. Bergström χαρακτήρισαν τη συνάντηση ιδιαίτερα χρήσιμη και αναγνώρισαν την ανάγκη συμβολής τους στο κόστος της κάλυψης των ανασφάλιστων πολιτών της χώρας, δείχνοντας και διάθεση κατανόησης στο θέμα της προσαρμογής των τιμών των αντικαρκινικών φαρμάκων.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση κοινής μικτής επιτροπής για τη διαμόρφωση του νέου πλαισίου συνεργασίας.

http://stogiatro.gr/nea/417-%CE%B5%CF%85-%CE%B6%CE%B7%CE%BD/3331-pws-o-koyroyblhs-thelei-na-eispraksei-1-dis-apo-tis-polyethnikes-farmakoviomhxanies

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017