Πως ο Κώστας Τριπολίτης, εν μέσω μεγάλης οδύνης, «υπέγραψε» το τέλος του υπαρκτού σοσιαλισμού

Πως ο Κώστας Τριπολίτης, εν μέσω μεγάλης οδύνης, «υπέγραψε» το τέλος του υπαρκτού σοσιαλισμού

Toυ Αποστόλη Σκουμπούρη

Μετά την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού το 1989 και μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, ένα τραγούδι ήρθε να οριοθετήσει το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, να «σφραγίσει» με οργή, μεγάλη λύπη και αίσθημα ματαίωσης, μια ολόκληρη ζωή για κάποιους.
Η εκκωφαντική, δραματική και θορυβώδης πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, ήταν το σημαντικότερο – κοσμογονικό – γεγονός του 20ου αιώνα, εξαιρουμένων των πολεμικών συρράξεων!
Δύο χρόνια μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ και της πτώσης του τείχους του Βερολίνου, ο Έλληνας ποιητής και στιχουργός Κώστας Τριπολίτης, «στιγμάτισε» με τον πλέον αντιπροσωπευτικό τρόπο την εκκωφαντική διάψευση των ονείρων εκατομμυρίων ανθρώπων απανταχού της γης!
Μια διάψευση που ασφαλώς – έως τώρα – είναι διάψευση των… υπαρχόντων μοντέλων του σοσιαλισμού – κομμουνισμού που εφαρμόστηκαν. Κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τι θα γίνει στο μέλλον.
Οι σκληροί, άμεσοι και καυστικοί στίχοι του Κώστα Τριπολίτη, μελοποιήθηκαν από το Θάνο Μικρούτσικο και ερμηνεύτηκαν συγκλονιστικά από το Γιώργο Νταλάρα, στο δίσκο με τον τίτλο «Συγγνώμη για την Άμυνα» που εκδόθηκε το 1992!
Τίτλος του τραγουδιού που οριοθετεί μια ολόκληρη κοσμοθεωρία;

Ανεμολόγιο

Έβγαλε βρώμα η ιστορία ότι ξοφλήσαμε, είμαστε λέει το παρατράγουδο στα ωραία άσματα
και επιτέλους σκασμός οι ρήτορες πολύ μιλήσαμε, στο εξής θα παίζουμε σ’ αυτό το θίασο μόνο ως φαντάσματα

Κάτω οι σημαίες στις λεωφόρους που παρελάσαμε, άλλαξαν λέει τ’ ανεμολόγια και οι ορίζοντες
μας κάνουν χάρη που μας ανέχονται και που γελάσαμε, τώρα δημόσια θα έχουν μικρόφωνο μόνο οι γνωρίζοντες

Βγήκαν δελτία και επισήμως ανακοινώθηκε, είμαστε λάθος μες το κεφάλαιο του λάθος λήμματος
ο σάπιος κόσμος εκεί που σάπιζε ξανατονώθηκε, κι οι εξεγέρσεις μας είναι εν γένει εκτός του κλίματος

Δήλωσε η τσούλα η ιστορία ότι γεράσαμε, τις εμμονές μας περισυλλέγουνε τα σκουπιδιάρικα όνειρα ξένα ράκη αλλότρια ζητωκραυγάσαμε, και τώρα εισπράττουμε απ’ την εξέδρα μας βροχή δεκάρικα

Ξέσκισε η πόρνη η ιστορία αρχαία οράματα, τώρα για σέρβις μας ξαποστέλνει και για χαμόμηλο την παρθενιά της επανορθώσαμε σφιχτά με ράμματα, την κουβαλήσαμε και μας κουβάλησε στον ανεμόμυλο…