Πως μπορεί να ανοίξει το ΧΑ; | Mikrometoxos.gr

Πως μπορεί να ανοίξει το ΧΑ;

28.07.2015 14:17

Το διεθνοποιημένο ΧΑ όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα έχει τελειώσει. Όσο διαρκούν τα capital controls δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε ένα χρηματιστήριο με σημαντική συμμετοχή ξένων επενδυτών. Όσοι έχουν διαβάσει προσεκτικά τις διάφορες ΠΝΠ που έχει εκδώσει το Υπουργείο Οικονομικών καταλαβαίνουν ότι τα capital controls εφαρμόζονται στην Ελλάδα με ιδιαίτερη αυστηρότητα-τουλάχιστον στην αρχική τους μορφή.

 

Ο λόγος πολύ απλός . Η κυβέρνηση εξάντλησε όλη την ρευστότητα του συστήματος και δεν υπάρχει μία… Όσο για το ΧΑ δεν αποτελεί την πρώτη της προτεραιότητα. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει πρώτα να βάλει σε λειτουργία την οικονομία που έχει παραλύσει και μετά την αγορά του ΧΑ. Δεν υπάρχει περίπτωση να ανοίξει το ΧΑ με εκροές χρημάτων προς το εξωτερικό. Ακόμα και αν άνοιγε θα έμενε ανοικτό για λίγες μέρες μόνο. Πολύ γρήγορα θα το ξαναέκλειναν γιατί απλά δεν θα υπήρχαν τα λεφτά για να εκκαθαριστούν οι πωλήσεις των ξένων. Εκτός και αν άνοιγε μόνο με πωλητές οπότε τότε θα έπεφτε χωρίς πράξεις – η αγορά θα ήταν ανοιχτή τυπικά αλλά ουσιαστικά κλειστή. Τότε οι μόνοι κερδισμένοι θα ήταν αυτοί που έχουν θέσεις short στα παράγωγα του Σεπτεμβρίου.

 

Οι short βιάζονται όπως βιαζόντουσαν να το ανοίξουν και πριν από 15 ήμερες. Το ΧΑ δεν θα μπορούσε να ανοίξει και δεν άνοιξε. Το ΧΑ χρειάζεται χρόνο αντίθετα με τους shortaκηδες. Το ΧΑ πρέπει να ανοίξει σταδιακά. Το ΧΑ  θα μπορούσε αρχικά να λειτουργήσει σαν μια κλειστή αγορά με εισροές και εκροές εντός του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

 

Με την εκκαθάριση να γίνεται μόνο από έλληνες θεματοφύλακες και τα λεφτά να μην μπορούν να κατατεθούν στο εξωτερικό όπως ισχύει και για τους Έλληνες . Να λειτουργήσει δηλαδή εντός των capital controls. Μια αγορά κλειστή και όχι διεθνοποιημένη. Με μικρό τζίρο εννοείται. Αγορά κουτσή και στραβή- αλλά αγορά.

 

Μόνο για τα χρήματα και τους τίτλους εντός Ελλάδος και εννοείται με παράλληλη αναστολή της διαπραγμάτευσης για τις υπό ανακεφαλαιοποίηση τράπεζες.  Όλα θα πρέπει να γίνουν σταδιακά. Με μικρά βήματα. Όσο προχωράει η συμφωνία με τους δανειστές να γίνονται βήματα ανοίγματος της αγοράς…

 

Αλέξανδρος Μωραϊτάκης

Αλέξανδρος Σίνος

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017