Πως διαμορφώνεται τώρα το σκηνικό στην χρηματιστηριακή αγορά - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Πως διαμορφώνεται τώρα το σκηνικό στην χρηματιστηριακή αγορά

17.12.2014 15:01

Αν είστε αναλυτής, διαχειριστής, μέλος επενδυτικής επιτροπής ή στέλεχος επιχείρησης με αυξημένη έκθεση στον χρηματοοικονομικό χώρο καλό είναι να αναθεωρήσετε την διάρκεια των Χριστουγεννιάτικων διακοπών σας. Το ίδιο συμβαίνει και αν αρθρογραφείτε σε εφημερίδα.

 

Ξεκινάς ας πούμε να πεις τι έγινε στα τρίμηνα των εισηγμένων και ξαφνικά προκύπτει η προεδρική εκλογή. Να την αγνοήσεις δεν γίνεται. Όταν η αγορά χάνει 13% σε μια ημέρα μάλλον τα τρίμηνα και οι λογαριασμοί των εισηγμένων περνάνε σε δεύτερη μοίρα.

 

Οι ημερομηνίες της προεδρικής εκλογής έχουν από την περασμένη Δευτέρα αλλάξει το σκηνικό σε μετοχές και ομόλογα και τα κομπιουτεράκια δεν μετράνε πλέον εταιρικά κέρδη, μερίσματα ή αποδόσεις σταθερού εισοδήματος αλλά τις ψήφους που χρειάζονται για την εκλογή (ή μη) Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπάρχει ένα καλό νέο και ένα κακό νέο σε αυτή την υπόθεση. Όλα γίνονται γρηγορότερα από όσο περίμεναν οι περισσότεροι επομένως η αγορά πορεύεται σε πιο συμπυκνωμένο χρόνο.

 

Από την άλλη πλευρά η ταχύτητα των εξελίξεων ανοίγει την πόρτα της μεταβλητότητας και της εσωστρέφειας σε μια ιδιαίτερα ρηχή περίοδο όχι μόνο για την Λεωφόρο Αθηνών αλλά για όλες τις αγορές του πλανήτη. Ας τα βάλουμε τα πράγματα με την σειρά και ας σεναριολογήσουμε όπως επιτάσσουν οι ημέρες, τα έντυπα και το διαδίκτυο.

 

Η εσπευσμένη προεδρική εκλογή δείχνει δύο τινά:

 

Η’ ότι η κυβέρνηση είναι κοντά στο όριο των 180 βουλευτών και με την κατάλληλη πίεση θα αποσπάσει στην τρίτη ψηφοφορία τον απαραίτητο  αριθμό των ψήφων για την ανάδειξη του Πρόεδρου ή ότι η κυβέρνηση υπό τις παρούσες συνθήκες δεν θα μπορούσε να περάσει το πακέτο μέτρων που ζητούσε η Τρόικα για την έγκριση της δόσης επομένως η ηρωική έξοδος με την προεδρική εκλογή ρίχνει το μπαλάκι στους βουλευτές ή στον επόμενο διαχειριστή της εξουσίας.
Οι ημερομηνίες για τις τρεις ψηφοφορίες είναι η 17η η 23η και η 29η Δεκεμβρίου.

 

Αν δεν προκύψει εκλογή οι γενικές εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου του 2015.  Εφόσον προκύψει κυβερνητικός σχηματισμός ο Πρόεδρος θα εκλεγεί στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου και μετά θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με την Τρόικα για να κλείσει το θέμα της 5ης αξιολόγησης και της έγκρισης της επόμενης δόσης. Τα χρονικά περιθώρια της διαπραγμάτευσης δεν είναι απεριόριστα.

 

Και τούτο διότι έως τον Ιούνιοέρχονται μεγάλες λήξεις ομολόγων (4 δις ευρώ)οι οποίες θα πιέσουν τις εξελίξεις στο θέμα της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας του πακέτου των μέτρων. Αν βέβαια εντωμεταξύ έχει προκύψει κυβέρνηση με την πρώτη εκλογή διότι ακόμα τα exitpollsδεν δίνουν ικανά ποσοστά αυτοδυναμίας. Επομένως ο χρόνος είναι ο πρώτος παράγοντας τον οποίο ένας επενδυτής θα πρέπει να συνεκτιμήσει πολύ σοβαρά στον συγχρονισμό του με την αγορά.
Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις εισηγμένες;

 

Κατά αρχάς οι εκλογές ποτέ δεν ήταν ένα καλό νέο για το εμπόριο. Το γεγονός ότι η προεδρική εκλογή πέφτει μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων είναι ένα διπλά κακό νέο. Για εταιρίες όπως το Πλαίσιο, η Jumbo, ο Σαράντης, και ο Φουρλής που το 30% περίπου του τζίρου τους γίνεται αυτή την περίοδο οι πωλήσεις θα μπορούσαν στην καλύτερη περίπτωση να μετατεθούν μετά την παύση των εκλογικών ανησυχιών. Το ίδιο ισχύει για την LamdaDevelopment και το FFGroupπου έχουν καταστήματα και αυξημένη έκθεση σε λιανικές πωλήσεις. Ακολούθως και οι εταιρίες που προμηθεύουν τις αλυσίδες του λιανικού εμπορίου θα υποστούν μικρότερη ζήτηση στα προϊόντα τους.

 

Για την κατασκευαστική δραστηριότητα και όσα έργα είναι εξαρτώμενα από κρατικές δαπάνες (Πληροφορική, Εκπαίδευση, Έρευνα,ΕΣΠΑ,) θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη η καθυστέρηση προκηρύξεων νέων έργων ή η πληρωμή υφιστάμενων συμβάσεων. Στην προεκλογική ατμόσφαιρα δεν θα πρέπει να αναμένουμε εξελίξεις στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων ενώ κάποια χαλάρωση μπορεί να διαπιστωθεί αναφορικά με την είσπραξη των δημοσίων εσόδων, φόρων και προστίμων. Γενικά στα αντανακλαστικά λειτουργίας των υπηρεσιών του δημοσίου θα πρέπει να προετοιμαστούμε για μια ταχύτητα χαμηλότερη η οποία θα δημιουργήσει αποκλίσεις από τους στόχους του προϋπολογισμού.

 

Λιγότερο εξαρτημένοι από την  προεκλογική κατάσταση φαίνονται οι εξαγωγείς και όσοι έχουν μια καλή συγκυρία διεθνών τιμών: Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Motoroil, Ελληνικά Πετρέλαια καιCocaCola. Η επισήμανση των εταιριών γίνεται περισσότερο στην επιχειρηματική τους υπόσταση και όχι στην χρηματιστηριακή η οποία θα εξαρτηθεί φυσικά και από άλλους συστημικούς παράγοντες.

 

Σε ότι αφορά το χρηματιστήριο η ένταση των πωλήσεων και η διάχυση τους σε όλο το εύρος των κεφαλαιοποιήσεων επιτάσσει επενδυτική εγρήγορση και στενή παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων. Αν η προηγούμενη πρόταση σας φάνηκε λίγο κλισέ το γεγονός ότι οι αποτιμήσεις και τα θεμελιώδη βρίσκονται στην ζώνη ελκυστικότητας (ΡΕ αγοράς κάτω από 12) η οποία μάλλον δεν συγκίνησε ιδιαίτερα τους επιθετικούς πωλητές της περασμένης Τρίτης δείχνει ότι το «Ρ – Price» στην σχέση Ρ/Ε (Τιμή προς Κέρδη) έχει αντικατασταθεί με το Ρ – Psychology. Άρα η ψυχολογία έχει πλέον τον πρώτο λόγο και η εστίαση της θα είναι κατά κύριο –αν όχι μοναδικό- λόγο τα πολιτικά θέματα.
Συμπερασματικά, έχουμε μπει σε μια περίοδο που θα έχει αναταράξεις, μεταβλητότητα και θα πετάξει εκ νέου κόσμο εκτός αγοράς,μπορεί και για πάντα. Αυτό αφορά και τους επαγγελματίες του χώρου οι οποίοι από το 2008 έχουν βιώσει την απόλυτη επενδυτική καταιγίδα: Μια διεθνής κρίση, μια εγχώρια ύφεση πέντε ετών, κούρεμα χρέους, φυγή καταθέσεων και συρρίκνωση των χαρτοφυλακίων αρκούν για να «γονατίσουν» ακόμα και τα πιο συντηρητικά χαρτοφυλάκια.
Με βασικό εφόδιο την ψυχραιμία και την υπομονή θα βγουν μεγάλες αποδόσεις όταν τελειώσουν όλα αυτά. Αυτό που δεν χρειάζεται είναι βιασύνη, μόχλευση και υποκειμενισμός στην εκτίμηση της κατάστασης. Σε κάθε περίπτωση η ενημέρωση σε συγχρονισμό με τον πολιτικό χρόνο θα βοηθούσε πολύ στην λήψη των αποφάσεων.Και λίγη τύχη επίσης.

Mάνος Χατζηδάκης

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017