Πρώτη δύναμη στον κόσμο στην παραγωγή υδρογονανθράκων είναι πλέον οι ΗΠΑ

Νέα δεδομένα στην αγορά υδρογονανθράκων

Πρώτη δύναμη στον κόσμο στην παραγωγή υδρογονανθράκων είναι πλέον οι ΗΠΑ, καθώς εκτοπίζουν από την πρώτη θέση τη Ρωσία χάρη στις τεκτονικές αλλαγές που έχει επιφέρει στον ενεργειακό χάρτη το αμερικανικό σχιστολιθικό πετρέλαιο.

Παρά την πληθώρα των δημοσιευμάτων που φέρουν την αμερικανική βιομηχανία σχιστολιθικών να μειώνει τη δαπανηρή παραγωγή της, που καθίσταται ασύμφορη από τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου, στοιχεία της ΒΡ καταδεικνύουν πως η παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου αυξήθηκε το περασμένο έτος κατά 1,6 εκατ. βαρέλια. Ο ενεργειακός κολοσσός τονίζει μάλιστα πως είναι η πρώτη φορά που αυξάνεται η παραγωγή μιας χώρας κατά πάνω από ένα εκατ. βαρέλια την ημέρα επί τρία συναπτά έτη.

Ενεργειακές, από την Exxon Mobil μέχρι την Chesapeake Energy Corp., δαπάνησαν στη διάρκεια του περασμένου έτους περίπου 120 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, ποσό υπερδιπλάσιο του αντίστοιχου πριν από πέντε χρόνια. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα καινούργια στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι τα νέα δεδομένα έχουν βοηθήσει τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να μειώσει τις εισαγωγές, αλλά και να τροποποιήσει τις προτεραιότητες της εξωτερικής της πολιτικής. «Βλέπουμε να γίνεται πραγματικά ενώπιόν μας μια αλλαγή φρουράς στην παγκόσμια προσφορά ενέργειας», σχολιάζει ο Σπένσερ Ντέιλ, οικονομολόγος της ΒΡ, ο οποίος χαρακτήρισε «βαθιές» τις επιπτώσεις της σχιστολιθικής επανάστασης.

Η εκρηκτική αύξηση της παραγωγής υδρογονανθράκων έχει επιφέρει αλλαγές στην αμερικανική οικονομία. Τα φθηνά καύσιμα έχουν επαναφέρει τη μεταποίηση στις ΗΠΑ καθώς η χώρα παρήγαγε πέρυσι το 90% της ενέργειας που κατανάλωσε.

Σύμφωνα, πάντα, με τη σχετική έρευνα της ΒΡ, πέρυσι οι εισαγωγές ανήλθαν στο 1% του αμερικανικού ΑΕΠ ενώ το 2007, ακριβώς πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση, αντιπροσώπευαν περίπου το 50% του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών, το οποίο ανερχόταν στο 5% του αμερικανικού ΑΕΠ. Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, ο Μπομπ Ντάντλεϊ, διευθύνων σύμβουλος της ΒΡ, εκτιμά πως οι χαμηλές τιμές θα εξωθήσουν ορισμένες πετρελαϊκές να περιορίσουν τη δραστηριότητα σε κάποιες πηγές σχιστολιθικών στις ΗΠΑ και ήδη έχει μειωθεί κατά το ήμισυ σε σύγκριση με τα υψηλά επίπεδα του Οκτωβρίου ο αριθμός των γεωτρυπάνων που είναι σε λειτουργία στις ΗΠΑ.

Μια άλλη εξέλιξη που καταγράφει η ΒΡ αφορά τη ζήτηση για ενέργεια από την Κίνα, που εξακολουθεί να αυξάνεται μεν, αλλά με τον χαμηλότερο ρυθμό μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση των ασιατικών οικονομιών μιας και η δεύτερη οικονομία στον κόσμο επιβραδύνεται και προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τη βαριά βιομηχανία.

Έντυπη K