Πρότυπο ανακύκλωσης η Κρέστενα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Πρότυπο ανακύκλωσης η Κρέστενα

24.04.2015 20:43

«Αυτό που γίνεται στην Κρέστενα, σε λίγο θα αποτελεί υποχρεωτική συμπεριφορά όλων. Αυτό που ζει ο Πύργος, εμείς δεν έχουμε διάθεση να το ζήσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Σάκης Μπαλιούκος, αναφερόμενος στο πρόγραμμα διαλογής στην πηγή και κομποστοποίησης, που έχει αρχίσει να εφαρμόζει το τελευταίο χρονικό διάστημα, με μεγάλη αποτελεσματικότητα.

Η αρχή έγινε στην Κρέστενα, την έδρα του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και σταδιακά προχωρά σε όλες τις Κοινότητες, με προτεραιότητα τις μεγάλες, δηλαδή Μακρίσια, Καλλίκωμο, Καλλιθέα και Ανδρίτσαινα, ενώ σε βάρος χρόνου θα επεκταθεί σε όλο το δήμο. Ήδη, φορείς και κάτοικοι κάποιων Τ.Κ, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του δήμου και προμηθεύτηκαν τα απαραίτητα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα υλικά. «Προχωράμε καλά, τόσο στην κομποστοποίηση όσο και στη διαλογή στην πηγή, με τα βασικά είδη.

 

Κάνω έκκληση στους δημότες να μην παραμείνει αδιάθετο το υλικό που έχουμε στον δήμο και να δοθεί στα νοικοκυριά», σημείωσε, εξηγώντας πως ο δήμος, για την υλοποίηση του εν λόγω προγράμματος είχε «δεσμεύσει» πόρους από το ταμείο του, αφού από το 2011 εκκρεμεί η πρόταση που έχει υποβάλει στον ΥΠΕΚΑ (σ.σ το ίδιο έχει συμβεί και με άλλους δήμους της Ηλείας) για την χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά κονδύλια, αυτής της δράσης. «Από τότε δεν έχουν αξιολογηθεί οι φάκελοι. Κάποιοι, στρέφουν τα «πυρά» προς τους δήμους, ενώ ευθύνες υπάρχουν και στην κεντρική διοίκηση», σημείωσε ο κ. Μπαλιούκος.

 

Αν και το χρονικό διάστημα που εφαρμόζεται το πρόγραμμα είναι μικρό και όχι σε όλη την έκταση του δήμου, ωστόσο, τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, όπως τόνισε ο δήμαρχοςΣάκης Μπαλιούκος, εξηγώντας πως «…από τα 3 απορριμματοφόρα που «μάζευε» η Κρέστενα την ημέρα, τώρα δεν μαζεύουμε ούτε ένα και μάλιστα ενώ δεν έχει εφαρμοστεί σε όλη την πόλη ακόμα».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δήμος σκοπεύει να διευρύνει την εκστρατεία ενημέρωσης του για το πρόγραμμα, επικοινωνώντας και ενημερώνοντας τους μαθητές των σχολείων, ενώ γνωστοποίησε ότι οι διαδικασίες για την εξασφάλιση χώρου (σ.σ έχουν βρεθεί 30 διαθέσιμοι χώροι τους οποίους και εξετάζει ο δήμος, έχει γίνει και έρευνα αγοράς την προμήθεια των υλικών) για την ανάπτυξη και της δημοτικής κομποστοποίησης, η οποία θεωρείται ένα επίσης σημαντικό βήμα για την μείωση των οργανικών απορριμμάτων.

Αρχική

Νάνσυ Σπυροπούλου

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017