Πρόστιμο-ρεκόρ στην Deutsche Bank Ύψους 2,5 δισ. δολ., από ΗΠΑ-Βρετανία - Για χειραγώγηση επιτοκίων - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Πρόστιμο-ρεκόρ στην Deutsche Bank Ύψους 2,5 δισ. δολ., από ΗΠΑ-Βρετανία – Για χειραγώγηση επιτοκίων

24.04.2015 03:25

Πρόστιμο-ρεκόρ, ύψους 2,5 δισ. δολ., επέβαλαν στην Deutsche Bank AG οι αμερικανικές και βρετανικές αρχές, ενώ η θυγατρική της γερμανικής τράπεζας στο Λονδίνο παραδέχτηκε την ενοχή της για το σκάνδαλο της χειραγώγησης επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων, όπως ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ.
Το πρόστιμο, που αποτελεί αποτέλεσμα μιας επταετούς έρευνας, «ανεβάζει» το συνολικό ποσό, που έχουν κληθεί να πληρώσουν ορισμένα από τα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο, σε περισσότερα από 8,5 δισ. δολ. Την ίδια ώρα, 21 traders και χρηματιστές αντιμετωπίζουν ποινικές διώξεις.
Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και παραδέχθηκε τον ρόλο της στη χειραγώγηση του London Interbank Offered Rate, ή Libor, βάσει του οποίου οι τράπεζες χρεώνουν η μια την άλλη, ιδίως για βραχυπρόθεσμες χορηγήσεις.
Η τράπεζα συμφώνησε επίσης να τερματίσει την απασχόληση των υπαλλήλων που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο και να τοποθετήσει έναν ανεξάρτητο παρατηρητή, σύμφωνα με το τμήμα Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας της Νέας Υόρκης.
Το πρόστιμο που επέβαλαν οι αμερικανικές αρχές ανήλθε στα 2,175 δισ. δολ. ενώ εκείνο από τις βρετανικές στις 227 εκατ. λίρες (341 εκατ. δολ.). Η βρετανική Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς (FCA) ανακοίνωσε πως η υπόθεση ανάρμοστης συμπεριφοράς περιλαμβάνει τουλάχιστον 29 άτομα της Deutsche Bank, συμπεριλαμβανομένων μάνατζερς και traders, κυρίως στο Λονδίνο, αλλά και στη Φρανκφούρτη, το Τόκιο και τη Νέα Υόρκη.

 

Η FCA κατηγόρησε την Deutsche Bank για ανεπάρκεια των συστημάτων και ελέγχων, αποτυχία να παρέχει έγκαιρη, σωστή ενημέρωση, καθώς και παραπλάνηση της ρυθμιστικής αρχής του Ηνωμένου Βασιλείου, με τον ισχυρισμό ότι η γερμανική ρυθμιστική αρχή BaFin την είχε εμποδίσει να διαμοιραστεί στοιχεία, κάτι που είναι αναληθές.
«Η υπόθεση αυτή ξεχωρίζει για τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των παραβάσεων από την Deutsche Bank – κάτι που αντικατοπτρίζεται στο μέγεθος του σημερινού προστίμου», δήλωσε η Τζωρτζίνα Φιλίππου, αναπληρώτρια διευθύντρια επιβολής και εποπτείας αγοράς στη βρετανική ρυθμιστική αρχή.
Την ίδια ώρα, η Deutsche Bank ανακοίνωσε ότι κανένα από τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου δεν έχει βρεθεί να έχει εμπλακεί ή να είχε επίγνωση των προσπαθειών από δεκάδες υπαλλήλους της να χειραγωγήσουν βασικά επιτόκια, όπως το Libor, για μια περίοδο επτά ετών. Η τράπεζα παραδέχτηκε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις στην παραγωγή εγγράφων και τηλεφωνικών καταγραφών για τους ερευνητές.

 

Παράλληλα, δήλωσε ότι έχει τιμωρήσει ή απολύσει άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση και ότι έχει ενδυναμώσει τους εσωτερικούς ελέγχους. «Λυπούμαστε βαθύτατα γι’ αυτό το θέμα, αλλά είμαστε ευχαριστημένοι που το επιλύσαμε», δήλωσαν οι Juergen Fitschen και Anshu Jain, διευθυντικά στελέχη της Deutsche Bank.
Ο διακανονισμός της Deutsche Bank έρχεται σε σύγκριση με το προηγούμενο ρεκόρ του 1,5 δισ. δολ. που είχε κληθεί να καταβάλει το 2012 η UBS.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017