Πρόστιμα 235 δισ. δολ. στις τράπεζες τα τελευταία 7 χρόνια!!

Πρόστιμα 235 δισ. για τις τράπεζες τα τελευταία 7 χρόνια – Αντιμέτωπα με νέες έρευνες τα ιδρύματα

Περισσότερα από 235 δισ. δολ. έχουν κληθεί είκοσι από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου να καταβάλουν τα τελευταία επτά χρόνια, σε πρόστιμα και αποζημιώσεις, για παραπτώματα ή σκάνδαλα που έχουν σημαδεύσει τη βιομηχανία και καθυστερούν την αναμόρφωσή της.

Όπως ανέφερε ανάλυση του «Reuters», η κλίμακα των πληρωμών, που αντιστοιχεί στην ετήσια οικονομία της Ελλάδας ή της Πορτογαλίας, έχει πλήξει τις προσπάθειες των τραπεζών να αυξήσουν την κεφαλαιακή τους βάση, ενώ έχει συμβάλει στη μείωση των μερισμάτων για τους επενδυτές και στη μείωση των ποσών που τα ιδρύματα είναι σε θέση να δανείζουν.
Μάλιστα, ο… λογαριασμός αναμένεται να αυξηθεί κατά δεκάδες δισεκατομμύρια περισσότερα δολάρια, και πολλοί πολιτικοί, ρυθμιστικές αρχές και παρατηρητές του κλάδου, επισημαίνουν ότι περισσότερα πρέπει να γίνουν για να αποτραπούν τέτοιες συμπεριφορές.
«Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει, αλλά θα ήμουν απαισιόδοξος σχετικά με μια πλήρη αλλαγή νοοτροπίας, χωρίς να ληφθούν περισσότερα μέτρα», δήλωσε ο Mark Taylor, κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο Warwick. Ο Taylor πρόσθεσε ότι τα μπόνους είναι υπερβολικά υψηλά, υπάρχει μικρή απειλή φυλάκισης για τους παραβάτες και έλλειψη ευθύνης από τους διευθυντές.
«Το πρόβλημα είναι ότι τα κίνητρα για εξαπάτηση των αγορών είναι τεράστια. Αν μπορείτε να μετακινήσετε οριακά ένα επιτόκιο, μπορείτε να βγάλετε εκατομμύρια και εκατομμύρια δολάρια για την τράπεζά σας και άρα για τα μπόνους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παρά την κλίμακα των προστίμων και αποζημιώσεων που καταβάλλονται από τις τράπεζες, σχετικά ελάχιστα άτομα έχουν τιμωρηθεί σε οποιαδήποτε χώρα.
Την Τετάρτη, επιβλήθηκαν σε έξι τράπεζες πρόστιμα σχεδόν 6 δισ. δολ. για εμπλοκή τους σε υπόθεση χειραγώγησης των αγορών συναλλάγματος, διευρύνοντας τον κατάλογο των «αμαρτιών», που ξεκινούν από τη χειραγώγηση των αγορών από traders, ώστε να δανειστούν χρήματα πελάτες τους. Το σύνολο των προστίμων ενδέχεται να διογκωθεί από περισσότερες πληρωμές σχετικά με παραπλανητικές πωλήσεις αμερικανικών ενυπόθηκων δανείων και νέες έρευνες για την αγορά συναλλάγματος και τα επιτόκια.
Μάλιστα, χθεσινό δημοσίευμα των «Financial Times», επικαλούμενο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά την υπόθεση, ανέφερε ότι οι τράπεζες της Wall Street είναι αντιμέτωπες με την απειλή νέων και πιο επιζήμιων καταγγελιών για εμπλοκή σε υπόθεση χειραγώγησης των αγορών ξένου συναλλάγματος, καθώς η τραπεζική ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης εντείνει μια έρευνα στις ηλεκτρονικές συναλλαγές συναλλάγματος, αυξάνοντας την προοπτική να ξεπεράσουν τα συνολικά πρόστιμα τα 10 δισ. δολ. που έχουν ήδη καταβληθεί.
Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών της Νέας Υόρκης πείθεται ολοένα και περισσότερο ότι οι τράπεζες έχουν συστηματικά καταχραστεί τις αγορές συναλλάγματος, μέσω της χρήσης των αυτοματοποιημένων συναλλαγών που καθοδηγούνται από αλγόριθμους υπολογιστή. Τα ευρήματα θα μπορούσαν να υποδηλώσουν μια περισσότερο διαδεδομένη κατάχρηση της αγοράς από ό,τι αποκάλυψαν την Τετάρτη οι αρχές από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.
* ,