Πρόσκληση Βαρουφάκη στη Μέρκελ για «Ομιλία Ελπίδας» στην Ελλάδα - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Πρόσκληση Βαρουφάκη στη Μέρκελ για «Ομιλία Ελπίδας» στην Ελλάδα

05.06.2015 01:21

Πρόσκληση Βαρουφάκη στη Μέρκελ για «Ομιλία Ελπίδας» στην Ελλάδα

Πρόσκληση στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ να επισκεφτεί την Ελλάδα και να εκφωνήσει μια «Ομιλία της Ελπίδας» στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, ή οποιαδήποτε άλλη ελληνική πόλη της επιλογής της απευθύνει με νέο άρθρο του στην ιστοσελίδα γνώμης Project Syndicate, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Μάλιστα ζητά από την Αγκελα Μέρκελ  να ακολουθήσει το παράδειγμα της ιστορικής ομιλίας του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Μπερνς, η οποία το 1946 συμβόλισε την απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν κι όχι να συρρικνώσουν την μεταπολεμική Γερμανία.
Μια απόφαση, που όπως λέει, «έδωσε σε ένα έθνος τη δυνατότητα να φανταστεί την ανάκαμψη, την ανάπτυξη και να επιστρέψει στην κανονικότητα». «Επτά δεκαετίες αργότερα, είναι η χώρα μου που χρειάζεται μια τέτοια ευκαιρία», γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης και τονίζει ότι ενώ οι ΗΠΑ παραμέρισαν ορισμένες «μοραλιστικές ενστάσεις» προκειμένου να βοηθήσουν τη Γερμανία και να διαφυλάξουν την ενότητα της Ευρώπης, σήμερα οι πιστωτές «αρνούνται» στον ελληνικό λαό την ευκαιρία για «αναγέννηση».
Επισημαίνει πως η ομιλία της κ. Μέρκελ δεν χρειάζεται να είναι πλούσια σε τεχνικές λεπτομέρειες. Αυτό που έχει σημασία, σημειώνει, είναι να συμβολίσει τη «ρήξη» με τα τελευταία πέντε χρόνια, κατά τα οποία οι δανειστές αυξάνουν το ήδη μη βιώσιμο χρέος με νέα δάνεια προς την Ελλάδα.
«Η κα Μέρκελ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία για να υπαινιχθεί μια νέα προσέγγιση προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που θα αρχίζει από την χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο και η οποία έχει υπάρξει θύμα τόσο του ελαττωματικού σχεδιασμού της ευρωζώνης, όσο και των αποτυχιών της ίδιας της κοινωνίας».
Ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί πως μολονότι η χώρα μας θέλει να έρθει σε συμφωνία με την Ευρώπη, οι πολίτες της έχουν ανάγκη από ένα συστατικό που λείπει κι αυτό είναι η ελπίδα. «Η ελπίδα ήταν μια δύναμη για το καλό στην μεταπολεμική Ευρώπη, και μπορεί να είναι μια ελπίδα για θετική μεταμόρφωση σήμερα. Μια ομιλία της ηγέτιδας της Γερμανίας σε μια ελληνική πόλη θα έκανε πολλά για να το πετύχει», αναφέρει.
Επισημαίνει παράλληλα, πως αντί για «Ομιλία Ελπίδας», ως τώρα οι δανειστές απαιτούν «μεγαλύτερη λιτότητα από μια γονατισμένη οικονομία», η οποία έχει πληγεί από «τη μεγαλύτερη δόση λιτότητας που έχει βιώσει οποιαδήποτε χώρα εν καιρώ ειρήνης».
Προσθέτει με νόημα πως οι εταίροι δεν έχουν κάνει καμία πρόταση για ελάφρυνση του χρέους ούτε έχουν παρουσιάσει κάποιο σχέδιο για την τόνωση των επενδύσεων. «Και σίγουρα, έως τώρα, δεν υπάρχει Ομιλία της Ελπίδας για αυτόν τον πεσμένο λαό».
Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει πως μια «Ομιλία της Ελπίδας» για την Ελλάδα «θα κάνει όλη τη διαφορά τώρα, όχι μόνο για εμάς, αλλά και για τους πιστωτές μας, καθώς η αναγέννηση που θα επέλθει θα τερματίσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας».

Κ

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017