Πρωθυπουργικά γενέθλια – Το φωτογραφικό άλμπουμ του Αλέξη Τσίπρα

Πρωθυπουργικά γενέθλια – Το φωτογραφικό άλμπουμ του Αλέξη Τσίπρα (ΦΩΤΟ)

tsipras (3)Τα 41 του χρόνια έκλεισε χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 28 Ιουλίου του 1974.

Είναι ο πρώτος πολιτικός αρχηγός ελληνικού κοινοβουλευτικού κόμματος που γεννήθηκε μετά τη μεταπολίτευση και ο δεύτερος πιο νέος πρωθυπουργός από σύστασης του ελληνικού κράτους (μετά τον Επαμεινώνδα Δεληγιώργη).

Η μητέρα του κατάγεται από την Ελευθερούπολη της Καβάλας και ο πατέρας του από το Αθαμάνιο της Άρτας.

tsipras (13)

tsipras (10)Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ από το οποίο αποφοίτησε το Φεβρουάριο του 2000. Το 2003 ολοκλήρωσε το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Πολεοδομία – Χωροταξία του ΕΜΠ.

Υπηρέτησε τη στρατιωτική του θητεία ως κελευστής στο πολεμικό ναυτικό.

tsipras (11)Διετέλεσε γραμματέας της Νεολαίας του «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ της Αριστεράς, των Κινημάτων και της Οικολογίας», από το 1999 ως το 2003. Το 2006 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων, ως επικεφαλής του συνδυασμού «Ανοιχτή Πόλη».

Το 2008, στο 5ο Συνέδριο του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ εξελέγη πρόεδρος του κόμματος.

Στις εθνικές εκλογές του 2009 εξελέγη βουλευτής, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Επανεξελέγη βουλευτής στις εθνικές εκλογές του Μαΐου και του Ιουλίου του 2012 και στην κοινοβουλευτική περίοδο που ακολούθησε ήταν αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

tsipras (8)Επανεξελέγη πρόεδρος του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στο 6ο Συνέδριο, τον Ιούνιο του 2010 και είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, τον Ιούλιο του 2013.

Από τον Δεκέμβριο του 2012, είναι αντιπρόεδρος του «Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς» (ΚΕΑ). Τον Δεκέμβριο του 2013 ανακηρύχθηκε υποψήφιος του ΚΕΑ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

tsipras (7)Με τη σύντροφο της ζωής του Μπέτυ Μπαζιάνα (απόφοιτη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών), έχει υπογράψει σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και έχει αποκτήσει δύο γιους.

tsipras (6)Στις 26 Ιανουαρίου 2015, ορκίστηκε πρωθυπουργός της χώρας. Το 2015 συμπεριλήφθηκε σε ετήσιο κατάλογο του περιοδικού Time με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς.