Προσπάθεια “επισκευής” των αποτιμήσεων, αποκλειστικά σε θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους

Δημοσιεύθηκε: 26 Μαΐου 2015 – 17:53

«Ρετούς» χαμηλού κόστους στο Χρηματιστήριο

Πάνω από τις 820 μονάδες ο Γενικός Δείκτης με μικρή άνοδο μετά τη χθεσινή βουτιά. Ο ισχνός τζίρος και οι διακριτικές κινήσεις των ξένων. Μεικτά πρόσημα για τις τράπεζες, κέρδη για ΟΠΑΠ. Υπεραπόδοση για Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ. Πιέσεις για ΔΕΗ και ΕΧΑΕ.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση, τόσο οι βασικοί δείκτες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, όσο και 13 τίτλοι του FTSE25, έκλεισαν στα χαμηλά ημέρας, ενώ το “κόκκινο” έκανε το 25Χ25 στο ταμπλώ του 25αρη.

Σήμερα τι άλλαξε και σημειώθηκε προσπάθεια “επισκευής” των αποτιμήσεων, αποκλειστικά σε θεωρούμενους Δεικτοβαρείς τίτλους, μόνο ο Θεός των Αγορών ξέρει.

Εκτός και αν σημαντικό ρόλο έπαιξε η επαναδραστηριοποίηση των ξένων funds που θέλησαν να στηρίξουν τις θέσεις τους, μετά την χθεσινή αργία στις περισσότερες από τις μεγάλες διεθνείς Αγορές και ευελπιστώντας μήπως και “τσιμπήσει” κανείς “θαρραλέος” και προχωρήσουν σε μικρή, έστω, “διανομή χαρτιών”.

Από την άλλη, μπορεί η σημερινή προσπάθεια να βοήθησε να τηρηθούν τα προσχήματα και να μην μπει σε δοκιμασία η αποφασιστική στήριξη των 800 – 780 μονάδων, όμως ο ελάχιστος, αλλά σαφώς υψηλότερος από χθες, τζίρος (52,6 εκατ.) από τον οποίο πρέπει να αφαιρεθούν και οι προσυμφωνημένες συναλλαγές (7,8 εκατ.), δεν άφηνε περιθώρια για μεγαλεπήβολες βλέψεις. Να σημειωθεί ότι τα πρώτα 10 εκατ. μικτής αξίας συναλλαγών συμπληρώθηκαν στις 12.05 και τα πρώτα 20 εκατ. τζίρου στις 13.57.

Μάλιστα, η ελάχιστη κινητικότητα των εν δυνάμει πωλητών, μετά τις 16.00, έφερε τους βασικούς δείκτες του Χ.Α. αρκετά μακριά από τα υψηλά ημέρας, ενώ πλήθυνε τα “κόκκινα σημάδια” στο ταμπλώ του FTSE25.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα υψηλά ημέρας, ο Γενικός Δείκτης έφθασε μέχρι τις 828,38 μονάδες (+1,76%) και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών μέχρι τις 667,85 μονάδες (+4,76%). Τα μεγαλύτερα ενδοσυνεδριακά κέρδη για Eurobank (αναρριχήθηκε μέχρι τα 0,1440 ευρώ, +8,27%), ΕΥΔΑΠ (ανηφόρισε μέχρι τα 5,78 ευρώ, +8,04%) και Πειραιώς (έφθασε μέχρι τα 0,4570 ευρώ, +6,53%).

Ευδιάκριτες και σήμερα οι προειδοποιητικές κινήσεις “rebalancing”, κυρίως όσον αφορά τις εκροές, σε τίτλους όπως των ΔΕΗ (-2,66%) και MIG (-2,7%).

Λίγα πράγματα από τις αναμενόμενες εισροές, όπου ξεχώρισαν Ελ. Πετρέλαια (+3,56%), Τρ. Πειραιώς (+2,56%) και λιγότερο Lamda Development (+1,42%).

Από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE25, ξεχώρισε το +5,61% της ΕΥΔΑΠ και το -4,6% της ΕΧΑΕ. Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, η μετοχή της εταιρείας ήταν διαπραγματεύσιμη στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς το μέρισμα χρήσεως 2014, € 0,21 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό : € 0,1890 ανά μετοχή).

Το ημερήσιο διάγραμμα του Τραπεζικού Δείκτη

Δεν φάνηκε να “συμπορεύονται” με την επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας στην υποκείμενη Αγορά, ούτε οι εμπλεκόμενοι στην Αγορά Παραγώγων και πολύ περισσότερο αυτοί που συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στην Αγορά ομολόγων.

Στην πρώτη περίπτωση το συμβόλαιο του δείκτη ακολούθησε την κίνηση της spot Αγοράς, αλλά με κατακρήμνιση των συναλλαγών, ενώ στην Αγορά ομολόγων σημειώθηκε εμφανής κυριαρχία των πωλητών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα και την νεότερη αναρρίχηση των αποδόσεων, για τους Ελληνικούς Κρατικούς τίτλους, κυρίως στις κοντινές λήξεις: 10ετες (11,55%), 5ετες (17,16%) και 3ετες (24,7%).

Απόλυτα επιφυλακτικοί δηλώνουν οι περισσότεροι εγχώριοι παράγοντες της Αγοράς, όπως και οι ξένοι διαχειριστές, που περιορίζονται στο να επισημάνουν ότι ο χρόνος είναι εναντίον της αίσιας εξέλιξης των διαπραγματεύσεων, με τις πιθανότητες χρεοκοπίας να αυξάνονται καθημερινά. Το σενάριο που φαίνεται να εμφανίζει τις περισσότερες πιθανότητες είναι εκείνο της μερικής συμφωνίας με αντίστοιχα μερική χρηματοδότηση της Χώρας προκειμένου να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις της μέχρι το Φθινόπωρο οπότε και θα επανεξεταστούν τα ανοιχτά μέτωπα. Ένα τέτοιο σενάριο περιορίζει τα ανοδικά περιθώρια της Αγοράς και μετά την πρώτη κίνηση εκτόνωσης θα επαναφέρει την έντονη μεταβλητότητα και τις διακυμάνσεις στις τιμές των μετοχών. Σε κάθε περίπτωση, από το Φθινόπωρο θα πρέπει να υπάρξει και νέος γύρος διαπραγματεύσεων και τότε ίσως τεθούν πιο σκληρά διλήμματα από τους Δανειστές.

* ,