Προσοχή – Το α΄ τρίμηνο του 2015 θα είναι πολύ κακό για τις ελληνικές τράπεζες λόγω NPLs

Το α΄ τρίμηνο του 2015 που θα ανακοινωθεί τον Μάιο του 2015 θα είναι κακό για τις ελληνικές τράπεζες με εμφανή την ποιοτική υποβάθμιση των λογιστικών καταστάσεων.
Οι ελληνικές τράπεζες επιστρέφουν….στις αρχές του 2014 κάπως έτσι θα χαρακτηριστεί η συμπεριφορά των NPLs των προβληματικών δανείων στο α΄ τρίμηνο του 2015 που θα ανακοινωθεί τον Μάιο του 2015.
Ενώ ακόμη οι τράπεζες δεν έχουν ανακοινώσει το 2014, εμείς σπεύδουμε να παρουσιάσουμε πληροφορίες για το α΄ τρίμηνο του 2015;
Ούτως ή άλλως τα αποτελέσματα χρήσης 2014 έχουν επηρεαστεί δραματικά από την εγγραφή των ζημιών από το AQR από τα asset quality review των stress tests της ΕΚΤ.
Θυμίζουμε ότι η Πειραιώς ενέγραψε την μεγάλη ζημία στο 9μηνο, η Eurobank αύξησε τις προβλέψεις στο δ΄ τρίμηνο ενώ η Εθνική είχε εμφανίσει ζημία από το AQR -2,22 δισεκ. και η Alpha bank -1,11 δισεκ. (την χαμηλότερη στο σύστημα).
Το 2014 έχει πλήρως προεξοφληθεί.
Το 2015 δεν έχει προεξοφληθεί.
Στο α΄ τρίμηνο του 2015 θα καταγραφούν αρνητικές εκπλήξεις καθώς θα σημειωθεί ποιοτική υποβάθμιση των δανειακών χαρτοφυλακίων ή πιο απλά θα αυξηθούν NPLs και προβλέψεις για προβληματικά δάνεια.
Με βάση συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τις τράπεζες, ο στόχος που είχε τεθεί ότι τα NPLs θα κορυφώσουν το 2015 και θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση τους μετά το β΄ 6μηνο έχει καταρρεύσει.
Τα προβληματικά δάνεια στο σύστημα έχουν φθάσει τα 90 δισεκ. περιλαμβανομένων και περιπτώσεων δανείων που βρίσκονται σε καθεστώς «εικονικής αναδιάρθρωσης».
Τα NPLs θα συνεχίσουν να αυξάνονται, οι προβλέψεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται που σημαίνει ζημίες και στο α΄ τρίμηνο του 2015 για τις ελληνικές τράπεζες, περισσότερες από αυτές που έχουν εκτιμηθεί.
Το α΄ τρίμηνο του 2015 που θα ανακοινωθεί τον Μάιο του 2015 θα είναι κακό για τις ελληνικές τράπεζες με εμφανή την ποιοτική υποβάθμιση των λογιστικών καταστάσεων.
www.bankingnews.gr