Προσβολή! Ο Καμμένος υποδέχεται τον Ομπάμα. Γιατί; του Γιώργου Λακόπουλου

 Απορία. Γιατί ο Πρωθυπουργός δεν μπορεί να κάνει τίποτε σωστά τελικά; Ακόμη και τα σωστά τα κάνει με λάθος τρόπο. Ακόμη και στις καταστάσεις που θα μπορούσαν ακόμη και τα κοκόρια του να γεννήσουν, θα βρει τρόπο να τα κάνει θάλασσα. Το τελευταίο κρούσμα αφορά την επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στην Αθήνα.

Τι ήταν αυτό που είδαν τα μάτια μας; Έχει χάσει τον μπούσουλα ο Αλέξης Τσίπρας ή τον συνδέει κάτι διαφορετικό με τον Πάνο Καμμένο; Μπορεί να είναι εταίρος του στη Βουλή, αλλά δεν παύει να είναι υπουργός του. Η αλλιώς: δεν παύει να είναι ο Τσίπρας Πρωθυπουργός στην Ελλάδα. Γι αυτόν έρχονται οι ξένοι ηγέτες στην Αθήνα- είναι ο εκλεγμένος εκπρόσωπος της χώρας.

Δεν είναι λογικό  αναμενόμενο, αλλά και χρήσιμο, να σπεύδει ο ίδιος στο αεροδρόμιο να τους υποδεχθεί; Δεν είναι θέμα πρωτοκόλλου. Είναι θέμα ουσίας. Δεν στέλνεις τον βοηθό σου –τι άλλο είναι οι υπουργοί για τον Πρωθυπουργό;- να καλωσορίσει κάποιον με τον οποίο θέλει να έχει καλές σχέσεις. Και αν στέλνεις, διαλέγεις κάποιον που σε εκπροσωπεί αυθεντικά ως πολιτικό.

Όπως είδαμε και στις περιπτώσεις των αφίξεων Ολαντ και Πούτιν, στο αεροδρόμιο τους περίμενε ο… υπουργός Άμυνας! Κάποιο παραθυράκι στο πρωτόκολλο βρέθηκε και δικαιολογήθηκε η παρουσία του.

Αλλά στην περίπτωση Όμπάμα τα πράγματα είναι χειρότερα και δεν είναι υπερβολή να πει κάνεις ότι δεν τιμά τη χώρα αυτό που είδαμε στο Ελ. Βενιζέλος: να υποδέχεται τον άνθρωπο από τον οποίο περιμένουμε πολλά, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ. Σε ρόλο… συμπρωθυπουργού!

Δηλαδή ένας πολιτικός ο οποίος μόλις μια μέρα πριν είχε ταχθεί εναντίον του Αμερικανού προέδρου, λιβανίζοντας τον ακροδεξιό Τράμπ -για τον οποίο τα αισθήματα του Ομπάμα είναι γνωστά.

Πρέπει να είσαι μακριά από κάθε έννοια διπλωματικής πρακτικής και πέρα από κάθε πολιτική λογική για να στέλνεις τον Καμένο στον Ομπάμα. Ακόμη και αν δεν αναλαμβάνει αυτή την υποχρέωση ο αρχηγός του κράτους, ή ο Πρωθυπουργός, γιατί υπάρχει ο υπουργός Εξωτερικών;

Ποιος εκπροσωπεί διεθνώς τη χώρα απόντος του Πρωθυπουργού; Από πού κι ως που ο επικεφαλής του συγκεκριμένου κόμματος- γνωστός για πολλά και διάφορα- εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ως υπουργός Άμυνας-; Λες και οι Αμερικανοί δεν ξέρουν ποιος είναι και τι λέει ο καθένας.

Συνιστά πολιτική απρέπεια, αλλά και παραφροσύνη, να υποδέχεται τον απερχόμενο Αμερικανό πρόεδρο κάποιος ο οποίος -όσο περιορισμένου πολιτικού μεγέθους και αν είναι- διατυμπανίζει την πίστη του στα αντίθετα από αυτά που πιστεύει ο Ομπάμα.

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: συνιστά απόδειξη πολιτικής ανεπάρκειας να συμβαίνει αυτό, επειδή ο Πρωθυπουργός- ο μόνος αρμόδιος για τους ρόλους που αναλαμβάνουν οι υπουργοί του- δεν μπορεί να υπερβεί τις δεσμεύσεις μια ετερόκλιτης συμμαχίας, ούτε σε θέματα που αφορούν τη χώρα.

Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης μπορεί να είναι γκάφα. Μπορεί να είναι αποτέλεσμα ανάρμοστων εσωτερικών διευθετήσεων. Αδιάφορο. Για τον υψηλό επισκέπτη ήταν προσβολή. Δεν ήταν ό,τι κομψό να του στέλνει η κυβέρνηση κάποιον, για τον οποίο προ καιρού δεν έδωσε άδεια στον δικό του υπουργό Άμυνας να τον συναντήσει.

Τυπικά δεν είχε λόγο να εκδηλώσει δυσφορία.  Άλλα σ αυτά τα θέματα, όπως θα έλεγε ο Γάλλος συγγραφέας Μισέλ Μοντανιέ: “Δεν υπάρχει πιο ταπεινωτική απάντηση από την περιφρονητική σιωπή”.