Προς συμφωνία με μέτρα 2 δισ. και πλεόνασμα 1,5% - Μετά από πρωτοβουλία του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Προς συμφωνία με μέτρα 2 δισ. και πλεόνασμα 1,5% – Μετά από πρωτοβουλία του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ

06.05.2015 15:42

Συμφωνία που θα αφορά την κάλυψη του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού του 2015 που προσδιορίζεται στα 2 δισ. φαίνεται ότι προσπαθούν να επιτύχουν μετά τις διαρροές για εμπλοκή των διαπραγματεύσεων. Οι δυο πλευρές φαίνεται ότι συγκλίνουν με αμοιβαίες υποχωρήσεις και εξαιρώντας από το πακέτο με ρήτρα μηδενικής επίπτωσης τα εργασιακά και ασφαλιστικά.

Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ

Οι εταίροι συναινούν στην αναθεώρηση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στα 1,5%, με τις προβλέψεις για ανάπτυξη της οικονομίας στο 0,5% και παράλληλη ρήτρα διατήρησης των δαπανών του δημοσίου στα τρέχοντα επίπεδα. Εκτός αυτού αποδέχονται τις μέσες προβλέψεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις εισπράξεις από φοροδιαφυγή και λαθρεμπόριο.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση βάζει στο τραπέζι μέτρα για την κάλυψη της τρύπας των 2 δις. τα οποία περιλαμβάνουν την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, τον φόρο τραπεζικών συναλλαγών και τις αποκρατικοποιήσεις.

Αν και «αγκάθια» στην πορεία προς μια τελική συμφωνία παραμένουν  οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης Τσίπρα, δηλαδή οι μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και στην αγορά εργασίας, η κοινοτική πηγή εκτιμά πως αν συνεχίσουν οι διαβουλεύσεις του Brussels Group με την ίδια ταχύτητα τις επόμενες ημέρες, τότε είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων.

Στόχος είναι να μπορέσει το EuroWorking Group και το Eurogroup να αποτιμήσουν την πρόοδο στις διαπραγματεύσεις ως επαρκή, εξέλιξη που θα έλυνε τα χέρια του Μάριο Ντράγκι και του Κλάους Ρέγκλινγκ ώστε να αποδεσμεύσει τα 3,1 δισ. (1,9 δισ. από τα ομόλογα και 1,2 δισ. από τον EFSF), ενώ σε επόμενο ΔΣ η ΕΚΤ θα μπορέσει να αυξήσει το όριο των αποκτών εντόκων ως collaterals από τις ελληνικές τράπεζες καθώς και το όριο αγοράς εντόκων από τις τράπεζες.

Συνεπώς, αν καλυφθεί το έδαφος που χωρίζει ακόμα τις δύο πλευρές, ο αξιωματούχος των θεσμών θεωρεί πολύ πιθανό να οδηγήσει σε μια θετική δήλωση στο Eurogroup της 11ης Μαϊου, κάτι που θα δώσει το «πράσινο φως» στον Μάριο Ντράγκι για ανακούφιση της ελληνικής οικονομίας από την κρίση ρευστότητας που περνά τις τελευταίες ημέρες.

 

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017