Προς νέα «βουτιά» το πετρέλαιο; Κλείσιμο έτους στα τρέχοντα επίπεδα «βλέπουν» οι αναλυτές

Κοντά στα τρέχοντα επίπεδα αναμένεται να ολοκληρώσουν το έτος οι ευμετάβλητες τιμές του πετρελαίου, ακόμη και αν το αργό ενδέχεται να σημειώσει άλλη μία μεγάλη «βουτιά» κατά το β’ εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με μια νέα έρευνα του «CNBC».
Οι ερωτηθέντες στην έρευνα ήταν ομόφωνοι στην άποψή τους ότι ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών (OPEC) δεν θα αναλάβει δράση κατά τη σημερινή του συνεδρίαση. Από την άλλη, η αναπτυσσόμενη βιομηχανία αμερικανικού σχιστόλιθου αποδεικνύεται δυσκολότερη στο να προβλεφθεί και οι απαντήσεις ήταν σχεδόν μοιρασμένες για το αν η παραγωγή αυξηθεί, μειωθεί ή διατηρηθεί σταθερή φέτος.
Το 77% των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν ήδη χτυπήσει τα χαμηλά τους για το έτος. Το 9% αναμένουν ακόμα χαμηλότερες τιμές, ενώ το 14% αναφέρουν ότι δεν είναι σίγουροι.
Η έρευνα, που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα, πριν τη συνάντηση του OPEC στη Βιέννη, συμπεριέλαβε 22 κορυφαίους αναλυτές της βιομηχανίας, traders και στρατηγικούς αναλυτές.
Ο μέσος όρος των προβλέψεών τους για την τιμή του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) για το τέλος του έτους διαμορφώνεται στα 60,80 δολ., ενώ για το Brent εκτιμούν ότι θα ανέλθει στα 65,91 δολ. το βαρέλι. Μέχρι το τέλος του 2016, αναμένουν μια αύξηση περίπου 10 δολ. το βαρέλι για το καθένα, πάνω από τα επίπεδα του 2015.
Ενώ κανένας από τους συμμετέχοντες δεν αναμένει ο OPEC να αλλάξει την ποσόστωση παραγωγής του κατά τη σημερινή συνεδρίαση, το 23% αναμένουν ότι μέχρι το επόμενο έτος ο Οργανισμός θα συμφωνήσει σε μια περικοπή.
Παράλληλα, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ενώ το 32% πιστεύουν ότι θα υπάρξει αύξηση της παραγωγής των ΗΠΑ, ένα άλλο 32% αναμένουν μείωση, ενώ το 36% αναμένουν ότι η παραγωγή θα παραμείνει περίπου στα 9,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα -επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν από αρκετές εβδομάδες. Την περασμένη εβδομάδα, η παραγωγή αμερικανικού πετρελαίου διαμορφωνόταν περίπου σε 9,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα.
Ο OPEC, με επικεφαλής τον Σαουδική Αραβία, διατήρησε τις ποσοστώσεις παραγωγής σταθερές κατά τη σύνοδο του Νοεμβρίου, πυροδοτώντας ένα νέο καθοδικό σπιράλ στις ήδη μειούμενες τιμές του πετρελαίου. Οι τιμές έχουν σταθεροποιηθεί από τότε και το WTI διαπραγματευόταν γύρω στα 60 δολ. το βαρέλι την Τετάρτη, έχοντας κατέλθει στο χαμηλό των 42 δολ. στα μέσα Μαρτίου.
Παράλληλα, οι περισσότεροι από τους ερωτηθέντες -το 92%- θεωρούν τους παράγοντες προσφοράς και ζήτησης ή τις διακυμάνσεις του δολαρίου ως τα μεγαλύτερα στοιχεία που καθορίζουν τις τιμές του πετρελαίου σήμερα.
Οι δύο παράγοντες έλαβαν ίσο ποσό ψήφων ως η κύρια επιρροή στις τιμές, ενώ μόλις το 5% ανέφεραν τις ενέργειες του OPEC και το υπόλοιπο ανέφεραν γεωπολιτικά γεγονότα. Το 86% ανέφεραν ότι αναμένουν η παγκόσμια ζήτηση να συνεχίσει να αυξάνεται το 2015.
* ,