Προετοιμασία για την επαναλειτουργία του Χ.Α. – Επαφές φορέων της αγοράς για επίλυση τεχνικών ζητημάτων – Σήμερα νέα απόφαση για το Χρηματιστήριο

Προετοιμασία για την επαναλειτουργία του Χ.Α.

Επαφές φορέων της αγοράς για επίλυση τεχνικών ζητημάτων – Σήμερα νέα απόφαση για το Χρηματιστήριο

 
Νέα παράταση στην «χρηματιστηριακή αργία» έως και σήμερα έδωσε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς σε συνέχεια της  απόφασης του Υπουργού Οικονομικών, με την οποία παρατείνεται η ισχύς της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Τραπεζική Αργία βραχείας διάρκειας».
Την ίδια στιγμή βέβαια οι χρηματιστηριακές αρχές έχουν επιδοθεί σε έναν «αγώνα δρόμου» προκειμένου να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατό η χρηματιστηριακή αγορά, ωστόσο  υπάρχουν  μια  σειρά από ουσιώδη και σημαντικά τεχνικά ζητήματα που πρέπει να διευθετηθούν αναφορικά με τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν  για την υλοποίηση των συναλλαγών και κυρίως  την μεταφορά  κεφαλαίων με «φόντο» φυσικά τα capital controls στις τράπεζες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν συστηματικές επαφές μεταξύ των φορέων της αγοράς  προκειμένου να αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις και να αποφασιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις επαναλειτουργίας του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Βασική πάντως προϋπόθεση σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς  αποτελεί η ψήφιση από την ελληνική βουλή των νομοσχεδίων που περιλαμβάνει η πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους, προκειμένου να δοθεί το «πράσινο φως» για την  επαναλειτουργία των τραπεζών και να επιτευχθεί η ενίσχυση της ρευστότητας τους μέσω της ΕΚΤ, που αποτελεί και το μεγάλο ζητούμενο.
Επίσης, όπως υποστηρίζουν χρηματιστηριακοί παράγοντες ένα από τα στοιχεία που  θα πρέπει να αξιολογηθεί είναι και η δυνατότητα αγορών χρηματοπιστωτικών μέσων που διαπραγματεύονται στην ελληνική αγορά από υφιστάμενα τραπεζικά υπόλοιπα πελατών στις ελληνικές τράπεζες, με την προϋπόθεση βέβαια  το αντίστοιχο χρηματικό προϊόν να πιστωθεί σε τραπεζικούς λογαριασμούς που υπάρχουν σε ελληνικές τράπεζες και να παραμείνει σε αυτές, προκειμένου με αυτό τον τρόπο να μην υπάρξει χρηματική εκροή από τις ελληνικές τράπεζες.
Βέβαια, το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τους ξένους και αν από κάτι τέτοιο θα μπορούσαν να εξαιρεθούν τα κεφάλαια από τις πωλήσεις των ξένων επενδυτών, ενώ θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί κατά πόσο θα μπορούσαν να ωφελήσουν την αγορά, σε αυτή την φάση,  κάποιου είδους περιορισμοί στη διαπραγμάτευση των μετοχών, όπως η απαγόρευση του short selling όσο διάστημα διαρκούν τα capital controls, η μείωση του ωραρίου  λειτουργίας του Χρηματιστηρίου κ.ά.
* ,