Προειδοποιήσεις για στερλίνα και οικονομίες της ΕΕ από El-Erian και Barclays

Ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz και πρώην αφεντικό της  PIMCO, Mohamed El-Erian, μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η στερλίνα να υποτιμηθεί μέχρι και την πλήρη ισοτιμία της  1/1 έναντι του δολαρίου…

Κι αυτό, αν η Μ.Βρετανία  δεν συντάξει σύντομα ένα πειστικό σχέδιο για την οικονομική ανάπτυξη μετά το Brexit που να διατηρεί μια επαρκή ελεύθερη εμπορική σχέση μεταξύ Μ.Β και της υπόλοιπης Ευρωπαϊκής Ένωσης και να μην διαταράσσει τις διμερείς οικονομικές τους σχέσεις των τελευταίων 40 ετών.
(Μέχρι στιγμής, η στερλίνα έχει υποχωρήσει δραματικά έναντι του δολαρίου, έχοντας βρεθεί κάτω από τα 1,28 δολάρια την Τετάρτη 6 Ιουλίου, ένα νέο αρνητικό ρεκόρ 31 ετών).

Barclays: Το Brexit θα στοιχίσει σε Μ.Βρετανία αι ΕΕ

Η Barclays σε ανάλυσή της  υποβαθμίζει τις προβλέψεις της  για το ΑΕΠ της Μ.Βρετανίας το 2017 σε ύφεση 0,4%, έναντι ανάπτυξης  1,8% προηγουμένως. Υποστηρίζει επίσης ότι το ΑΕΠ της Ε.Ε. θα ενισχυθεί μόλις κατά 0,6%, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 1,7%.

Οι επενδυτές, επισημαίνεται στην ανάλυση,  αναμένεται να παρακολουθήσουν τον Οκτώβριο εκ του σύνεγγυς το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Ιταλία, αλλά και τις βουλευτικές εκλογές σε Ολλανδία, Γαλλία και Γερμανία εντός του 2017.