Πούτιν: Δύσκολος ο διάλογος με ΗΠΑ – Προτιμούν να υπαγορεύουν τη βούλησή τους από το να συνομιλούν

Καυστικός εμφανίστηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, μιλώντας σε ένα οικονομικό φόρουμ και χαρακτηριστικά ανέφερε ότι είναι δύσκολο να διεξαχθεί διάλογος με τη σημερινή κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών επειδή προτιμάει να υπαγορεύει τη βούλησή της από το να συνομιλεί.
Ο Ρώσος πρόεδρος επισημαίνοντας ότι η Μόσχα ανησυχούσε για την επιδείνωση των σχέσεών της με τις ΗΠΑ, ισχυρίστηκε ότι η Ουάσινγκτον χρηματοδότησε τη ριζοσπαστική αντιπολίτευση της Ουκρανίας και βοήθησε στο πραξικόπημα στη χώρα αυτή. Η Ρωσία αναγκάστηκε τότε να προστατεύσει τους κατοίκους ρωσικής καταγωγής, όπως τόνισε.
“Είναι ανάγκη να συμπεριφερόμαστε σαν εταίροι και να λαμβάνουμε υπόψη μας τα συμφέροντα των άλλων. Εμείς είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο”, σημείωσε, αναφερόμενος στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις.

Για το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ γύρω από τις δικτυοπαραβιάσεις σε λογαριασμούς στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος και την υποκλοπή των μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαφόρων προσώπων, ο Πούτιν είπε ότι δεν αφορά τη Ρωσία. Όπως υποστήριξε, όλοι οι συμμετέχοντες στην προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές χρησιμοποιούν μια ρητορική σε βάρος της Ρωσίας για τους δικούς τους σκοπούς. Ωστόσο, τόνισε, η Μόσχα θα συνεργαστεί με όποιον κερδίσει τις εκλογές.

Για την ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Γαλλία, ο Πούτιν κατηγόρησε το Παρίσι ότι επιχείρησε να “δηλητηριάσει την κατάσταση” αναγκάζοντας τη Μόσχα να ασκήσει βέτο στο ψήφισμα που είχε υποβληθεί στον ΟΗΕ για τον τερματισμό των βομβαρδισμών στη Συρία.

“Οι Γάλλοι κατέθεσαν μια πρόταση “γνωρίζοντας ότι δεν επρόκειτο να υιοθετηθεί, για να πάρουν το βέτο (της Μόσχας), να δηλητηριάσουν την κατάσταση και να υποδαυλίσουν την υστερία κατά της Ρωσίας”, είπε. Διερωτήθηκε μάλιστα αν είναι αρμόζον για μια μεγάλη δύναμη, όπως είναι η Γαλλία, να υπακούει στις οδηγίες της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα της Συρίας.

Λαβρόφ: Κολακευτικοί, μεν, γελοίοι οι ισχυρισμοί ότι η Μόσχα παρεμβαίνει στις εκλογές των ΗΠΑ

O επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε σήμερα “κολακευτικές” τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα προσπαθεί να παρέμβει στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι “γελοίοι”.

“Όλος ο κόσμος στις ΗΠΑ λέει τώρα ότι η Ρωσία είναι αυτή που ελέγχει τις προεδρικές εκλογές”, ειρωνεύτηκε ο Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Μόνο ένα απόσπασμα αυτής της συνέντευξης δόθηκε στη δημοσιότητα.”Ασφαλώς, είναι κολακευτικό να προσελκύει τόση προσοχή μια «περιφερειακή δύναμη», όπως μας αποκάλεσε ο πρόεδρος Ομπάμα πριν από λίγο καιρό (…) όμως δεν βασίζεται σε γεγονότα. Δεν έχουμε δει ούτε ένα γεγονός, ούτε μία απόδειξη” που να επιβεβαιώνει αυτές τις κατηγορίες, συνέχισε.

Την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική κυβέρνηση κατηγόρησε τη Μόσχα ότι παρεμβαίνει στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ υποκλέπτοντας μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου διαφόρων προσώπων, κομμάτων και ιδρυμάτων. Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε μάλιστα ότι θα απαντήσει “αναλόγως” σε αυτήν την παρέμβαση.

“Αν αποφασίσουν να κάνουν κάτι, ας το κάνουν. Το να λένε ότι η Ρωσία παρεμβαίνει στις εσωτερικές υποθέσεις των ΗΠΑ είναι γελοίο”, πρόσθεσε ο Λαβρόφ.