Πολύπλευρες οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο πυροδοτούν αγοραπωλησίες - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Πολύπλευρες οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο πυροδοτούν αγοραπωλησίες

05.03.2015 09:25
Πολύπλευρες οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο πυροδοτούν αγοραπωλησίες, οι μετοχές των τραπεζών ενδείκνυνται για trading και μόνο αυτή την περίοδο. Οι βασικοί λόγοι… 

1) Ανησυχία ότι α η κρίση ρευστότητας τους ελληνικού κράτους κρατήσει, τότε οι τράπεζες θα χρειαστούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου 

2) Οι αναφορές της κυβέρνησης ότι θα αλλάξει τις διοικήσεις δεν εκτιμούμε ότι έχει μεγάλη επίδραση γιατί π.χ. η Eurobank υποχωρεί και ήδη η διοίκηση έχει αλλάξει, ενώ στην Εθνική είναι 100% προεξοφλημένο. 

Αν υπάρξουν αλλαγές σε Πειραιώς και Alpha bank θα είναι τέτοιας κλίμακας που θα θεωρηθούν οι νέες διοικήσεις μετάβαση και συνέχεια των υφιστάμενων management. 

3) Οι τράπεζες οριοθετούνται και δεν μπορούν να στηρίξουν την οικονομία πέραν από τα όρια που θεσπίστηκαν με την απόφαση της ΕΚΤ στις 18 Φεβρουαρίου.

Οι τράπεζες χρηματοδοτούν το κράτος με 10-11 δισ. έντοκα, 3 με 3,5 δισ. ομόλογα και 11-12 δισ. δάνεια περιλαμβανομένου και του Τίτλος. Συνολικά χρηματοδοτούν το κράτος με 25-26 δισ. και αυτό το όριο δεν μπορούν να το υπερβούν. 

4) Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δανειστεί 100 δισεκ. από το ευρωσύστημα, από αυτά 68 δισεκ. είναι ELA και 32 δισεκ. απευθείας χρηματοδότηση από την ΕΚΤ. 

Με την συμφωνία η ΕΚΤ θα κάνει πάλι αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, ωστόσο το όφελος των ελληνικών τραπεζών δεν είναι πολύ μεγάλο καθώς κατέχουν πολύ λίγο ελληνικό χρέος. 

Βέβαια οι τιμές των ομολόγων θα ενισχυθούν αλλά αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Τα 50 δισ. ομολογιακά των τραπεζών που στηρίζονται στον νόμο  Αλογοσκούφη θα παραμείνουν στο ELA 
 
Καθώς η ΕΚΤ οριστικά δεν τα κάνει αποδεκτά από τις 11 Φεβρουαρίου και η απόφαση αυτή δεν σχετίζεται με το αν η Ελλάδα βρίσκεται ή όχι σε πρόγραμμα… αλλά με την λήξη της συμφωνίας Ελλάδος με ΕΕ του 2008-2009.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017