Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από τον κόσμο των αγορών - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Πολλά μικρά και μεγάλα ενδιαφέροντα(;) από τον κόσμο των αγορών

03.02.2015 21:04

ΑΓΟΡΑ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

 

Σκηνικό επιταχυνόμενης ανόδου και στην Αγορά Παραγώγων, ενώ το εσπευσμένο κλείσιμο “short” θέσεων και οι κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου εκτόξευσαν τις συναλλαγές τόσο στο συμβόλαιο του δείκτη, όσο και στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών (87.218 συμβόλαια).

Το συμβόλαιο του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (συνολικά 28.225, 27.509 για τον Φεβρουάριο και 716 για τον Μάρτιο – τιμή εκκαθάρισης για τον πρώτο μήνα, 253) κινήθηκε μεταξύ 226,75 και 254 μονάδων, μειώνοντας την υπάρχουσα υποτίμηση στο 0,31%.

Μικρός ο αξιοσημείωτος δανεισμός τίτλων (8.091 Εθνική, 8.102 ΟΠΑΠ, 280.992 Eurobank), ενώ συνεχίστηκαν οι συναλλαγές στα Σ.Μ.Ε. επί μετοχών με κυριότερες σε ΟΤΕ (2.970), ΔΕΗ (2.869), Alpha Bank (14.168), Εθνική (22.394), Πειραιώς (22.890)…

Eurobank (15.782), ΟΠΑΠ (1.348), Μυτιληναίο (583), MIG (1.120), Ελλάκτωρα (517), ΕΧΑΕ (375), ΓΕΚ (418), Jumbo (256), Motor Oil (239), Folli Follie Group (105), Intralot (286), Ελ. Πετρέλαια (205), Τέρνα Ενεργειακή (155), Τιτάνα (150).

Σύμφωνα με την Alpha Finance, ικανοποιητικό όγκο συναλλαγών παρουσίασε η Αγορά δικαιωμάτων υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς άλλαξαν χέρια 2.122 δικαιώματα (981 calls και 1.141 puts), ενώ η τεκμαρτή μεταβλητότητα ενός μηνός στα at-the-money δικαιώματα ανήλθε στο 76%.

Οι περισσότερο δανεισμένοι τίτλοι, μόνο από OTC καθώς το Χ.Α., πλέον, στην συγκεντρωτική κατάσταση του ΗΔΤ δεν δημοσιεύει τους δανεισμούς από την ΕΧΑΕ, είναι: Alpha Bank (45.107.686 τεμ.), Eurobank (9.772.468 τεμ.), Πειραιώς (26.092.609 τεμ.).

Ας σημειωθούν τα 310 δικαιώματα πώλησης για την Εθνική, λήξεως Μαρτίου, με τιμή εξάσκησης τα 1,10 ευρώ…

——————–

 

ΗΠΑ:

 

“Βουτιά” σημείωσαν τον Δεκέμβριο οι εργοστασιακές παραγγελίες, συμπληρώνοντας πέντε διαδοχικούς πτωτικούς μήνες. Οι νέες παραγγελίες υποχώρησαν 3,4%, όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Υπουργείο Εμπορίου

Ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών που έκαναν λόγο για πτώση 2,5% σε δημοσκόπηση του Dow Jones Newswires.

Σύμφωνα με αναλυτές το ακριβό δολάριο και η μειωμένη ζήτηση από Ασία και Ευρώπη θα συνεχίσουν να πλήττουν τις εξαγωγικές εταιρείες των ΗΠΑ.

————

 

Χ.Α. – ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

 

Οι κορυφαίες επιλογές της Euroxx για το 2015 είναι οι μετοχές των Aegean (τιμή-στόχος 9,8000 ευρώ), ΕΧΑΕ (τιμή-στόχος 7,0000 ευρώ), Jumbo (τιμή-στόχος 13,6000 ευρώ)

Μυτιληναίος (τιμή-στόχος 8,0000 ευρώ), ΟΤΕ (τιμή-στόχος 12,7000 ευρώ) και Τιτάν (τιμή-στόχος 27,0000 ευρώ). Για όλα τα top picks η σύσταση είναι «overweight».

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες εκτιμά ότι βραχυπρόθεσμα αντιμετωπίζουν υποβαθμίσεις στην κερδοφορία, ενώ δεν αποκλείει στον ορίζοντα και αλλαγές στις διοικήσεις.

Ωστόσο δηλώνει θετική για τις τράπεζες μεσο-μακροπρόθεσμα λόγω Grecovery αλλά και των «μαξιλαριών» που έχουν στη διάθεσή τους.

ΟΤΕ κλπ – παρατήρηση στήλης (για να… εκτίθεται κι αυτή…): Στα 12,70 ευρώ θα αποτιμάται σε 6,22 δισ. ευρώ. Αρκετά απαιτητική αποτίμηση…

Και στα 1,85 δισ. ευρώ η αντίστοιχη της Jumbo (xαιρέτα μου τον πλάτανο δηλαδή…). Ενώ της ΤΙΤΑΝ στα 27,00 ευρώ θα βρεθεί στα 2,15 δισ. ευρώ, με τα κέρδη τα πραγματικά να (ανα)ζητούνται!!

ΕΠΙΣΗΣ η τιμή των 7,00 ευρώ για τα ΕΧΑΕ είναι ιδιαίτερα χαμηλή, λαμβανομένων υπόψη των άλλων τιμών στόχων που δόθηκαν που προυποθέτουν εξαιρετικά BULL Αγορά… Αλλά και της χαμηλής τωρινήςε αποτίμησής τους στα 215-220 εκατ. ευρώ [+τα μετρητά της]…

—————

ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετική είναι η άποψη των αναλυτών της IBG για τον τον τίτλο της Jumbo όπου μείωσαν στα 8,6000 ευρώ από 11,4000 πριν την τιμή-στόχο για την ΜΠΕΛΑ υποβαθμίζοντας παράλληλα την σύσταση σε Διακράτηση από Συσσώρευση…

H χρηματιστηριακή αποδίδει την περικοπή της τιμής-στόχου στην ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ αλλά και στην πολιτική αβεβαιότητα που αναμένεται, σύμφωνα με την IBG, να επηρεάσει τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας τουλάχιστον βραχυχρόνια.

Για την τρέχουσα χρήση (λήγει τον Ιούνιο του 2015) τα κέρδη της ΜΠΕΛΑ +16,80% τα προβλέπουν στα 103 εκατ. ευρώ…

Σημειώνεται ότι η μετοχή της ΜΠΕΛΑ [+17,58% με 5,7 εκατ. ευρώ τζίρο] ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση της 3ης Φεβρουαρίου στα 10,5700 ευρώ.

—————-

 

ΧΑ – ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ (Από Θαν. Σταυρόπουλο):

 

Με τα νεότερα δεδομένα, ήταν απόλυτα φυσιολογικό και χθες η συνεδρίαση να ξεκινήσει με “ΑΜΕΜ” (Αυτόματος Μηχανισμός Ελέγχου Μεταβλητότητας) για ουκ ολίγους Δεικτοβαρείς τίτλους.

Πιο συγκεκριμένα, με “ΑΜΕΜ” ξεκίνησαν την συνεδρίαση οι  ΕΤΕ, ΑΛΦΑ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, MIG, Viohalco, EEE, MΟΗ, Jumbo, ΦΦΓΚΡΠ, ΑΡΑΙΓ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΥΤΙΛ, ΟΤΕ και ΤΙΤΚ.

Ιδιαίτερα υψηλός ο τζίρος (ο υψηλότερος των τελευταίων επτά συνεδριάσεων), έστω και αν κατέβασε κάπως στροφές στην συνέχεια.

Είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι στο πρώτο 10λεπτο η καθαρή αξία συναλλαγών ξεπερνούσε τα 10,3 εκατ. και το πρώτο ημίωρο τα 29,7 εκατ.

Η συμπλήρωση της πρώτης ώρας βρήκε τον τζίρο στα 24,5 εκατ. από τα οποία τα 2,3 εκατ. αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Οι ιδιαίτερα υψηλές συναλλαγές οφείλονταν σε επιθετικές τοποθετήσεις, κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου από όσους διατηρούσαν “short” θέσεις στην Αγορά Παραγώγων…

Αλλά και σημαντικές ρευστοποιήσεις από όσους θεώρησαν ότι το εκρηκτικό ξεκίνημα ήταν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για κινήσεις μείωσης θέσεων.

Το ποιοι θα δικαιωθούν θα το δείξουν οι αμέσως επόμενες συνεδριάσεις, καθώς η τάση της εγχώριας Χρηματιστηριακής Αγοράς θα συνεχίσει να εξαρτάται:-

Από πολιτικές δηλώσεις – ανακοινώσεις και από τις “εισαγόμενες” εκθέσεις διεθνών οίκων, με το Χ.Α. να δείχνει ιδιαίτερη ” ευαισθησία” σε οποιαδήποτε δήλωση Αξιωματούχου που εμπλέκεται με τις διαπραγματεύσεις.

Ασφαλώς και η “ποιότητα” των αγοραστών των τελευταίων συνεδριάσεων “δεν είναι και η καλύτερη” και μόνο σε επενδυτές μεσομακροπρόθεσμου χαρακτήρα δεν παραπέμπει.

Είναι κοινό μυστικό ότι στην πρώτη αλλαγή κλίματος, οι “όψιμοι” αγοραστές θα προστεθούν στις τάξεις των εν δυνάμει πωλητών, χωρίς τον παραμικρό ενδοιασμό!

Από εκεί και πέρα, ο Τραπεζικός κλάδος που έχει υποστεί και το μεγαλύτερο σφυροκόπημα, πιθανότατα θα συνεχίσει να ηγείται της ανοδικής αντίδρασης

Και πρέπει να σημειωθεί ότι σε αντίθεση με χθες, σήμερα δεν “ξεφούσκωσαν” τα ενδοσυνεδριακά κέρδη των Τραπεζικών μετοχών και αυτό είναι θετική ένδειξη.

——————-

 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ της ημέρας [σήμερα από τον Δημήτρη Τζάνα]

Αν η συγκρουσιακή ατμόσφαιρα της Παρασκευής ανάμεσα σε Ντάιζελμπλουμ και Βαρουφάκη επισφράγησε το σπάσιμο της παράδοσης θετικών January effects, το ξεκίνημα του Φεβρουαρίου προϊδεάζει για την αντίθετη κατεύθυνση, επισημαίνει ο Δημήτρης Τζάνας.

Έτσι, η ρητορική των “άγαρμπων” εξαγγελιών με αιχμή εκείνες για τη ματαίωση – ανατροπή των συντελεσμένων ιδιωτικοποιήσεων και εμμονή στο “κούρεμα” του χρέους που οδήγησαν τις αποδόσεις των ομολόγων στα ύψη (10ετή πάνω από 11%)

Και το Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 700 μονάδων, δείχνει να παραμερίζεται υπέρ θέσεων που έχουν προϋποθέσεις συζητηθούν από τους δανειστές.

Οσονούπω, διαβεβαιώνεται ότι δεν θα ανατραπούν συντελεσμένες ιδιωτικοποιήσεις. Ρεαλιστική είναι και η πρόταση ανταλλαγής του χρέους με ομόλογα διττών χαρακτηριστικών (με ρήτρα ανάπτυξης τα περισσότερα και άληκτα στο διηνεκές για όσα κατέχονται από την ΕΚΤ)

Σε συνδυασμό με τη δέσμευση εκτέλεσης προϋπολογισμών λελογισμένα πλεονασματικών με έμφαση στη συστηματική προσπάθεια σύλληψης της φοροδιαφυγής.

Είναι φανερό δηλαδή ότι ο “οδικός χάρτης” της Κυβέρνησης αναδιατάσσεται καθημερινά, σε σχέση με τα της διαμόρφωσης θέσεων, ώστε εντός του Φεβρουαρίου να υπάρξει τουλάχιστον μια ενδιάμεση συμφωνία

Για να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ταμιακές ανάγκες που αφορούν τις λήξεις εντόκων και τις ανάγκες του προϋπολογισμού.

Τα παραπάνω ωστόσο, διαμορφώνουν απλώς ένα συγκρατημένα αισιόδοξο πλαίσιο σε σχέση με το στόχο της επίτευξης μιας νέας συμφωνίας “χωρίς τρόικα”.

Καθώς πρέπει να βρεθεί ένα αμοιβαία αποδεκτό νέο πλαίσιο επιτήρησης της Ελληνικής οικονομίας σε σχέση με την εκπλήρωση των νέων δεσμεύσεών της.

Και μέχρι τώρα, η Ελλάδα έχει μεν την συμπαράσταση του Ομπάμα, την κατανόηση των Χωρών του Ευρωνότου και την προτροπή αρθρογράφων των F.T. για επίτευξη συμφωνίας…

Καθώς ο κίνδυνος μετάδοσης προβλημάτων στην Ευρωζώνη από τυχόν Ελληνικό “ατύχημα” δεν έχει εκλείψει, αλλά το τελικό λόγο τον έχει πάντα το Βερολίνο (!)

Που για την ώρα παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του, σταθμίζοντας τα δεδομένα του “Ελληνικού προβλήματος” που εξελίχθηκε σε πολυπαραγοντικό πρόβλημα για τη Γερμανική στρατηγική.

Η αβεβαιότητα, επομένως, θα συνεχίσει να επηρεάζει το Χρηματιστήριο με τη μεταβλητότητα να κυριαρχεί…

Καθώς το διήμερο σκηνικό αισιοδοξίας είναι το προϊόν έντονης ανατιμητικής κερδοσκοπίας βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, σε συνέχεια ενός κρεσέντο υποτιμητικής που είχε προηγηθεί.

Με όλα τα σενάρια ανοικτά λοιπόν, η συνέχεια για την πορεία του Γενικού Δείκτη και την τεχνική του εικόνα να προκρίνει την ανοδική κίνηση βραχυπρόθεσμα.

Με τις δηλώσεις Ελλήνων και ξένων πολιτικών να “χρωματίζουν” αναλόγως την ατμόσφαιρα (αισιόδοξα ή απαισιόδοξα δηλαδή), παραμερίζοντας την ψύχραιμη και νηφάλια ανάλυση..

Ιδιαίτερα εκείνη που αφορά τις κερδοφόρες εταιρείες που συνεχίζουν να επιτελούν τους στόχους στο ιδιαίτερα ταραγμένο περιβάλλον που βιώνουμε.

“Για τις οποίες όμως απαιτούνται τα παντελώς απόντα σε αυτή τη φάση από το Ελληνικό Χρηματιστήριο, κεφάλαια μακράς πνοής, τονίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της επενδύσεων της TecGroup.

——————-

ΤΑ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ [και όχι μόνον] της ημέρας

 

Με άκρως εντυπωσιακό τρόπο μπήκε ο Φεβρουάριος για το Χ.Α. καθώς μετά το χθεσινό +4,64%  ήρθε το σημερικό ξέσπασμα του +11,27%!

Ο Γ.Δ. όχι μόνον επανέκτησε με θεαματικό τρόπο τις 800 μονάδες μετά από έξι συνεδριάσεις, αλλά έκλεισε στις 840,57 μονάδες με ράλι +11,27%

Ο Γ.Δ. είχε υψηλό ημέρας στις 843,72 μονάδες (+11,69%) και χαμηλό στις 758,37 μονάδες (+0,37%) στο άνοιγμα.

Ο τζίρος σε πολύ αυξημένα επίπεδα έφτασε στα 219 εκατ. ευρώ, ενώ ο όγκος εκτοξεύτηκε στα 408,6 εκατ. τεμάχια, με τα 391 εκατ. στις τράπεζες (96,3%!!)

Στις 253,78 μονάδες με ράλι +12,46% έκλεισε ο δείκτης FTSE 25 — Στις 75,39 μονάδες με άνοδο +17,96% έκλεισε ο δείκτης των τραπεζών…

Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε, ήταν ότι 16 μετοχές του FTSE 25 κέρδισαν από 11,13% έως 20,79%, ενώ 22 τίτλοι ενισχύθηκαν άνω του 6%

Στις 4 πρώτες θέσεις του τζίρου οι μετοχές των 4 συστημικών που κάλυψαν το 56,9% του συνολικού.

FTSE 25: Και οι εικοσιπέντε μετοχές του στο συν… Στα 210 εκατ. ευρώ ο τζίρος τους και στο 95,9% του συνολικού. Στα… 9 εκατ. ευρώ η αξία των υπολοίπων (180) περίπου μετοχών…

Εντυπωσιακές αποδόσεις από Jumbo +17,58%, ΤΕΝΕΡΓ +17,45%, Ελλάκτωρ +17,30%, ΟΤΕ +14,88%, ΕΧΑΕ +14,85%, Motor Oil +14,52%, ΟΠΑΠ +14,12%, ΓΕΚ +13,57%

Ράλι ανακούφισης +18,25% για την Eurobank στα 0,1490 ευρώ με “απίστευτο” όγκο 212 εκατ. τεμαχίων. Στο +13,94% η Alpha Bank στα 0,3760 ευρώ με 87,7 εκατ. τεμάχια.

Ράλι +20,79% η Εθνική στα 1,22 ευρώ με όγκο 27,7 εκατ. τεμάχια και +47% από το ιστορικό ενδοσυνεδριακά χαμηλό της στις 29 Ιανουαρίου — Στο +18,37% η Πειραιώς στα 0,6250 ευρώ με όγκο 45,8 εκατ. τεμάχια

Τρομερό πάρτι εκτόνωσης, αντίδρασης και μερικής αποκατάστασης στις τράπεζες, που όμως παραμένουν αρκετά πιο κάτω από τα προ των εκλογών επίπεδα τιμών τους.

ΜΙD CAP20: Στο +11,44% και στις 841,12 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών του να ενισχύεται σημαντικά, αλλά… στα 3,9 εκατ. ευρώ και στο 1,8% του συνολικού.

Θετικά έκλεισαν (19) τίτλοι και μία (Ικτίνος) χωρίς αλλαγή. Τον γ.δ. τον… νίκησαν έξι μετοχές του ( Αττικής +18,75%,  ΦΡΛΚ 18,64%, ΧΑΛΚΟΡ 15,87%, ΙΝΛΟΤ 13,64%, ΙΝΤΡΑΚΟΜ 12,93% και ΑΒΑΞ 11,52%. Τον πλησίασαν και οι ΣΩΛΚ με άνοδο 11% και ΟΛΘ 10,81%.

 

———————-

WALL STREET – απάντηση:

Εδώ και αρκετούς μήνες διαβάζουμε αναφορές του στυλ… “Παραδοσιακά μέτρα αποτίμησης της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς εκπέμπουν σήμα κινδύνου”.Ο λεγόμενος και δείκτης «Warren Buffett Indicator», ο λόγος δηλαδή της κεφαλαιοποίησης της χρηματιστηριακής αγοράς ως ποσοστό επί του ΑΕΠ (“Total Market Cap to GDP Ratio”) εκπέμπει σήμα πωλήσεων καθώς βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά.

ΟΜΩΣ οι αμερικανικοί δείκτες αρνούνται να υποχωρήσουν, πόσω μάλλον να προσεγγίσουν περιοχές που τις θεωρούσαν ως δεδομένες οι περισσότεροι των αναλυτών της…

ΠΑΝΤΩΣ άλλοι, ψυχραιμότεροι, αναλυτές θεωρούν πάντως πως αν και ο κίνδυνος διόρθωσης είναι υπαρκτός, υπάρχουν πολλοί κλάδοι και επιλεγμένες επιχειρήσεις των οποίων οι μετοχές πάντα θα διατηρούν τις θετικές προοπτικές τους.
*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017