Πολλά μικρά και ενδιαφέροντα από τον κόσμο του Χ.Α.

Τα στοιχεία που προβλημάτισαν όσον αφορά την “ποιότητα” των αγοραστών και τις προθέσεις τους για την συνέχεια, ήταν η σχετικά χαμηλή καθαρή αξία συναλλαγών

Και πολύ περισσότερο το γεγονός ότι της ανοδικής κίνησης ηγήθηκε ο, κατά γενική ομολογία, “ευάλωτος” Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος εσωκλείει και τα περισσότερα ερωτήματα για την “επόμενη μέρα” σε περίπτωση αλλαγής του πολιτικού σκηνικού.

Συμπερασματικά και επειδή η εγχώρια αγορά έχει περιέλθει στα χέρια “ειδικών παικτών”, όσοι δεν κινούνται με εξαιρετικά γρήγορα αντανακλαστικά, καλό θα είναι να παραμείνουν θεατές και με αυξημένη ρευστότητα.

—————

ΤΟP PICKS των αναλυτών της ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΧΕ: Η αποτίμηση της ελληνικής αγοράς είναι πολύ ελκυστική, υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2015, προτιμούν τις αγορές «φθηνών» μετοχών με διεθνή δραστηριότητα, όπως π.χ. οι τίτλοι των Folli Follie, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil και Σαράντη.

Οι εταιρίες με ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο στην Ελλάδα, όπως ΟΤΕ, Jumbo και Grivalia αναμένεται να είναι οι πρώτες που θα ανακάμψουν όταν απομακρυνθεί το πολιτικό ρίσκο.

Παράλληλα ποντάρουν στην πτώση της πετρελαϊκής τιμής μέσω της ΔΕΗ +5,48%, παρά τον ισχνό ισολογισμό της, καθώς η εταιρία αναμένεται να εμφανίσει κέρδη-ρεκόρ το 2015, σε σχέση με τις άλλες μεγάλες μη χρηματοοικονομικές εταιρίες.

—————–

ΕΤΕ ΒΑΝΚ: Έχει ξεκινήσει το bottom fishing για κτίσιμο – σταδιακά – θέσης στη μετοχή της που διαπραγματεύεται πολύ κοντά σε ιστορικά ελάχιστα…

ΜΕΤΚΑ: Και κράτησε γερά στις προηγούμενες εξαιρετικά δυσμενείς συνεδριάσεις και αντέδρασε δυναμικά χθες με άνοδο 7%…

ΦΡΛΚ: Η αποτίμηση του ομίλου έχει εκλογικευτεί, υπάρχει και η γνωστή δυναμική ομάδα στις τάξεις του και το +6,7% δεν μας λέει και πολλά…

ΑΛΦΑΤΠ:  Αν λάβουμε υπόψη μας τις τιμές κλεισίματος της Alpha (0.47) και του warrant της (0.837), δεν συμφέρει η αγορά του παραστατικού τίτλου…

Κι αυτό γιατί η απόκτηση των μετοχών της Αlpha  μέσω του warrant ανέρχεται σε 0.592 ευρώ, [0.837 το warrant + (7,41 x 0,4796 ευρώ)* / 7,41].  — * 0,4796 είναι η τιμή εξάσκησης του Ιουνίου 2015.
————–
ΟΠΑΠ: Υπενθυμίζεται ότι από χθες οι μετοχές του ήταν διαπραγματεύσιμες στο Χρηματιστήριο Αθηνών χωρίς:
α) το προμέρισμα χρήσης 2014, € 0,2017 ανά μετοχή, από το οποίο θα παρακρατηθεί ο αναλογούν φόρος, βάσει της κείμενης νομοθεσίας (καθαρό ποσό: € 0,1815 ανά μετοχή) καιβ) το καθαρό ποσό € 0,0283 ανά μετοχή, το οποίο προήλθε από τη διανομή αφορολόγητων αποθεματικών.

—————

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Σύμφωνα με την συντηρητική σχολή σκέψης, είναι εξαιρετικά εύκολο η Αγορά να επιστρέψει εντόκως τα κέρδη των τελευταίων δύο συνεδριάσεων και κάθε ανοδική αντίδραση είναι ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε σχετικά καλύτερες τιμές…

Ενώ ο “ελέφαντας στο δωμάτιο” παραμένουν οι πολιτικές εξελίξεις και κάθε χρηματιστηριακή εκτίμηση για το πρώτο τρίμηνο – εξάμηνο του 2015, πλησιάζει στα “όρια της αστρολογίας”.

Η βραχυπρόθεσμη πορεία του Χ.Α. θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις της νέας Κυβέρνησης, αν αυτή προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου…

Εστω και αν κατά πολλούς η πρόσφατη προσέγγιση του Δείκτη στην περιοχή των 750 μονάδων προεξόφλησε πολλούς από τους ενδεχόμενους πολιτικούς και οικονομικούς κινδύνους.

————–

Η ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Η ΕΘΝΙΚΗ Χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι η αποτίμηση της ελληνικής αγοράς είναι πολύ ελκυστική, υπό φυσιολογικές συνθήκες.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου του 2015, προτιμά τις αγορές «φθηνών» μετοχών με διεθνή δραστηριότητα, όπως π.χ. οι τίτλοι των Folli Follie, ΜΕΤΚΑ, Motor Oil και Σαράντη.

Οι εταιρίες με ισχυρό επιχειρηματικό μοντέλο στην Ελλάδα, όπως ΟΤΕ, Jumbo και Grivalia αναμένεται να είναι οι πρώτες που θα ανακάμψουν όταν απομακρυνθεί το πολιτικό ρίσκο.

Παράλληλα, η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι θα μπορούσε να ποντάρει στην πτώση της πετρελαϊκής τιμής μέσω της ΔΕΗ +5,48%, παρά τον ισχνό ισολογισμό της…

Kαθώς η εταιρία αναμένεται να εμφανίσει κέρδη-ρεκόρ το 2015, σε σχέση με τις άλλες μεγάλες μη χρηματοοικονομικές εταιρίες.

————–

Σε κάθε περίπτωση και με βάση τα βραχυπρόθεσμα διαγράμματα, επόμενο τεχνικά ζητούμενο είναι η κίνηση προς την ζώνη 840 – 850…

Ομως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή αν ο Δείκτης “ανακρούσει πρύμναν” και επιστρέψει σε κλεισίματα χαμηλότερα των 790 μονάδων.

Σε μία τέτοια περίπτωση χρειάζονται “κινήσεις μπαλέτου” και άμεση μείωση θέσεων, καθώς θα επιστρέψουν τα σενάρια επαναδοκιμασίας των 750 μονάδων…

Οι οποίες είναι άγνωστο αν θα αντέξουν στην πίεση του νέου κύματος πωλήσεων, καθώς στις τάξεις των πωλητών θα προστεθούν και οι αγοραστές των τελευταίων συνεδριάσεων.

————

Απομακρύνθηκε η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου από τα 50 δισ. ευρώ κατά 2,5 περίπου δισ.

ΔΕΚΑΤΡΕΙΣ όμιλοι αποτιμώνται σε 39 εκατ. ευρώ και σε 13,5 δισ. ευρώ οι υπόλοιπες εταιρείς και όμιλοι – περίπου 195 τον αριθμό.

ΜΑΛΙΣΤΑ η πρώτη 5άδα στη σχετική κατάταξη (ΑΛΦΑ,ΠΕΙΡ, ΕΕΕ,ΕΤΕ και ΟΤΕ) αντιπροσωπεύει το 50% ακριβώς της συνολικής χρηματιστηριακής αξίας του Χ.Α.

————–

Στη διαμόρφωση τώρα του γ.δ. η συμμετοχή της ΕΕΕ έχει περιορισθεί από τα προ ολίγων εβδομάδων επίπεδα του 13% σε αυτά του 9,37%, με την ΕΤΕ να ακολουθεί με 8,38% και τον ΤΙΤΚ στο 6,08%.

Επονται οι δυνάμεις των ΑΛΦΑ με 5,33% ΦΦΓΚΡΠ 5,31%, ΟΠΑΠ 5,17%, ΟΤΕ 5,11%. Στη συνέχεια ΔΕΗ 4,89%, ΜΠΕΛΑ 4,86%, ΠΕΙΡ με 4,63% και ΕΥΡΩΒ 4,49%.

Τουτέστιν οι μετοχές των 4 συστημικών τραπεζών συμμετέχουν στην διαμόρφωση του γ.δ. σε ποσοστό 22,83% από το προ εβδομάδων 35 με 36% περίπου.

————–

FTSE25: Σε αυτόν η μτχ της ΕΕΕ διμαορφώνει το 14,06% της αξίας του, με τις ΟΤΕ 10,26%, ΕΤΕ (10,16%), ΠΕΙΡ (9,46%), ΑΛΦΑ 8,86% και ΕΥΡΩΒ 7,66% να ακολουθούν…

ΓΙΑ τις τεράστιες δυσαρμονίες των ποσοστών συμμετοχής τους σε Γεν. Δείκτη και 25άρη;

Απλά… έτσι τις ονειρεύτηκαν, έτσι και τις ονειρεύονται οι επικεφαλής των ”σα’ι’νιών” της αγοράς…

 

* ,