Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον… κόσμο της Αγοράς | Mikrometoxos.gr

Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον… κόσμο της Αγοράς

20.07.2015 01:02
Χ.Α.: Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση από τους ξένους οίκους αξιολόγησης για την υποβάθμιση του ελληνικού Χρηματιστηρίου σε αναδυόμενη ή και αυτόνομη αγορά, στη σκιά των προσπαθειών που γίνονται ώστε να διασφαλισθεί η παραμονή της χώρας στο ευρώ.

FTSE: Κανονικά θα έπρεπε να αξιολογήσει την ελληνική αγορά στα τέλη του προσεχούς Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της εξάμηνης αναθεώρησης των διεθνών δεικτών.

ΟΠΩΣ ανακοίνωσε έως την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2015, θα έχει αποφανθεί αναφορικά με το μέλλον του ΧΑ. Υπενθυμίζεται ότι, σε αντίθεση με τους δείκτες του MSCI, το ΧΑ, μέσω των δεικτών FTSE, διατηρείται ακόμη στις αναπτυγμένες αγορές.

ΣΤΟ διάστημα έως την 24η Ιουλίου, ο αγγλικός οίκος, σε διαβούλευση με τους πελάτες του και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη, θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις των capital controls, αλλά και την αναμενόμενη διάρκεια παύσης των συναλλαγών του ΧΑ.

Μετά το πέρας των 20 εργάσιμων ημερών, ο οίκος FTSE θα καθορίσει εάν θα πρέπει να διατηρηθούν οι ελληνικοί τίτλοι στους παγκόσμιους δείκτες FTSE ή αν θα διαγραφούν από τους δείκτες FTSE Global και σε ποια τιμή. 

Στην περίπτωση διαγραφής των δεικτών FTSE Greece από τους δείκτες FTSE Global, ο οίκος θα κατατάξει το ελληνικό χρηματιστήριο σε καθεστώς «Standalone» (αυτόνομης αγοράς). 

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ: Στο τέλος του 2014, σε κάθε Έλληνα πολίτη αντιστοιχούσε δημόσιο χρέος μεγαλύτερο από 35.000 δολάρια, σύμφωνα με την Eurostat, ενώ στον Ιάπωνα αντιστοιχούσε περίπου 79.000 δολάρια…

ΣΤΟΝ Αμερικανό πολίτη αντιστοιχούσαν περίπου 56.000 δολάρια, με βάση στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ, ενώ για την Ευρωζώνη το κατά κεφαλήν δημόσιο χρέος είναι λίγο χαμηλότερο από της Ελλάδας…
ΣΕ σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι Έλληνες έχουν χαμηλότερο βάρος από το δημόσιο χρέος σε σχέση με τους Ιρλανδούς, τους Βέλγους, τους Ιταλούς, τους Αυστριακούς, τους Βρετανούς και τους Γάλλους…

Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ: Με βάση την Credit Suisse η συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ δολαρίου θα υποχωρήσει στο 1,05 σε 3 μήνες και 0,98 σε 12 μήνες.

ΤΟ ΚΑΡΦΙ: Η φήμη του Ρέντσι ως μεταρρυθμιστή έχει στο μεταξύ κάνει φτερά. Οι προσπάθειές του δε βρίσκουν πλέον πολιτική ανταπόκριση κι έτσι θεωρεί ότι τα υψηλότερα χρέη είναι το μικρότερο κακό.

Με τη στάση του έναντι της Γερμανίας εκείνη την αποφασιστική νύχτα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα, ο Ιταλός πρωθυπουργός στην ουσία κατέδειξε το δικό του φόβο

Το ότι την Ιταλία περιμένει μια παρόμοια τύχη με αυτή της Ελλάδας. Κι ο φόβος του είναι δυστυχώς δικαιολογημένος, γράφει η Handelsblatt.

O KINΔΥΝΟΣ [τόχει η μοίρα τους…]: Οι επενδυτές στρατηγικοί ή απλοί επενδυτές  κινδυνεύουν να «εξαφανιστούν» σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος ανακεφαλαιοποίησης έως 25 δισεκ. ευρώ αναφέρει σε δημοσίευμα της η Wall Street Journal. 

Σημαντικοί επενδυτές, συμπεριλαμβανομένης της Fairfax Financial Holdings και Wellington Management Group αύξησαν  τα μερίδιά τους στις ελληνικές τράπεζες ειδικά στην Eurobank κατά τους τελευταίους μήνες.

O KINΔΥΝΟΣ [τόχει η μοίρα τους… ΙΙ]: Αλλά προς το παρόν, οι μέτοχοι των τραπεζών βρίσκονται σε «κίνδυνο σημαντικών απωλειών αναφέρει η Barclays..

Για να αποφευχθούν οι απώλειες για τους καταθέτες και τους ομολογιούχων στις ελληνικές τράπεζες, οι μέτοχοι θα μπορεί να εξαφανιστούν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σύμφωνα με την Royal Bank of Scotland.

Κάθε νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι πιθανό να χτυπήσει τους μετόχους και ορισμένους ομολογιούχους λόγω των νέων οδηγιών BRRD που θεσπίζει την διαδικασία του bail in κατά την οποία η τράπεζα με ίδια μέσα ανακεφαλαιοποιείται χωρίς κρατική στήριξη.

Σε αυτή την περίπτωση όμως οι ιδιώτες μέτοχοι θα έχουν καταστραφεί γιατί αν δεν επενδύσουν νέα κεφάλαια θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν από δραματικές ζημίες έως εξαφανιστούν. 

ΓΙΑ προβληματισμό: O Eduardo Rosenzvaig, αργεντινός συγγραφέας βραβευμένος με το κουβανέζικο βραβείο Casa de las Americas γράφει σε ένα άρθρο του:

 «Από τότε που ήμουν μικρός, έβλεπα σε γκρίζα ντοκυμαντέρ και έγχρωμες ταινίες να κατεβάζουν τους Eβραίους από τα τρένα, από φορτηγά βαγόνια κατά χιλιάδες. 

Oι κρατούμενοι κατέβαιναν κρατώντας στα χέρια τους ένα βαλιτσάκι και έτσι έμπαιναν στα στρατόπεδα εξόντωσης. Yπήρχαν λιγοστοί Γερμανοί με μυδράλια και σκυλιά, έτσι που εγώ σκεφτόμουν, πως αν ξεσηκώνονταν οι αιχμάλωτοι, θα σκοτώνονταν οι μισοί και οι άλλοι μισοί θα σώζονταν. 

Aλλά δεν ξεσηκώνονταν. Tην ίδια ερώτηση την έκανα όλη μου την παιδική ηλικία: γιατί δεν ξεσηκώνονταν; Aναρωτιόμουν στην εφηβεία μου, στη νιότη μου και ακόμη ώριμος συνέχιζα να αναρωτιέμαι. “Γιατί δεν ξεσηκώνονταν;” 

Aκριβώς αυτή τη χρονιά του 1993, όταν η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση μόλις είχε ψηφίσει το Nόμο για την εκπαίδευση, φτιαγμένο από τους “ειδικούς” ως την πανάκεια της ενσωμάτωσης στα περιεχόμενα της μετανεωτερικότητας, βρήκα την απάντηση για το… δεν ξεσηκώνονταν για εκείνο το βαλιτσάκι.

Όταν τους συνελάμβαναν, τους επέτρεπαν να πάρουν μαζί τους σε ένα βαλιτσάκι τα πιο πολύτιμα και χρήσιμα πράγματα. Όμως υπήρχε ένα όριο. Όχι παραπάνω από τριάντα κιλά. 

Oι άνθρωποι λέγανε: “Aφού μου επιτρέπουν να πάρω μαζί μου αυτό που πιο πολύ επιθυμώ, δεν θα με σκοτώσουν”. Oι άνθρωποι νόμιζαν πως το σωσίβιο, η εγγύηση ότι οι ζωές τους θα γίνονταν σεβαστές, βρίσκονταν στο βαλιτσάκι. 

Kράταγαν σφιχτά στα χέρια τους το βαλιτσάκι και έμπαιναν σίγουροι στα στρατόπεδα. O Nόμος της εκπαίδευσης του νεοφιλελευθερισμού ήταν το βαλιτσάκι. 

Aν υπάρχουν τόσοι ειδικοί και τόσα νέα περιεχόμενα και τόσα μαθήματα επιμόρφωσης και τόσο χρήμα να γυροφέρνει δε θα μας σκοτώσουν, σκέφτονταν πολλοί. 

H εκπαίδευση θα σωθεί. O Nόμος ήταν το βαλιτσάκι. Kαι ένα μεγάλο μέρος της εκπαιδευτικής κοινότητας μπήκε στα στρατόπεδα εξόντωσης.»

Όποιος θέλει να διαβάσει όλο το άρθρο, να το αναζητήσει με τον τίτλο «Αργεντινή: Η εκπαίδευση και το μυστικό κείμενο (του Eduardo Rosenzvaig).

WHOs NEXT: Σοβαρότατα δομικά προβλήματα έχει η οικονομία της Ιταλίας, ενώ το χρέος της βρίσκεται ήδη στο 133% του ΑΕΠ. Η ανταγωνιστικότητα της χώρας μειώνεται διαρκώς και όλα δείχνουν ότι η Ιταλία βαδίζει στα χνάρια της Ελλάδας…

Από την αρχή του χρόνου και μέχρι το τέλος Μαΐου, το χρέος της Ιταλίας έχει αυξηθεί κατά 83,3 δισ., γράφει η γερμανική Handelsblatt. Μέσα σε μισό χρόνο η Ιταλία έχει φορτωθεί τόσα χρέη, όσο ένα ολόκληρο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Το συνολικό χρέος της Ιταλίας είναι βουνό:  2.22 δισ. ή 133% του ΑΕΠ – πάνω από το διπλάσιο αυτού που προβλέπει η συνθήκη του Μάαστριχτ για τις χώρες της ευρωζώνης.

Η Ιταλία μαζί με την Ελλάδα είναι οι πιο χρεωμένες χώρες της Ευρώπης σε ποσοστό του ΑΕΠ. Ωστόσο, τα απόλυτα μεγέθη χρεών της Ιταλίας είναι δραματικά υψηλότερα από αυτά της Ελλάδας.

ΤΟ… ΚΑΜΠανάκι: «Η Αμερική θα μπορούσε να γίνει Ελλάδα» γράφει ο Paul Krugman επικαλούμενος ένα από τα χιλιάδες άρθρα, που όπως υποστηρίζει προειδοποιούν για τον συγκεκριμένο κίνδυνο, από τότε που ο Alan Greenspan εξέδωσε το «Αμερικάνικο χρέος και η ελληνική αναλογία».

Και ο Krugman προσθέτει ότι πολλές ακαδημαϊκές έρευνες δείχνουν ότι η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται σημαντικά, όταν το δημόσιο χρέος φτάνει σε υψηλά επίπεδα.

Για παράδειγμα όταν το δημόσιο χρέος αγγίζει τα επίπεδα του 85-90% του ΑΕΠ, τότε η ανάπτυξη επιβραδύνεται ετησίως απ’ ό,τι σε περιπτώσεις που το ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ είναι μικρότερο.

ΤΟ… ΚΑΜΠανάκι [Ι]:Μπορείτε να σκεφτείτε ότι όσοι ανησυχούν για το ποσοστό του χρέους, ίσως να έχουν κάνει λανθασμένες εκτιμήσεις ή, να βασίζονται σε ευαίσθητα δεδομένα, αλλά ο ισχυρός συσχετισμός που υπάρχει ανάμεσα στο χρέος και την ανάπτυξη δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Ειδικά από όσους δεν το έχουν βιώσει στην πράξη και ελπίζουν το ίδιο να ισχύει και για τους αναγνώστες τους. Και υπάρχουν παραδείγματα που το δίκαιο δεν υποχώρησε μπροστά σε ένα επιχείρημα.

Όπως στο Obamacare, που οι συνήθεις ύποπτοι ακόμα ισχυρίζονται ότι δεν μείωσε τον αριθμό των ανασφάλιστων και αυτών που δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, αλλά αντίθετα δημιούργησε ένα μεγάλο κενό στον προϋπολογισμό.

Και επιμένουν, παρά τη ραγδαία πτώση των ανασφάλιστων, τη μέτρια άνοδο των επιτοκίων και το χαμηλό κόστος, ψάχνοντας για νέα επιχειρήματα, αφού τα παλιά που είχαν αποδείχτηκαν λανθασμένα και γελοία.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017