Πολλά και ενδιαφέροντα από και για τον… κόσμο της Αγοράς

ΣΕΒΑΣΤΗ Η ΑΠΟΨΗ...: Κανείς δεν μπορεί να μιλήσει για νίκη στην αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης. Η απειλή του Grexit φαίνεται πιθανό ότι θα παραμείνει για αρκετό καιρό ακόμα. Θα μπορούσε αυτή η πολιτική αμφισβήτησης της ελληνικής αριστεράς να επεκταθεί και στην υπόλοιπη Ευρώπη;Οι γενικές εκλογές της Ισπανίας τον Νοέμβριο θα αποτελέσουν μέτρο σύγκρισης για την εξάπλωση ή όχι του λαϊκισμού στην ευρωπαϊκή πολιτική. Εν τω μεταξύ, χώρες όπως η Πολωνία και η Τσεχική Δημοκρατία που υποτίθεται ότι πρέπει να υιοθετήσουν το ευρώ κατά τα επόμενα χρόνια μπορεί να έχουν τώρα δεύτερες σκέψεις.
—————————————

Και η κατάσταση στην Ελλάδα αναμφίβολα θα χρησιμοποιηθεί από εκείνους θέλουν το Ηνωμένο Βασίλειο να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί το 2017. Οι ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων αρχικά υποδέχθηκαν θετικά τη συμφωνία ωστόσο η μείωση των spreads μεταξύ των περιφερειακών  ομολόγων έναντι των γερμανικών ήταν σχετικά υποτονική.

Με εξαίρεση την Ελλάδα, η ευρωπαϊκή οικονομία αναπτύσσεται. Η ΕΚΤ έχει διαδραματίσει θετικό ρόλο. Το τραπεζικό σύστημα έχει ενισχυθεί, η δημοσιονομική πολιτική είναι σε γενικές γραμμές ουδέτερη και το ευρώ παραμένει αδύναμη, βοηθώντας τις εξαγωγές. Η Ελλάδα όμως παραμένει πρόβλημα.
 
ΜΙΑ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ενδιαφέρουσα επιστημονική προσέγγιση: Κάθε χώρα εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα, εξηγεί ο κοινωνιολόγος Dr. Hans Mathias Kepplinger.
 
ΜΙΛΩΝΤΑΣ στην Deutsche Welle ο γερμανός κοινωνιολόγος Dr. Hans Mathias Kepplinger, αναφορικά με την ελληνική κρίση και την επίδραση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης σε αυτή, κατέθεσε μεταξύ πολλών άλλων, εξ ίσου ενδιαφερόντων:-
 
«Χωρίς τα ΜΜΕ δεν θα είχαμε τόσες έκτακτες Συνόδους Κορυφής για την Ελλάδα, κατά τις οποίες αποφασίζονται πολύ λιγότερα σε σχέση με την σημασία που τους αποδίδουν τα μέσα ενημέρωσης» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Kepplinger.
 
Σύμφωνα με τον γερμανό καθηγητή «το γερμανικό κοινό δεν θα ενδιαφερόταν καν για τον έλληνα Αλέξη Τσίπρα ή τον Γιάνη Βαρουφάκη εάν δεν υπήρχαν τα media και δεν θα υπήρχε όλη αυτή η αρνητική εικόνα για την Ελλάδα που κυριάρχησε ανά την Ευρώπη.
 
ΤΩΝ ΦΡΟΝΙΜΩΝ τα παιδιά…: Ανοιχτό αφήνει η Κομισιόν το ενδεχόμενο για ένα δεύτερο δάνειο – γέφυρα προς την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν υπογραφεί η τελική συμφωνία για το τρίτο πακέτο διάσωσης μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της 20ης Αυγούστου. 

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων ακόμη και νωρίτερα, ωστόσο σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να προχωρήσει τις διαδικασίες για ένα δεύτερο ενδιάμεσο δάνειο, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την πληρωμή του ομολόγου της ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου, ύψους 3,7 δισ. ευρώ μαζί με τους τόκους. 

ΩΣ γνωστόν η Ελλάδα έλαβε ήδη 7,12 δισ. ευρώ μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης EFSM και κάλυψε τις υποχρεώσεις της σε ΕΚΤ και ΔΝΤ. Οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το τρίτο δάνειο διάσωσης άρχισαν και επισήμως, μετά την ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο του δεύτερου γύρου των προαπαιτούμενων. 

Άλλωστε σήμερα Παρασκευή 24 Ιουλίου, καταφθάνει στην Αθήνα και η τρόικα. Κεντρικός στόχος της ξένης αποστολής είναι η συλλογή στοιχείων που αφορούν την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο έλεγχος σε δεκάδες προαπαιτούμενα και δράσεις που συνδέονται τόσο με το δεύτερο όσο και με το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής. 

Το μπρά- ντε – φερ μεταξύ κυβέρνησης – πιστωτών θα είναι σκληρό παρά την πίεση για άμεση συμφωνία που ασκούν οι θεσμοί καθώς δεν είναι αυτοί που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, αλλά η Αθήνα, λόγω των νέων χρηματοδοτικών αναγκών που πρέπει να καλύψει τον επόμενο μήνα και ανέρχονται σε 3,7 δισ. ευρώ.
 

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ την λύση του… μυστηρίου : Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να έχασε στο διαπραγματευτικό τραπέζι με τους πιστωτές της Ελλάδας, ωστόσο αυτό που δημιουργεί εντύπωση είναι ότι ακόμη είναι νικητής στις καρδιές και το μυαλό των ελλήνων πολιτών.


Ο Daniel Marans, αρθρογράφος της Huffington Post, διερωτάται πώς ένας άνδρας ο οποίος υποτάχθηκε σε ένα νέο αυστηρό πακέτο μέτρων λιτότητας, όταν είχε υποσχεθεί ελαφρύνσεις και ήταν αυτός που επί των ημερών του συντελέστηκε το καταστροφικό κλείσιμο των τραπεζών, όχι μόνο κατάφερε να επιβιώσει, αλλά και να θριαμβεύσει πολιτικά.

Η συνεχής επιτυχία του Αλέξη Τσίπρα πιστώνεται τόσο στο πολιτικό του ταλέντο όσο και την έλλειψη πραγματικού ανταγωνισμού, κάτι ωστόσο που μπορεί να μη διαρκέσει για πολύ, όπως επισημαίνουν αναλυτές στη Huffington Post. [η συνέχεια επί της… οθόνης]
 
ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΟΝ… Θεό του: Προφανώς γιατί κανείς δεν του εξηγήσει τα δικά του πραγματικά… χάλια που κρύβονται κάτω από τα…χαλιά γιατί αλλιώς θα τιναζόταν η παγκόσμια οικονομία στον αέρα…
 
Την πρόθεσή του λοιπόν να παραιτηθεί από τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων της Bundestag, προανήγγειλε ο βουλευτής του κυβερνόντος κόμματος της Γερμανίας CDU, Wolfgang Bosbach, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πολιτική διάσωσης της Ελλάδας που ακολουθεί η γερμανική κυβέρνηση.

Αναλυτικότερα, τόνισε πως «το αργότερο με το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα, βαδίζουμε με τεράστια βήματα στον δρόμο μιας ‘ένωσης μεταφοράς πόρων’», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «δεν μπορώ να συμπορευθώ σε αυτό. Όχι από πείσμα, αλλά από πεποίθηση. Δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι».

Παράλληλα, υποστήριξε πως θα διατηρήσει την έδρα του βουλευτή, καθώς, όπως είπε, αν την εγκατέλειπε, θα απογοητεύονταν πολλοί από τους ψηφοφόρους του, οι οποίοι τον είχαν ψηφίσει ειδικά λόγω της στάσης του στο θέμα της κρίσης στην Ευρωζώνη. Η παραίτηση του Bosbach, ο οποίος έχει καταψηφίσει όλα πακέτα βοήθειας για την Ελλάδα, θα υποβληθεί επισήμως όταν ανοίξει και πάλι η γερμανική Βουλή, τον Σεπτέμβριο.
 
ΑΥΤΑ καλά είναι όταν απευθύνονται σε… ιθαγενείς, όχι όμως και σε όσους έχουν την πραγματική εικόνα και γνώση του τι διακυβεύεται αυτή την περίοδο στο παγκόσμιο στερέωμα… Η Γερμανία όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο ή περίεργο είναι στην ΕΝΤΑΤΙΚΗ… Αλλο τώρα αν δεν την αφήνουν να τινάξει τα πέταλα, γιατί θα τους πάρει όλους η μπάλα…
 
ΟΤΕ: Ο Οργανισμός θα δημοσιεύσει τα οικονομικά αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου 2015 την Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015, πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η Διοίκηση θα διοργανώσει τηλε-συνδιάσκεψη στις 17:00 (Ελλάδα) την ίδια ημέρα για να συζητήσει τα αποτελέσματα.
Viohalco: Σύμφωνα με ανακοίνωση της Σιδενόρ, στις 22 Ιουλίου 2015 ολοκληρώθηκε ο εταιρικός μετασχηματισμός (διασυνοριακή συγχώνευση) με απορρόφηση της εταιρείας από την Βελγική εταιρεία Viohalco S.A., με τη σύνταξη της από 22 Ιουλίου 2015 συμβολαιογραφικής πράξης της Συμβολαιογράφου Βρυξελλών Βελγίου Sophie Maquet. Κατόπιν των ανωτέρω, από 23 Ιουλίου 2015 οι μετοχές της Εταιρίας διαγράφονται από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Μετά την ολοκλήρωση της διασυνοριακής συγχώνευσης με απορρόφηση της Σιδενόρ από τη Viohalco, η συμμετοχή της πρώτης στη Σωλ. Κορίνθου μηδενίστηκε, ενώ το ποσοστό της Viohalco παρέμεινε στο 85,88%.
Mevaco: Η εταιρεία, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση δύο προγραμμάτων κατασκευής αμυντικού υλικού ύψους 4 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, τα οποία της είχαν ανατεθεί από την IDE (Intracom Defense Electronics) στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Αμερικανική Raytheon, ανέλαβε από την IDE την εκτέλεση νέου έργου ύψους περίπου 2 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ, διαρκείας 18 μηνών.
IBG, Σαράντης: Πτώση 5,8% θα καταγράψουν τα καθαρά κέρδη του Σαράντη το α΄ εξάμηνο διαμορφούμενα στα 4,75 εκατ., εκτιμά η IBG. H χρηματιστηριακή προβλέπει ότι οι πωλήσεις της εταιρείας θα ανέλθουν στα 131 εκατ., σημειώνοντας άνοδο 8,6%. Σε ότι αφορά το δεύτερο τρίμηνο εκτιμά ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη θα διαμορφωθούν στα 3 εκατ. Η εταιρεία ανακοινώνει αποτελέσματα στις 29 Ιουλίου.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΑΣ
Το οπισθόφυλλο στο σημερινό ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ
* ,