Ποιους εκθέτουν, οι 29 εταιρείες - ζόμπι του Χρηματιστηρίου; - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Ποιους εκθέτουν, οι 29 εταιρείες – ζόμπι του Χρηματιστηρίου;

12.01.2015 14:40

Ποιους εκθέτουν, οι 29 εταιρείες – ζόμπι του Χρηματιστηρίου;

Από αυτή εδώ τη στήλη και την ιστοσελίδα γενικότερα, έχουμε στηλιτεύσει πολλάκις ορισμένα από τα δεκάδες και εκατοντάδες σκάνδαλα, τα οποία έχουν συντελεστεί ή συντελούνται ακόμη, ειδικά στον χρηματοοικονομικό χώρο. Τα οποία, συνήθως, μένουν ή ατιμώρητα ή στο απυρόβλητο των αρμόδιων αρχών, αλλά και των ισχυρών ΜΜΕ…

Η Τράπεζα της Ελλάδας και ειδικότερα οι τελευταίοι διοικητές της, πρώην και νυν, εντέλονται να ασκούν τα ελεγκτικά τους καθήκοντα σε όλο τους το εύρος, συνεπώς και στον τομέα της διατήρησης υγιών επιχειρήσεων, η πορεία των οποίων, δεν μπορεί παρά να επηρεάζει καθοριστικά την γενικότερη πορεία της οικονομίας, της ανάπτυξης, της εργασίας και της επιβάρυνσης ή μη των τραπεζών, με τεράστιας αξίας δάνεια.

Αντ΄ αυτού, όμως, αυτό που διαχρονικά διαπιστώνεται, είναι το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδας και οι διοικήσεις της, ελάχιστα ασχολούνται με το μείζον αυτό θέμα του ελέγχου και της συμμόρφωσης των προβληματικών και υπερδανεισμένων επιχειρήσεων, αρκούμενες σε δημόσιες σχέσεις ή χρησιμοποιώντας κατά κόρον συγκεκριμένους διαύλους επικοινωνίας, μέσω συγκεκριμένων επίσης μέσων επικοινωνίας και δημοσιογράφων, προκειμένου να παρουσιάζονται και να προβάλλονται τα γεγονότα, όπως κάθε φορά βολεύει συγκεκριμένες καταστάσεις, πολιτικές και πρόσωπα.

Και ο κ. Προβόπουλος – για να μην πάμε πιό πίσω, όπου ίσχυαν τα ίδια ή και χειρότερα – και ο κ. Στουρνάρας, φαίνεται ότι λησμομούσαν και λησμονούν τον κυριότερο και πρωτεύοντα ρόλο τους, να ελέγχουν δηλαδή τις ελληνικές τράπεζες, όχι φυσικά με την έννοια του μαμπούλα, αλλά για το πως διαχειρίζονται τα χρήματα των καταθετών τους, με γνώμωνα την καλύτερη δυνατή απόδοση και διασφάλισή τους.

Και εξηγούμαι: Από ένα και μόνο πυλώνα, αυτόν της κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει 29 εισηγμένες στο Χρηματιστήριο επιχειρήσεις, με σοβαρότατες ευθύνες των βασικών τους μετόχων και των διοικήσεων τους προκύπτουν τα ακόλουθα τραγική εικόνα, που φωτογραφίζει την λειτουργία, η οποία είχε και έχει παγιωθεί στην ευρύτερη χρηματοοικονομική αγορά, αποβαίνοντας σε βάρος και των ίδιων των τραπεζών και της οικονομίας και κοινωνίας γενικότερα. Γιατί, δεν θα πρέπει να ξεχνάει κανείς, το γεγονός ότι οι τράπεζές μας διασώθηκαν με χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου – και όχι αυτών που χρωστάνε από μία έως και… 10 φορές την αξία των εταιρειών τους.

Στο ελληνικό Χρηματιστήριο, λοιπόν, υπάρχουν 29 επιχειρήσεις – ζόμπι, οι οποίες έχουν συνολική αρνητική καθαρή θέση, ύψους 1,015 δισ. ευρώ(!), ενώ ταυτόχρονα ο καθαρός δανεισμός τους (βραχυπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος δανεισμός, μείον τα μετρητά), ανέρχεται σε 3,461 δισ. ευρώ(!!!).

Το τι σημαίνει αυτή η τραγική κατάσταση, είναι εύκολο να το αντιληφθεί ο οιοσδήποτε. Και αποδεικνύει ότι δεν είναι -δυστυχώς- όλα καλά, όπως εντέχνως μας «διαβεβαιώνουν» συγκεκριμένα συστημικά κέντρα και ΜΜΕ.

Αλλά, υπάρχει και η ευθύνη και μάλιστα πολύ σοβαρή και των ελεγκτικών μηχανισμών: Βάση νόμου, θα έπρεπε αυτές οι επιχειρήσεις να υποχρεωθούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου. Όπου όμως (αν) ζητήθηκε αύξηση, η απάντηση ήταν ένα «θα». Ακριβώς εδώ υπεισέρχεται και ο ρόλος της Κεντρικής Τράπεζας, εν προκειμένω του κ. Στουρνάρα σήμερα. Να ζητήσει, δηλαδή, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα κινήσεων από τις επιχειρήσεις αυτές και από τις εμπλεκόμενες τράπεζες και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση και συμμόρφωση, τότε να προχωρήσει το οριστικό κλείσιμό τους.

Γιατί, δεν νοείται να εκφωνούνται κάθε λίγο και λιγάκι… πύρινοι Φιλιππικοί, που εστιάζονται στα ευεργετήματα του υγιούς ανταγωνισμού και της υγιούς ανάπτυξης και να γίνονται αποδεκτά τέτοια νοσηρά φαινόμενα και μάλιστα σε πολυετή βάση.

Το σύστημα, βεβαίως, θρέφει και θρέφεται από παρόμοιες καταστάσεις, που έσυραν την Ελλάδα στη χρεοκοπία, αυτό είναι το πραγματικό πρόβλημα και όσοι το αγνοούν ή το παρακάμπτουν τεχνηέντως, θα κληθούν κάποια στιγμή να αναλάβουν τις ευθύνες των πράξεών τους, αυτές που εκ θέσεως έπρεπε να έχουν προχωρήσει.

Ακόμα και αν ισχυριστεί κανείς ότι οι εταιρείες αυτές, όλες ή κάποιες, είχαν «κυβερνητικές πλάτες» και πάλι ο ρόλος της διοίκησης της Κεντρικής Τράπεζας, θα έπρεπε να είναι καταλυτικός και εξυγιαντικός.

ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΣ sportandbusiness.gr

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017