Ποιοι ξένοι κολοσσοί, χτίζουν θέση στον Μυτιληναίο | Mikrometoxos.gr

Ποιοι ξένοι κολοσσοί, χτίζουν θέση στον Μυτιληναίο

20.04.2015 13:01

Το ελληνικό Χρηματιστήριο, εξακολουθεί, παρά την κρίση, να διαθέτει επιχειρηματικούς ομίλους, οι οποίοι προσελκύουν το διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και μάλιστα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο. Η περίπτωση του Μυτιληναίου, που αποκαλύπτει σήμερα το «S&B», είναι ίσως η χαρακτηριστικότερη!

Πριν σας παραθέσουμε ορισμένους μόνο επενδυτικούς ομίλους από την διεθνή αφρόκρεμα, σας θυμίζουμε ότι η Fairfax, του Πρεμ Γουάτσα, με τελευταία αγορά στις 10/12/2014, 308.000 μετοχών, κατέχει πλέον το 5,9% του Μυτιληναίου.

  • http://www.sportandbusiness.gr/markets/item/44625

Σημαντικό ποσοστό, που ανέρχεται σε 2,2% κατέχει επίσης το κρατικό fund της Νορβηγίας, ήτοι 2.56.486 μετοχές.

Τώρα, όμως, αρχίζει ο κατάλογος ορισμένων μόνον εκ των μεγαλυτέρων διεθνών επενδυτών, που έχουν ήδη αποκτήσει πακέτα μετοχών του ελληνικού ομίλου και σταδιακά αυξάνουν τη θέση τους, γεγονός που σημαίνει ότι παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης, πρωτίστως στον ίδιο τον όμιλο και το μάνατζμεντ που τον «τρέχει», αλλά και στην υγιή ελληνική επιχειρηματική κοινότητα.

Θέση, λοιπόν, στον Μυτιληναίο χτίζουν, όπως σας αποκαλύπτει σήμερα το Sportandbusiness.gr, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθοι ξένοι κολοσσοί:

*** Το Vanguard Group, η μεγαλύτερη παγκοσμίως εταιρεία αμοιβαίων, με 3 τρισ. δολ. κεφάλαια υπό διαχείριση! Κατέχει ήδη πάνω από 700.000 μετοχές και συνεχίζει τις τοποθετήσεις του.

*** To State Street Global Advisors, η Νο2 εταιρεία αμοιβαίων, με 2,4 τρισ. δολ. κεφάλαια υπό διαχείριση!

*** Η Fidelity, η μεγαλύτερη κατά σειρά εταιρεία αμοιβαίων, με υπό διαχείριση 2 τρισ. δολ. κεφάλαια

*** Η Eaton Vance Management, από τις παλαιότερες (1924) ανεξάρτητες εταιρείες διαχείρισης πλούτου, με 295,6 δισ. δολ. υπό διαχείριση. Κατέχει ήδη πάνω από 1,5 εκατ.μετοχές Μυτιληναίου.

*** Η DFA, με έδρα το Ώστιν του Τέξας και υπό διαχείριση 381 δισ. δολ.

Aλλά τοποθετήσεις στη μετοχή του ελληνικού ομίλου, πραγματοποιούν και ευρωπαϊκοίεπενδυτικοί οίκοι, γεγονός που έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία. Ενδεικτικά αναφέρουμε τους ακόλουθους:

*** Henderson Global Investors, από τους παλαιότερους (1934) οίκους του Λονδίνου, με υπό διαχείριση 81,2 δισ. λίρες. Κατέχει ήδη, πάνω από 600.000 μετοχές Μυτιληναίου και… συνεχίζει.

Προσέξτε, όμως, τη συνέχεια, γιατί οι τρεις επόμενοι οίκοι, που επενδύουν στη μετοχή της ελληνικής εταιρείας και βεβαίως επενδύουν σε ευρώ, προέρχονται από χώρες της Ε.Ε., επισήμανση που έχει -για τέτοια περίοδο που διανύουμε ως χώρα- πολύ μεγάλησημασία:

*** Lupus Alpha Management, με έδρα τη Φρανκφούρτη της Γερμανίας και υπό διαχείριση 4,86 δισ. ευρώ.

*** Kairos Investment Management, η πρώτη εταιρεία διαχείρισης στην Ιταλία, με έδρα το Μιλάνο και υπό διαχείριση κεφάλαια 4,56 δισ. ευρώ.

*** Τελευταίος της -ενδεικτικής- λίστας, ο επενδυτικός βραχίονας της Generali, η Generali Investment Europe, με έδρα την Τεργέστη και υπό διαχείριση 340 δισ. ευρώ, που κατέχει ήδη πάνω από 1,2 εκατ. μετοχές του Μυτιληναίου και σταδιακά αυξάνει τη θέση της.

Πρόκειται σαφώς για τεράστια επιτυχία του ομίλου Μυτιληναίου, που κατόρθωσε να προσελκύσει τέτοιου επιπέδου και μεγέθους ξένους επενδυτές και μάλιστα Long Funds, οι οποίοι δεν είναι μόνον Αγγλοσάξωνες, αλλά και Γερμανοί και Ιταλοί, που αγοράζουν σε ευρώ…

(Σ.Σ.: Τα προαναφερόμενα, δεν συνιστούν επ΄ ουδενί, προτροπή ή σύσταση για αγοραπωλησίες μετοχών της εν λόγω εισηγμένης εταιρείας. Αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής και μόνο έρευνας και εργασίας και ουδέν πέραν τούτου).

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017