Ποιοι & γιατί χάνουν; Μερικοί άνθρωποι δεν μαθαίνουν ποτέ…

Ποιοι & γιατί χάνουν;

Αν όπως λένε, οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο περιορίζονται σε κάποιους κανόνες, γιατί τόσοι πολλοί χάνουν τα χρήματα τους ενώ κερδίζουν τόσοι λίγοι;

_______________

Αν παρατηρήσει κανείς και τις δύο κατηγορίες, θα δει ότι η κατηγορία των χαμένων δεν ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες σταθερά, αλλά, αντιθέτως, επαναλαμβάνει ξανά και ξανά τα ίδια λάθη. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως:

http://www.investor.gr/

_______________

Μερικοί άνθρωποι δεν μαθαίνουν ποτέ

Όπως συμβαίνει με κάθε παιχνίδι έτσι και το «παιχνίδι των επενδύσεων σε παράγωγα» έχει τους δικούς του κανόνες. Σίγουρα οι παρακάτω κανόνες, δεν είναι όλοι όσοι πρέπει να εφαρμόζονται και αν κάποιος έχει μακροχρόνια εμπειρία θα έχει ανακαλύψει πολύ περισσότερους. Για παράδειγμα, θα έχει ανακαλύψει ότι:

 • Κάποια συστήματα και κάποιοι τρόποι επενδύσεων λειτουργούν τον περισσότερο χρόνο.
 • Κάποια άλλα συστήματα λειτουργούν μερικές φορές μόνο.
 • Ενώ κάποια άλλα λειτουργούν εξαιρετικά καλά.

Είναι συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια που η πορεία του χρηματιστηρίου είναι πτωτική, η απώλεια των χρημάτων να αποδίδεται στους άλλους. Όμως τις περισσότερες φορές -αν όχι όλες- είναι ο ίδιος ο επενδυτής, ο οποίος τραβάει την σκανδάλη και πυροβολεί τον κρόταφο του. Αν δεν εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες, τότε το μόνο πράγμα που είναι σίγουρο είναι … η αποτυχία του.

Ανάμεσα σε αυτούς τους κανόνες οι βασικότεροι είναι:

 1. Μη ρισκάρεις περισσότερα χρήματα από αυτά που μπορείς να χάσεις.
  Οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο έχουν πάντοτε μέσα τους το ρίσκο. Το ρίσκο είναι ο ίδιος τους ο εαυτός. Δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να είναι 100% βέβαιο. Το ρίσκο είναι αυτό το οποίο οδήγησε και στη δημιουργία των χρηματιστηρίων. Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε το χρηματιστήριο ως μια πηγή άντλησης χρημάτων για ανάπτυξη της οικονομίας, αφού οι εταιρίες που εισέρχονται σε αυτό βρίσκουν τα ανάλογα κεφάλαια για να πραγματοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα. Επίσης έχουμε μάθει ότι τα παράγωγα είναι ένας τρόπος αντιστάθμισης του κινδύνου. Όμως δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν δε βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι οι οποίοι θα αναλάβουν το αντίστοιχο ρίσκο. Αυτοί κερδίζουν γιατί ρισκάρουν. Αν εσείς νομίζετε ότι δεν μπορείτε να υποστείτε την όποια πιθανή ζημία, τότε δεν μπορείτε να ρισκάρετε και κατά συνέπεια δε θα μπορέσετε ποτέ να κερδίσετε.
 2. Μην κάνετε πράξεις στα συμβόλαια χωρίς την τοποθέτηση των stops.
  «Δείξε μου έναν trader των συμβολαίων που δεν χρησιμοποιεί stop loss και θα σου δείξω κάποιον που χάνει πάρα πολλά χρήματα» λέει το γνωστό σλόγκαν των Αμερικανών. Πριν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε πράξη, θα πρέπει να έχει προσδιοριστεί το σημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η έξοδος στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχαμε σχεδιάσει. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ένας στόχος για την τιμή, ο οποίος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιος σε κέρδη, από την πιθανή ζημία. Για παράδειγμα αγοράζοντας στο 100 και θεωρώντας ως stop loss το 95, η πιθανή ζημία είναι 5. Στην περίπτωση αυτή ο χαμηλότερος στόχος που θα μπορούσε να τεθεί, θα ήταν το διπλάσιο της πιθανής ζημίας δηλαδή 2Χ5=10 και άρα ως στόχος θα μπορούσε να θεωρηθεί το 100+10=110.
 3. Μην επιτρέπεις τα μεγάλα κέρδη να μετατραπούν σε ζημίες.
  Στους δρόμους της Wallstreet αυτό λέγεται ως: «μην μετατρέπεις τα μεγάλα κέρδη σε ζημίες, δηλαδή μην είσαι ηλίθιος». Είναι συνηθισμένο μετά από μια αγορά, η κίνηση να είναι ανάλογη των προσδοκιών μας και μετά από λίγο να αντιστρέφεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις η «ελπίδα» επιτρέπει την προσωρινή πτώση, με το σκεπτικό ότι θα γίνει και πάλι το γύρισμα που θα φέρει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Για να αποφεύγονται τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, καλό θα είναι το αρχικό stop που τέθηκε προηγουμένως στις 95 μονάδες, -δηλαδή το 100 μείον 5%, – να μετατεθεί αντίστοιχα προς τα επάνω. Έτσι εφόσον ο δείκτης έφτασε τις 110 μονάδες, το trailing stop θα πρέπει να μετατεθεί στο σημείο : 110-5%*110=110-5,5=104,5

  Αν λοιπόν ο δείκτης διασπάσει καθοδικά το επίπεδο των 104,5, θα πρέπει να πουλήσουμε χωρίς κανένα δισταγμό και όχι να διατηρούμε την ελπίδα ότι μπορεί να γυρίσει πάλι προς τα πάνω. Στόχος δε θα πρέπει να είναι το κέρδος, αλλά η διατήρηση του κεφαλαίου μας. Οι περισσότεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν τα trailing stops για να προστατεύσουν τα χρήματα τους, βασιζόμενοι είτε σε μονάδες επάνω στο διάγραμμα, είτε καθαρά σε αρχές του money management.

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση των διαφόρων stops γενικά δεν περιορίζει τις απώλειες στην προϋπολογισμένη τιμή. Αυτό οφείλεται στο ότι οι εντολές πραγματοποιούνται με καθυστέρηση και ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι τέτοιες που πολλές φορές δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση πράξης στην προϋπολογισμένη τιμή. Δηλαδή, ενώ εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να πουλήσουμε βάση του stop loss στο 10,5, όταν η μετοχή ξεκινάει έστω από τις 10,9 μονάδες να κατεβαίνει, φτάνει στο 10,6 και στην συνέχεια η επόμενη πράξη γίνεται με άλμα στο 10,3, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να πραγματοποιήσουμε την πράξη στο 10,5.

 4. Δεν πρέπει να αφήνεις τα αισθήματα να σε ελέγχουν.
  Πρόκειται για τον πιο δύσκολο κανόνα που πρέπει να εφαρμόσει ο επενδυτής. Είναι φυσικό όλοι να θέλουν να βγουν νικητές. Είναι φυσικό όλοι να θέλουν να κερδίσουν αρκετά από το χρηματιστήριο, αλλά η ίδια η χρηματιστηριακή αγορά δε μας θέλει έτσι, ή αν θέλετε μας τιμωρεί, όταν είμαστε άπληστοι. Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε, θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι και έτοιμοι για την επόμενη ευκαιρία. Δεν μπορούμε να μπούμε στο χαμηλότερο των χαμηλών και να βγούμε στο υψηλότερο των υψηλών. Αν προσπαθήσουμε να το πετύχουμε θα κάνουμε πάρα πολλά λάθη, τα οποία θα μεταφραστούν σε ζημίες.
* ,