Ποιες μετοχές προτείνει η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ για το 2017

  • Τίτλοι απομακρυσμένοι από τα εγχώρια προβλήματα απέδωσαν το 2016 στο χρηματιστήριο σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Χρυσοχοϊδης ΑΧΕ.
  • Το οικονομικό περιβάλλον και ποιες μετοχές επιλέγει για την χρονιά που έρχεται.
Τις εκτιμήσεις του για το 2017 παραθέτει στο Euro2day.gr ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της φερώνυμης χρηματιστηριακής εταιρείας, μιλώντας για μια ακόμη δύσκολη οικονομική χρονιά και προτείνοντας χαρτοφυλάκιο λίγων και επίλεκτων τίτλων.Η περυσινή πορεία του ΧΑ: Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη, τo 2016 ήταν μια χαμένη χρονιά για την ελληνική οικονομία. Οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις δεν προχώρησαν, δεν υπήρξε πρόοδος σε ότι αφορά το χειρισμό του χρέους, ενώ ακόμη δεν είχαμε και την επίδοση εκείνη του ΑΕΠ που θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία πραγματικού και όχι επίπλαστου πρωτογενούς πλεονάσματος.

Όλα αυτά ήταν φυσικό να αποτυπωθούν και στην πορεία του Γενικού Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, που οπωσδήποτε δεν ικανοποίησε σε μια χρονιά όπου οι ξένες αγορές υπεραπέδωσαν.

Υπήρξαν βέβαια και μετοχές που κατέγραψαν κέρδη, ωστόσο αυτές ήταν κυρίως τίτλοι εταιρειών που για διάφορους λόγους είναι σχετικά απομακρυσμένες από τα εγχώρια προβλήματα.

Προτεινόμενη στρατηγική: Πέρυσι, η Χρυσοχοΐδης Χρηματιστηριακή σε ότι αφορά το ΧΑ είχε επικεντρωθεί σε περιορισμένο φάσμα μετοχών, η πορεία των οποίων ήταν σαφώς ικανοποιητική.

«Με κάποιες περιορισμένες διαφοροποιήσεις, την ίδια πολιτική θα υιοθετήσουμε και για το 2017. Ειδικότερα, θα εστιάσουμε τις επιλογές μας στις μετοχές των εταιρειών ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Coca-Cola HBC, ΤΙΤΑΝ, Αεροπορία Αιγαίου, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ, ενώ εταιρείες για τις οποίες θεωρούμε θετική άποψη είναι οι ΚΡΙ-ΚΡΙ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Πλαστικά Θράκης και Motor Oil» σημειώνει ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας:

  • «Άλλωστε, δεν είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για το νέο έτος και πιστεύουμε πως θα αποτελέσει μάλλον μια χρονιά συγκεκριμένων μετοχών, παρά μια περίοδο γενικευμένων αποδόσεων».

Ποιες μετοχές προτείνει η Χρυσοχοΐδης ΑΧΕ για το 2017

Τραπεζικές μετοχές το 2017: Στο ερώτημα για το κατά πόσο θα πρέπει κάποιος να τοποθετηθεί μέσα στο 2017 σε μετοχές του τραπεζικού κλάδου, ο κ. Χρυσοχοΐδης υποστηρίζει: «Για πολλά χρόνια οι τραπεζικές μετοχές δεν θα είναι επενδύσιμες (investable).

  • Και αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει το πώς θα καθαρίσουν οι ισολογισμοί τους, ούτε θα μπορεί να καταλάβει πόσα και ποια δάνεια εξυπηρετούνται κάθε φορά. Άρα, θα μιλάμε για μετοχές που δεν θα δύναται κάποιος να αποτιμήσει.
  • Οι τίτλοι αυτοί θα είναι έρμαιο κερδοσκοπικών funds, αλλά και όσων διεθνών επενδυτών έβαλαν τα λεφτά τους και έχουν απόλυτη ανάγκη να μοχλεύσουν και να ταλαντώσουν αυτές τις μετοχές, προκειμένου να βγάλουν κέρδη, ή να περιορίσουν τις απώλειές τους».
* ,