Ποια είναι τα φαβορί του 2017, που βλέπουν ευκαιρίες οι παγκόσμιοι παίκτες των Αγορών

Ποια είναι τα φαβορί του 2017, που βλέπουν ευκαιρίες οι παγκόσμιοι παίκτες των Αγορών

Κοινός παρανομαστής ο πληθωρισμός και η αλλαγή της τάσης των επιτοκίων. Στις αμερικανικές μετοχές το προβάδισμα των προτιμήσεων.

  • Από τον Μάνο Χατζηδάκη

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος ο Δεκέμβριος είναι για τις χρηματιστηριακές εταιρίες και τις επενδυτικές τράπεζες ο μήνας των εκτιμήσεων του για το τι θα γίνει την επόμενη χρονιά. Το 2017 ξεκινάει με τους δείκτες να διαπραγματεύονται σε ιστορικά υψηλά στην Αμερική σε ένα από τα μεγαλύτερα σε διάρκεια ράλι ανόδου, την Ευρώπη να αντιμετωπίζει το ρίσκο των πολλαπλών και σημαντικών εκλογικών αναμετρήσεων και τις αναδυόμενες να βρίσκονται υπό την απειλή των αυξήσεων των επιτοκίων της FED κάνοντας πιο απαιτητικές τις αποδόσεις.

Ο βαθμός δυσκολίας για τους επενδυτές είναι πολύ πιο υψηλός αφού εκτός από τα σχετικά τσιμπημένα θεμελιώδη που κάνουν πιο επισφαλή την επιλογή τους, έχουν να αντιμετωπίσουν το θόρυβο από μη οικονομικά γεγονότα τα οποία έχουν πάντα τις προβολές τους.

Το 2016 είχε δύο πρόσωπα καθώς από το ξεκίνημα έως το Φεβρουάριο οι συνθήκες της Αγοράς ήταν απαγορευτικές για τους αισιόδοξους (Barcley’s: «Πουλήστε τα όλα») ενώ σταδιακά χτίσθηκε ένα από τα ισχυρότερα ράλι που έχουν δει οι αγορές.

Ονομάστηκε από πολλούς επαγγελματίες “το ράλι του μίσους” αφού στα πρώτα του στάδια αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία ενώ η τάση των μετοχικών αξιών κινήθηκε κόντρα στην ροή των προεξοφλημένων γεγονότων (Brexit, Trump) καίγοντας πολλές από τις ανάποδες θέσεις που είχαν ανοιχτεί στα παράγωγα. Αυτά όμως είναι πλέον ιστορία.

Να τι βλέπουν οι μεγάλοι οίκοι για τις αγορές το 2017:

  • Η UBS στην ετήσια προεπισκόπιση του 2017 της με τίτλο «Το τέλος του παιχνιδιού» προτείνει περισσότερο δημιουργική σκέψη στους επενδυτές πέρα από το κλασσικό «αγοράζουμε και πουλάμε». Η UBS βλέπει τις μετοχές να κινούνται σε αποτιμήσεις κοντά στους ιστορικούς μέσους όρους αλλά έχουν σαφές προβάδισμα από τα ομόλογα. Προτιμάει Αμερικανικές μετοχές (κυρίως Τεχνολογικές, Χρηματοοικονομικές και Κλάδο υγείας) λόγω καλύτερης κερδοφορίας έναντι των Ευρωπαϊκών θεωρώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς «φιλόδοξες». Σε ότι αφορά το real estate δίνει προβάδισμα στα REITs της Ασίας και του Ειρηνικού ενώ στα ομόλογα η προτίμηση της είναι τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου με ρήτρα πληθωρισμού. Στις ισοτιμίες νομισμάτων προτείνει ένα συνδυασμό από νομίσματα  αναδυόμενων  οικονομιών ενώ στα εμπορεύματα το παλλάδιο και η πλατίνα είναι οι αγαπημένες προτιμήσεις για το 2017 λόγω της ισχυροποίησης των πωλήσεων στον κλάδο αυτοκινήτων.
  • Η Citi αναμένει ισχυρότερο δολάριο και υψηλότερες αποδόσεις ομολόγων. Και η Citi θεωρεί ότι οι αμερικανικές μετοχές έχουν προβάδισμα λόγω των υψηλών μερισμάτων και των επαναγορών μετοχών που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν από τα υψηλά χρηματικά διαθέσιμα που έχουν οι εταιρίες. Στα εμπορεύματα θα υπάρξει ισχυρό ράλι με έμφαση στο πετρέλαιο, ψευδάργυρο, χαλκό και σιτάρι ενώ αντίθετα είναι επιφυλακτική για σίδηρο και άνθρακα.
  • Η Goldman Sachs αναμένει ότι μετά το «ράλι της ελπίδας» του 2016 θα ακολουθήσει φόβος βάζοντας πολύ πιο συντηρητικές παραμέτρους στις επιλογές της. Εκτιμάται ότι οι πληθωριστικές τάσεις και η αύξηση των επιτοκίων στα ομόλογα θα μειώσει τα επίπεδα ελκυστικότητας των πολλαπλασιαστών των καθαρών κερδών στα τρέχοντα επίπεδα. Στην Αμερική περιορίζει την οπτική της γύρω από εταιρίες που εμφανίζουν κυκλικότητα (τράπεζες) καθώς και σε εταιρίες που έχουν χαμηλό εργατικό κόστος και ισχυρά θεμελιώδη. Αν και η εκτίμηση της για τον S&P έχει σαν μέγιστη τιμή τις 2400 μονάδες σε τρίμηνο ορίζοντα, θεωρεί ότι στο τέλος του 2017 θα βρίσκεται στις 2.300.
  • Η Credit Swiss βλέπει ανοδικό περιθώριο έως τις 2.350 μονάδες με κινητήριο μοχλό τις θετικές αναθεωρήσεις κερδών και την υπερβάλλουσα ρευστότητα. Ωστόσο επισημαίνει ότι το δεύτερο μισό του 2017 θα είναι διορθωτικό καθώς τα αυξημένα επιτόκια στην Αμερική θα κάνει πιο απαιτητικές τις αποτιμήσεις. Η προτίμηση του ελβετικού οίκου είναι στις μετοχές έναντι των ομολόγων και του χρυσού. Η Γερμανία αποτελεί την κορυφαία χώρα προτίμησης σε μετοχικούς τίτλους, η Ισπανία η καλύτερη γεωγραφική ζώνη στην Ευρωπαϊκή περιφέρεια ενώ στον αντίποδα βρίσκεται η Ιταλία. Μειωμένη έκθεση προτείνεται για τις Βρετανικές και Αμερικανικές μετοχές ενώ θεωρεί τους πολιτικούς κινδύνους υπερεκτιμημένους στην Ευρώπη.
  • JP Morgan: «Η παλίρροια θα σηκώσει τις τράπεζες» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Αμερικανικού οίκου για το 2017 δίνοντας προβάδισμα στον τραπεζικό κλάδο στις προτιμήσεις της επόμενης χρονιάς επισημαίνοντας το πολιτικό ρίσκο που διατρέχουν οι Ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι μετοχές είναι στο επίκεντρο των προτιμήσεων έναντι των ομολόγων αν και η JPM αναγνωρίζει ότι ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων θα είναι σχετικά μετριοπαθής.
* ,