Πληρώστε εδώ και τώρα, αλλιώς έρχονται δεσμεύσεις περιουσιών και χειροπέδες

TO ΣΧΕΔΙΟ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΦΑΚΕΛΩΝ ΤΗΣ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ

Ελεγχοι «φαστ τρακ» μέχρι το… κόκαλο, για άμεση είσπραξη εσόδων, είναι το πρώτο βήμα του νεοσύστατου υπουργείου Επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς.

Ηδη αξιοποιείται η λίστα με τους 3.500 μεγαλοκαταθέτες και επενδυτές οι οποίοι κατέχουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς και μετοχές το ιλιγγιώδες ποσό των περίπου 7,5 δισ. ευρώ, που φέρεται ότι έχει αποκρυβεί!

Στόχος του επικεφαλής αυτής της τιτάνιας προσπάθειας που επιχειρεί η κυβέρνηση, του υπουργού Παναγιώτη Νικολούδη, είναι -παρακάμπτοντας τις χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες που ίσχυαν μέχρι σήμερα- να ελεγχθούν τα 3.500 φυσικά πρόσωπα και εταιρείες που εντοπίστηκαν να έχουν αποκρύψει εισόδημα περίπου 7,5 δισ., με σκοπό να εισπραχθούν αναλογούντες φόροι περίπου 2,5 με 3 δισ. ευρώ.

Για τον σκοπό αυτό ο κ. Νικολούδης έχει ήδη χαράξει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει στον πόλεμο κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, με πρώτο μέλημά του να αξιοποιήσει τη λίστα με τις 3.500 υποθέσεις, τις οποίες -σημειωτέον- ο ίδιος είχε εντοπίσει όσο ήταν στη θέση του προέδρου της Αρχής καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Οι φάκελοι αυτοί έχουν ήδη ξεκινήσει να ελέγχονται κατ΄ απόλυτη προτεραιότητα από το ΣΔΟΕ σε συνεννόηση με τους οικονομικούς εισαγγελείς Παναγιώτη Αθανασίου και Γαληνό Μπρη, ενώ ήδη αρχίζουν να καλούνται ένας προς ένας οι ελεγχόμενοι φορολογούμενοι, στους οποίους αναμένεται να προταθεί ότι, εάν καταβάλουν άμεσα τα ποσά που τους αναλογούν σε φόρους, θα έχουν μια γενναία έκπτωση και θα κλείσει ο φάκελός τους.

Οι συνέπειες
Αντίθετα, στην περίπτωση που αρνηθούν και επιλέξουν τη δικαστική οδό και τη γραφειοκρατεία, για να καθυστερήσουν την καταβολή των αναλογούντων φόρων, τότε θα βρεθούν αντιμέτωποι με ένα πλέγμα ασφυκτικών συνεπειών που θα περιλαμβάνει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, επιβολή προσαυξήσεων στους αναλογούντες φόρους, ενώ δεν θα γλιτώσουν και το εδώλιο με βαρύτατες κατηγορίες για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, που επιφέρουν πολύχρονες ποινές. Το σχέδιο του υπουργού Επικρατείας, Παναγιώτη Νικολούδη, για να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή και η διαφθορά αναμένεται να στηριχτεί σε δύο πυλώνες:

1 Ο πρώτος αποτελείται από τρία βήματα. Πρωταρχικό μέλημα του νεοσύστατου υπουργείου, όπως προαναφέρθηκε, είναι οι 3.500 υποθέσεις μεγαλοκαταθετών. Ηδη δόθηκε εντολή από τον κ. Νικολούδη στο ΣΔΟΕ, σε συνεννόηση με τους οικονομικούς εισαγγελείς, ώστε άμεσα να εξεταστούν οι 3.500 υποθέσεις καταθετών και επενδυτών, από τις οποίες προκύπτει ότι έχει αποκρυβεί εισόδημα περίπου 7,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με όσα έχει πει ο κ. Νικολούδης, «μέσω των τραπεζών βρήκαμε καταθέσεις, μετοχές και εμβάσματα δυσανάλογα με τα ποσά που δήλωναν την τελευταία δεκαετία οι ελεγχόμενοι. Για παράδειγμα, φορολογούμενος που δήλωνε 35.000 ευρώ εισόδημα τα τελευταία 10 χρόνια, εμφανίστηκε να διαθέτει σε καταθέσεις 1,5 εκατ. ευρώ. Ε, δεν προκύπτουν τα ποσά…».

Εξίσου δυναμικό είναι το επόμενο βήμα που έχει σκοπό να υλοποιήσει άμεσα ο κ. Νικολούδης και αφορά τους ελεγκτές του ΣΔΟΕ, οι οποίοι θα αποκτήσουν πρόσθετες δικαιοδοσίες σχετικά με τις δυνατότητες ελέγχων. Μέχρι σήμερα ο έλεγχος από το Σώμα μπορούσε να εντοπίζει τη φοροδιαφυγή, αλλά δεν ήταν σε θέση να βεβαιώσει τον φόρο, επειδή οι ελεγκτές δεν είχαν αυτήν την αρμοδιότητα. Επρεπε να συντάξουν έκθεση και να τη στείλουν στην Εφορία, η οποία και βεβαίωνε τους αναλογούντες φόρους. Οι Εφορίες από την άλλη ήταν παντελώς αδύναμες να βεβαιώσουν φόρους, επειδή δεν έχουν ελεγκτές, με αποτέλεσμα και πολύτιμος χρόνος να ξοδεύεται και χρήμα να μην εισπράττεται. Ο νέος υπουργός έχει στο πλάνο του να προωθήσει άμεσα επείγουσα νομοθετική ρύθμιση, σε συνεργασία με τους αναπληρωτές υπουργούς Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη και Δημήτρη Μάρδα, η οποία θα λειτουργεί ως προσθήκη στον νόμο και θα λύνει τα χέρια στο ΣΔΟΕ να κινηθεί αναλόγως. Με τη νέα ρύθμιση θα δίνεται επιπλέον αρμοδιότητα στους ελεγκτές του ΣΔΟΕ να βεβαιώνουν εκείνοι τον φόρο, ολοκληρώνοντας τον έλεγχο, συντομεύοντας κατά πολύ τον χρόνο της φορολογικής διερεύνησης μιας υπόθεσης. Επιπλέον, στόχος του κ. Νικολούδη είναι ο νέος νόμος να προβλέπει πρόσθετη αρμοδιότητα στον ελεγκτή, ώστε να μπορεί, για παράδειγμα, να λέει στον ελεγχόμενο φορολογούμενο «χρωστάς 100.000 φόρο, εάν τον αποδεχτείς και πληρώσεις άμεσα τώρα, θα έχεις μια γενναία έκπτωση και θα κλείσει η υπόθεσή σου».

Ο νέος νόμος
Εάν ο φορολογούμενος δεν δέχεται τον συμβιβασμό και τη «φαστ τρακ» καταβολή των φόρων του και επιλέξει -στην προσπάθειά του να κερδίσει χρόνο- τη γραφειοκρατική διαδικασία της προσφυγής στα δικαστήρια κ.λπ., εκτός από όλες τις προσαυξήσεις που θα του επιβληθούν, θα επιβαρυνθεί επιπλέον και με δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για ξέπλυμα χρήματος, αφού ήδη θα έχει διωχθεί για φοροδιαφυγή, ενω θα δεσμευτεί και η περιουσία του, ώστε στη συνέχεια, σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης του, να δημευτούν τα περιουσιακά του στοιχεία, για να πάρει το Δημόσιο τα χρήματά του. Σκοπός βέβαια είναι να κατανοήσουν οι φορολογούμενοι ότι, το συμφέρον τους είναι να συμβιβάζονται και να πληρώνουν. Οπως λέει ο κ. Νικολούδης, «δεν θέλουμε οι πολίτες να πηγαίνουν φυλακή. Η κοινή λογική λέει να δέχονται την έκπτωση, για να αποφύγουν τη δίωξη και τη δέσμευση της περιουσίας τους».

Το τρίτο βήμα αφορά την κατάρτιση του νέου φορολογικού νόμου. Οπως είπε στο «Εθνος της Κυριακής» ο κ. Νικολούδης «δεν θα βιαστούμε γι΄ αυτό. Τα πρώτα δύο είναι κατεπείγοντα μέτρα. Το τρίτο απαιτεί περίσκεψη, συζήτηση και, ει δυνατόν, τη μεγαλύτερη συναίνεση. Θα μελετήσουμε τους προηγούμενους νόμους και θα κρατήσουμε τα θετικά τους στοιχεία, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη και να δημιουργηθεί ένα νέο νομοθέτημα που θα προβλέπει απλές διαδικασίες. Και το κυριότερο, να έχει σαφήνεια, για να μπορεί ο καθένας να γνωρίζει τι πληρώνει, με απλές διαδικασίες και όχι με γραφειοκρατία. Φιλοδοξία μας είναι να αποκτήσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο πάγια ισχύ. Γι΄αυτό δεν θα βιαστούμε».

2 Ο δεύτερος πυλώνας της δράσης του νεοσύστατου υπουργείου αφορά το αποτελεσματικό χτύπημα κατά της διαφθοράς. Στη φιλοσοφία του υπουργού Παναγιώτη Νικολούδη είναι ότι δεν θα δοθεί «συγχωροχάρτι σε κάποιους για εγκληματικές συμπεριφορές του παρελθόντος. Και εάν συντρέχει λόγος και πρέπει να ελεγχθεί κάποιος, θα ελεγχθεί και για το παρελθόν του. Ωστόσο αυτό που πρέπει κοιτάξουμε είναι το παρόν και το μέλλον».

Ως υπουργός για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, ο κ. Νικολούδης είναι αποφασισμένος να κινηθεί με τρόπο ώστε για μία σειρά παράνομων δραστηριοτήτων που αφορούν την παροχή δανείων από τράπεζες ή τη χορήγηση επιδοτήσεων στα πλαίσια του ΕΣΠΑ, ή τη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης προϊόντων λαθρεμπορίας και καπνεμπορίου να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες και διαδικασίες ελέγχου, οι οποίες δεν αφήνουν περιθώρια για να λάβουν χώρα παράνομες πράξεις. Το ίδιο θα ισχύσει και για την κατάρτιση και εκτέλεση συμβάσεων προμηθειών του Δημοσίου (φαρμάκων κ.λπ.), όπως και τη διαδικασία κατάρτισης και ελέγχου συμβάσεων δημοσίων έργων.

Οπως υποστηρίζει, «δεν ξεχνάμε πράξεις που έγιναν στο παρελθόν, αλλά η φιλοσοφία μας είναι να σταματήσει να υπάρχει η δυνατότητα να παραβατεί κάποιος στο παρόν και στο μέλλον». Τα μέτρα που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει θα αποσκοπούν όχι στο κυνηγητό υποθέσεων του παρελθόντος, αλλά στο να υπάρξει «πόρτα ασφαλείας», όπως λέει χαρακτηριστικά ο κ. Νικολούδης, ώστε να μην μπορεί να παραβατεί κανείς!

Ενας από τους πιο σημαντικούς στόχους επίσης του υπουργού είναι να ελεγχθούν οι μηχανισμοί ελέγχου της διαφθοράς. Οπως έχει πει σε όλους τους τόνους, «δεν μπορείς να ελέγξεις τη διαφθορά, εάν δεν ελέγχεις τους μηχανισμούς που ελέγχουν τη διαφθορά. Και το νέο υπουργείο θα έχει τη δυνατότητα να το κάνει».

ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
[email protected]