Πικρές, θλιβερές αλήθειες για το Χ.Α. | Mikrometoxos.gr

Πικρές, θλιβερές αλήθειες για το Χ.Α.

21.05.2015 00:01

“To X.A. συνεχίζει να είναι απόλυτα εξαρτώμενο από την ειδησεογραφία και τις εξελίξεις στην διαπραγμάτευση με τους ‘Θεσμούς”, επισημαίνει ο Πάνος Δάντης. 

Αποτέλεσμα όταν διαφαίνονται θετικές εξελίξεις ο Γενικός Δείκτης να τις προεξοφλεί και να κινείται έντονα ανοδικά, ενώ όταν το αδιέξοδο είναι φανερό να πιέζεται ανάλογα.

Έτσι σε όλο το 2015 κινείται μεταξύ 700 και 900+ μονάδων με αυξημένη μεταβλητότητα. Τεχνικά είναι φανερή η προσπάθεια δημιουργίας αντιστροφής της τάσης, κάτι που αν υπογραφεί συμφωνία είναι το επικρατέστερο σενάριο.

Όμως εδώ πρέπει να πάμε στην “μεγάλη εικόνα” της Αγοράς και να γυρίσουμε πίσω στα ιστορικά υψηλά, το 1999.

Αν δούμε την πορεία του Χ.Α. από τότε και την συγκρίνουμε με τις άλλες “μικρές” Αγορές, θα διαπιστώσουμε αυτό που λίγοι – ελάχιστοι, χρόνια τώρα αναφέρουν, πως “η Ελλάδα δεν είναι ‘φιλική’ Χώρα για τους επενδυτές, ούτε καν για αυτούς που επενδύουν στα Χρηματιστήρια”.

Τα σημαντικά κεφάλαια έχουν φύγει και η σύγκριση μόνο απογοήτευση γεννά: 1999 – 2000: Γενικός Δείκτης 6500 μονάδες, Κωνσταντινούπολη 8.500 μονάδες. Σήμερα Γενικός Δείκτης 850 μονάδες, περίπου, Κων/λη 87.500 μονάδες.

Δηλαδή, περισσότερο από 10 φορές επάνω, με το “wealth effect” να έχει ωφελήσει την Οικονομία (εκεί) σε όλα τα επίπεδα, την μεσαία τάξη να προοδεύει και τις νέες θέσεις εργασίας να αυξάνονται. 

Και όλα αυτά σε μια Χώρα με τεράστια εσωτερικά προβλήματα και με μεγάλο αριθμό γεννήσεων (που απαιτεί και ανάλογες νέες θέσεις εργασίας).

Όλες, δε, οι Ευρωπαϊκές Αγορές, είναι είτε σε νέα ιστορικά υψηλά, ή πολύ κοντά σε αυτά. Η Πολωνία, πχ, απέχει ελάχιστα από τα υψηλά του 2000. Φανερή και εκεί η είσοδος κεφαλαίων.

Αν, δε, πάρουμε τις Χώρες που είχαν μνημόνιο, τα διαγράμματα είναι αποκαλυπτικά. Πχ ο δείκτης στην Ισπανία δεν έκανε νέα ιστορικά χαμηλά και ανέκαμψε με σχηματισμό πυθμένα σε “W”.

Είναι φανερό πως κεφάλαια εδώ όχι μόνο δεν ήρθαν αλλά και τα λίγα που υπήρχαν έφυγαν, αφού η νοοτροπία που επικρατεί χρεοκόπησε ουσιαστικά την Χώρα.

“Τώρα απλά παρακολουθούμε τον επίλογο” τονίζει με έμφαση ο διευθύνων σύμβουλος της Alfa Alliance.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017