Πιθανές και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας διαμηνύει η Μέρκελ - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Πιθανές και νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας διαμηνύει η Μέρκελ

17.03.2015 02:11

– Όχι αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής

 

Δεν θα λάβει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκεκριμένες αποφάσεις σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας αυτή την εβδομάδα, αν και ενδέχεται να το κάνει, ανάλογα με τις εξελίξεις στην Ουκρανία, τον προσεχή Ιούνιο, διεμήνυσε, χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.

«Δεν θα λάβουμε μια νομικά δεσμευτική απόφαση τον Μάρτιο», ενδέχεται μόνο να καταλήξουμε σε μια «πολιτική» απόφαση, δήλωσε η Μέρκελ, έπειτα από συνάντηση που είχε στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο. «Το έχουμε πει επανειλημμένα ότι στην περίπτωση σοβαρών παραβιάσεων» των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής «νέων κυρώσεων» εναντίον της Μόσχας.

Από την πλευρά του, ο Ποροσένκο εξέφρασε την επιθυμία οι ηγέτες της Ε.Ε. να καταστήσουν σαφές, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ότι θα επιβάλουν περαιτέρω κυρώσεις στη Ρωσία, εάν δεν εφαρμόσει την ειρηνευτική συμφωνία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, δήλωσε, νωρίτερα, ότι μια αποτυχία στη διατήρηση των κυρώσεων έως ότου η Ουκρανία ανακτήσει τον έλεγχο των συνόρων της με τη Ρωσία, θα μπορούσε να καταπονήσει τις σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Νωρίτερα, η Ε.Ε. ανακοίνωσε πως θα συνεχίσει να μην αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία και εξέφρασε ανησυχίες για την στρατιωτική ανάπτυξη στην περιοχή. «Η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει και συνεχίζει να καταδικάζει αυτή την παραβίαση του διεθνούς δικαίου», δήλωσε η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Σε ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε την Κυριακή, ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η Μόσχα ήταν έτοιμη να προβάλει τις πυρηνικές της δυνάμεις προκειμένου να διασφαλίσει την προσάρτηση της Κριμαίας. Ο πρόεδρος της Ρωσίας έκανε, χθες, την πρώτη του δημόσια εμφάνιση από τις 5 Μαρτίου, υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Κιργιζίας, Αλμαζμπέκ Αταμπάγεφ, σχολιάζοντας, αναφορικά με τις φήμες που είχε πυροδοτήσει η «εξαφάνισή» του, ότι «η ζωή θα ήταν πληκτική χωρίς κουτσομπολιό».

Εν τω μεταξύ, το «RIA» μετέδιδε, επικαλούμενο τον υπουργό Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, ότι ο Πούτιν έθεσε σε επιφυλακή τον Βόρειο Στόλο και τις μονάδες αλεξιπτωτιστών στο πλαίσιο στρατιωτικών γυμνασίων στην Αρκτική.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017