Πιέσεις σε τράπεζες για ενίσχυση κεφαλαίων - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Πιέσεις σε τράπεζες για ενίσχυση κεφαλαίων

27.01.2015 01:35

Πιέσεις σε τράπεζες για ενίσχυση κεφαλαίων

Από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, εν μέσω ανησυχιών

 

Αυξανόμενες πιέσεις στις μεγάλες τράπεζες της Ευρωζώνης να ενισχύσουν περαιτέρω τους ισολογισμούς τους, ασκούν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, εν μέσω των ανησυχιών για την οικονομική και χρηματοπιστωτική «υγεία» της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε δημοσίευμα της «Wall Street Journal», επικαλούμενο στελέχη τραπεζών και ρυθμιστικών αρχών, ο βραχίονας τραπεζικής ρύθμισης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) απέστειλε τις τελευταίες εβδομάδες επιστολές στις περισσότερες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, δίνοντας οδηγίες σε ορισμένες να αυξήσουν τα κεφαλαιακά τους «μαξιλάρια» σε επίπεδα αρκετά πάνω από τις επίσημες κανονιστικές απαιτήσεις και πιέζοντας άλλες να βελτιώσουν την εταιρική τους διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, η αυξανόμενη πίεση από την ΕΚΤ, η οποία ανέλαβε τον περασμένο Νοέμβριο καθήκοντα εποπτείας για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, είναι πιθανό να οδηγήσει πολλές τράπεζες σε πωλήσεις νέων μετοχών, σε μειώσεις των μερισμάτων τους ή σε αναζήτηση άλλων τρόπων βελτίωσης της ικανότητάς τους να απορροφήσουν μελλοντικές ζημιές.

«Το 2015, οι μεγάλοι παίχτες θα πρέπει να εξετάσουν κεφαλαιακές αυξήσεις», δήλωσε ο Carlo Messina, διευθύνων σύμβουλος της Intesa Sanpaolo Spa. Ο Messina και άλλοι CEOs τραπεζών έχουν αναφέρει ότι οι τράπεζες θα πρέπει να πετύχουν κεφαλαιακούς δείκτες πολύ πάνω από το 11% των σταθμισμένων στον κίνδυνο assets τους εάν θέλουν επίσης να πληρώσουν μερίσματα – ένα επίπεδο που θα μπορούσε να αυξηθεί πολύ περισσότερο για τις τράπεζες που θεωρούνται ιδιαιτέρως ριψοκίνδυνες.

Μια άλλη μεγάλη τράπεζα, η ισπανική Banco Santander SA προχώρησε πρόσφατα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αντλώντας 7,5 δισ. ευρώ. Αξιωματούχοι της Santander ανέφεραν ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν αποτέλεσμα πιέσεων από την ΕΚΤ, αν και η κεντρική τράπεζα την «καλωσόρισε».

Η Deutsche Bank AG, εν τω μεταξύ, εξετάζει την πώληση ή τον διαχωρισμό ενός μέρους των δραστηριοτήτων λιανικής τραπεζικής, με τρόπο που θα μπορούσε να τονώσει τα κεφάλαιά της, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal». Επιπλέον, η Societe Generale SA ανακοίνωσε πρόσφατα ότι διαχωρίζει τους ρόλους του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.

Οι επιστολές της ΕΚΤ αντανακλούν τις βαθιές ανησυχίες ρυθμιστικών αρχών και επενδυτών για την οικονομική «υγεία» ορισμένων από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, παρά το γεγονός ότι οι ρυθμιστικές αρχές έχουν επανειλημμένως διαβεβαιώσει ότι οι μεγάλες τράπεζες είναι ασφαλείς.

Τον Οκτώβριο, τα stress tests της ΕΚΤ έδειξαν ότι όλες πλην 25, από τις 130 κορυφαίες τράπεζες της Ευρώπης, έχουν επαρκή κεφάλαια για να αντέξουν σε ένα επιδεινούμενο οικονομικό περιβάλλον. Η πλειοψηφία αυτών των 25 ήταν μικρού και μεσαίου μεγέθους τράπεζες που ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται ήδη σε καλό δρόμο για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους.

Αλλά με την Ευρώπη να είναι «κολλημένη» σε μια οικονομική στασιμότητα, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ δυσκολεύονται να «οχυρώσουν» περαιτέρω τις κορυφαίες τράπεζες, πιέζοντας για κεφαλαιακούς δείκτες που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι σχεδόν τετραπλάσιοι σε σχέση με τα επίπεδα πριν την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.

 

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017