Πετρέλαιο: Εξελίχθηκε ως ο απόλυτος μαύρος κύκνος για το 2014 - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Πετρέλαιο: Εξελίχθηκε ως ο απόλυτος μαύρος κύκνος για το 2014

17.12.2014 03:09

Πετρέλαιο: Εξελίχθηκε ως ο απόλυτος μαύρος κύκνος  για το 2014 –σε μια χρονιά ανάπτυξης για την παγκόσμια οικονομία- και η δυναμική της πτώσης δεν φαίνεται επί του παρόντος να βρίσκει κάποιο βυθό.

 

Μια πρώτη εξήγηση έρχεται από την φύση του χρηματιστηριακού παραγώγου.

 

Η παγκόσμια ημερήσια παραγωγή είναι 87 εκατ. βαρέλια ενώ μόνο στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο διακινούνται καθημερινά 850.000 συμβόλαια τα οποία αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο βαρέλια.

 

Όταν η υποκείμενη αξία μοχλεύεται επί 12 φορές σε ημερήσια βάση μια μεγάλη κίνηση τιμών γίνεται ακόμα μεγαλύτερη όταν τα περιθώρια ασφάλισης των συμβολαίων δημιουργούν ελλείμματα.

 

Αν για κάθε συμβόλαιο αξίας 1.000 δολαρίων απαιτούνται 100 δολάρια ως ασφάλεια μια κίνηση από τα 66 στα 60 δολάρια έχει εξανεμίσει το περιθώριο (margin) του αγοραστή.

 

Και από ότι φαίνεται αυτή την περίοδο το έλλειμμα το έχουν οι Ταύροι οι οποίοι έχουν δύο επιλογές: ή να κλείσουν τα συμβόλαια τους επιτείνοντας την πτώση ή να ταΐσουν την θέση τους με φρέσκο χρήμα.

 

Μια δεύτερη εξήγηση έρχεται από την οικονομία:

 

Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας έχουν περιορίσει την χρήση του πετρελαίου το οποίο θα πρέπει να βρει νέα επίπεδα ισορροπίας για να αποσπάσει μεγαλύτερη ζήτηση και να γίνει πιο ελκυστικό στην χρήση.

 

Την ίδια στιγμή η παραδοσιακή μείωση των παραγγελιών σε πρώτες ύλες στην Κίνα λίγο πριν την έλευση της νέας χρονιάς δημιουργεί ένα ακόμα ανοικτό μέτωπο για τους πετρελαιοπαραγωγούς οι οποίοι είδαν τις τιμές να υποχωρούν στα επίπεδα του 2009.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017