Περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα και ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα ζητά ο Τόμσεν

Ο Πολ Τόμσεν, Επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρώπη, επισήμανε εκ νέου την ανάγκη να προχωρήσει η Ελλάδα σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα, αλλά και να λάβει ελάφρυνση του χρέους, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Επανέλαβε δε ότι πρέπει να περιοριστούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις και απαλλαγές που ισχύουν στη χώρα.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τόμσεν δήλωσε ότι “μπορούμε να στηρίξουμε ένα πρόγραμμα βάσει στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,5% (…) αλλά αν η Ελλάδα και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θέλουν να συμφωνήσουν σε πιο φιλόδοξους στόχους πρέπει να δούμε πώς θα βγουν τα νούμερα”.

Επίσης τόνισε ότι υπάρχουν ορισμένες θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις στο δημόσιο τομέα που δεν έχουν γίνει, όπως αυτές στο ασφαλιστικό, υπενθυμίζοντας τα ελλείμματα των Ταμείων.

Ερωτηθείς για το πότε θα δημοσιοποιηθεί η νέα έκθεση του ΔΝΤ για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, ο Πολ Τόμσεν ανέφερε ότι αυτό θα γίνει το Δεκέμβριο όταν θα συζητηθεί στο διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου η ετήσια έκθεση βάσει του άρθρου ΙV.

Ως προς την αναγκαία όπως την χαρακτήρισε ελάφρυνση του χρέους, δήλωσε ότι πρέπει να συζητηθεί με τους Ευρωπαίους και ανέφερε πως αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα “κούρεμα” καθώς υπάρχουν κι άλλοι τρόποι. Όπως είπε, η συζήτηση αυτή θα γίνει τους προσεχείς μήνες.

Επίσης ανέφερε ότι σύντομα, σε 1-2 εβδομάδες θα επιστρέψει στην Αθήνα η αποστολή του ΔΝΤ για να συμμετάσχει στη διαδικασία της β’ αξιολόγησης. “Ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις αυτές θα έχουν έγκαιρη κατάληξη” σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του ευρωπαϊκού Τύπου, σύμφωνα με τα οποία ζήτησε με επιστολή του προς την Κριστίν Λαγκάρντ την ολική αποχώρηση του Ταμείου από την Ελλάδα ο κ. Τόμσεν απάντησε:

“Δεν έχω ιδέα για ποιο πράγμα μιλάτε. Δεν σχολιάζω εσωτερικές συνομιλίες, σε κάθε περίπτωση αυτές δεν γίνονται με επιστολές”.