Παυλόπουλος: Να μείνει αδιατάρακτη η πορεία στο ευρώ | Mikrometoxos.gr

Παυλόπουλος: Να μείνει αδιατάρακτη η πορεία στο ευρώ

28.06.2015 14:32

Παυλόπουλος: Να μείνει αδιατάρακτη η πορεία στο ευρώ

Κόκκινη γραμή για τη Νέα Δημοκρατία η υπεράσπιση της θέσης της χώρας στο ευρώ, τόνισε ο Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Περισσότερο αναγκαία από ποτέ η κοινή προσπάθεια όλων, υπογράμμισε ο Παυλόπουλος. Οι κινήσεις από Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ.

«Την άλλη Κυριακή ο Ελληνικός Λαός θα αποδείξει για άλλη μια φορά ότι στις κρίσιμες ώρες δείχνει την μεγαλύτερη ωριμότητα και αποφασιστικότητα» δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του σήμερα το μεσημέρι με τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά,στο Προεδρικό Μέγαρο.

Όπως σημείωσε ο κ.Παυλόπουλος «η πορεία της χώρας στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη πρέπει να μείνει αδιατάρακτη» και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν μπορεί να γίνει παρά μόνο από την κοινή προσπάθεια όλων, που τώρα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία».Μάλιστα, επισήμανε ότι εν όψει της επικαιρότητας «αυτό το διακύβευμα, το γνωρίζει πολύ καλά και ο ελληνικός λαός».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε ότι η υπεράσπιση της θέσεως της χώρας στην καρδιά της Ευρώπης αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την παράταξή του και πρόσθεσε ότι «είναι μια θέση, η οποία, πραγματικά στηρίζει την ίδια την ύπαρξη της Ελλάδος».

Αφού σημείωσε, ότι γνωρίζει πως και ο κ.Παυλόπουλος συμφωνεί με αυτή την θέση, συνέχισε λέγοντας «οφείλω, όμως, να σας πω ότι αυτή τη στιγμή η υπεράσπιση αυτής της εθνικής θέσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη και η ¨κόκκινη γραμμή¨ βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο» και κατέληξε τονίζοντας, πως «γι’ αυτόν τον λόγο θέλησα να σας δω σήμερα και επ΄αυτού να συζητήσουμε».

Συνάντηση Σαμαρά – Γεννηματά το απόγευμα στη Βουλή

Πρωτοβουλίες ενόψει δημοψηφίσματος αναλαμβάνει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζει συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης -πλην Χρυσής Αυγής- προκειμένου να συζητηθούν οι εξελίξεις και ενδεχόμενες κοινές δράσεις.

Ήδη για τις 5.30 μ.μ. έχει κανονιστεί τετ α τετ της με τον πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στη Βουλή και αύριο στις 10.30 με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.

Παράλληλα, αναζητείται ώρα για να συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Πράσινο φως από τη Βουλή στο δημοψήφισμα

Μετά από μια θυελλώδη και με έντονους συναισθηματισμούς συνεδρίαση που τελείωσε τις πρώτες πρωινές ώρες, η Βουλή ενέκρινε την πρόταση του υπουργικού συμβουλίου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος σε μία ακριβώς εβδομάδα από σήμερα. Με ψήφους 178 υπέρ και 120 κατά, η μπάλα έφυγε από το Κοινοβούλιο και κατηφορίζει σήμερα λίγο πιο πέρα, στην Ηρώδου Αττικού και συγκεκριμένα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Το λόγο πλέον έχει ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος θα κληθεί να υπογράψει το σχετικό προεδρικό διάταγμα. Και έχει ήδη βρεθεί ανάμεσα σε αντεγκλήσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων, αποτελώντας ειδικό σημείο αναφοράς ιδίως από την αντιπολίτευση.

Μάλιστα χθες διοχετεύτηκαν φήμες περί παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μην γίνει το δημοψήφισμα και να προκηρυχθούν εκλογές, φήμες που διαψεύστηκαν κατηγορηματικά από την Προεδρία. Από το περιβάλλον του κ. Παυλόπουλο, έγινε λόγος για «ανοησίες» και για «ντροπή να γράφονται και να αναπαράγονται τέτοιες φήμες».

Στο θέμα παρενέβη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, κάνοντας λόγο για «επικίνδυνη επιλογή» την εμπλοκή του ονόματος του Προέδρου, για προσπάθεια παραβίασης του Συντάγματος και του κανονισμού της Βουλής. «Σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, όλοι αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Χρειάζεται θάρρος, αρετή, τόλμη και πατριωτισμός και διαβεβαιώνω ότι όλα αυτά τα διαθέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Στον κ. Παυλόπουλο, πάντως, και με την ιδιότητά του ως συνταγματολόγου αλλά και ως παθιασμένου υπέρμαχου της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας, ποντάρουν η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ, σε μια ύστατη προσπάθεια να αποφευχθεί η συγκεκριμένη «περιπέτεια».

Στο πλαίσιο αυτό, το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου θα περάσει ακόμα, μετά τον Αντώνη Σαμαρά, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες ,το αντικείμενο των συναντήσεων είναι κοινό: να μην υπογράψει ο κ. Παυλόπουλος τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, εγείροντας θέμα αντισυνταγματικότητας. Το βασικό επιχείρημά τους είναι ότι αφού δεν υπάρχει επίσημη πρόταση των δανειστών, το δίλημμα είναι πλαστό, ενώ ορισμένοι μιλούν για δημοσιονομικό ζήτημα το οποίο δεν δικαιολογείται από το Σύνταγμα.

«Οι εξελίξεις είναι δραματικές», έλεγε χθες συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, αιτιολογώντας την πρωτοβουλία του προέδρου της ΝΔ να συναντηθεί για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Η ΝΔ θα κάνει τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί ό,τι με πολύ κόπο καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια, την περιπέτεια εκτός ευρώ», πρόσθετε η ίδια πηγή.

Έκκληση στον Προκόπη Παυλόπουλο να προστατεύσει τη συνταγματική τάξη και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας απηύθυνε και η Φώφη Γεννηματά, διατυπώνοντας παράλληλα το ερώτημα: «Κύριε Πρόεδρε, θα είστε ο Πρόεδρος που θα παρακολουθεί την Ελλάδα να βαδίζει ολοταχώς εκτός ευρώ;».

Να μην εγκρίνει τη διεξαγωγή Δημοψηφίσματος ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας για αντισυνταγματική μεθόδευση που γελοιοποιεί το Σύνταγμα και υπονομεύει τους θεσμούς.

Ο ίδιος πάντως ο Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος τα ξημερώματα τη Ζωή Κωνσταντοπούλου η οποία του παρέδωσε την εγκεκριμένη από τη Βουλή πρόταση για δημοψήφισμα, διαβεβαίωσε ότι θ’ ασκήσει στο ακέραιο τα καθήκοντά του κατά το Σύνταγμα αναφορικά με “κρίσιμο εθνικό θέμα. Και ας μην ξεχνάμε ότι η Αρχαία Ελλάδα ήταν εκείνη, η οποία υπήρξε κοιτίδα της άμεσης Δημοκρατίας”, πρόσθεσε, ουσιαστικά υπερασπιζόμενος την αξία του θεσμού του δημοψηφίσματος.

«Ναι ή όχι στο ευρώ»

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στη Βουλή, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, συμφωνώντας ότι το δημοψήφισμα διχάζει το λαό και οδηγεί τη χώρα εκτός Ευρώπης. Το δίλημμα στους πολίτες θα είναι ένα: ναι ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ναι ή όχι στο ευρώ, όπως είπαν οι τρεις επικεφαλής. Μάλιστα ο Αντώνης Σαμαράς επανέλαβε το κάλεσμά του σε «όλες τις ευρωπαϊκές δυνάμεις να ματαιώσουν τα σενάρια καταστροφής», ενώ η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προχώρησε πιο πέρα, ζητώντας εκλογές αντί δημοψηφίσματος.

Πάντως χθες η κίνηση του κ. Σαμαρά να προσελκύσει τους άλλους δύο αρχηγούς ώστε να υπογράψουν τα τρία κόμματα από κοινού πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης απέτυχε, αφού τόσο η Φώφη Γεννηματά όσο και ο Σταύρος Θεοδωράκης αρνήθηκαν.

Οι υπογραφές τελικά μαζεύτηκαν μόνο από βουλευτές της ΝΔ, ωστόσο δεν χρησιμοποιήθηκαν, αφού εκτιμήθηκε ότι ύστερα από τις εξελίξεις στο Eurogroup δεν υπήρχε λόγος να κατατεθεί η πρόταση.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017