Παραπομπή έξι ατόμων για την υπόθεση Καρούζου προτείνει ο εισαγγελέας - Mikrometoxos.gr | Mikrometoxos.gr

Παραπομπή έξι ατόμων για την υπόθεση Καρούζου προτείνει ο εισαγγελέας

19.05.2015 04:24

Την παραπομπή σε δίκη έξι ατόμων για την υπόθεση Καρούζου εισηγείται ο Εισαγγελέας Π.Παναγιωτόπουλος.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός λειτουργός προτείνει να λογοδοτήσουν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο μεγαλοκατασκευαστής και έγκλειστος στις φυλακές Χαλκίδας, Ιωάννης Καρούζος, η πρώην σύζυγός του, καθώς και εκπρόσωποι της εταιρείας ΦΑΝΤΟΜ.

Τα αδικήματα που τους αποδίδονται κατά περίπτωση είναι ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, φοροδιαφυγή, ηθική αυτουργία στη φοροδιαφυγή και έκδοση εικονικών τιμολογίων.

Τι λέει η εισαγγελική πρόταση

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, ο Ιωάννης Καρούζος και η πρώην σύζυγός του χρησιμοποίησαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα για να ξεπλύνουν βρώμικο χρήμα προερχόμενο κυρίως από φοροδιαφυγή. «Τούτο δε επιδίωξαν και πέτυχαν δια της αναμείξεως των ανωτέρω εγκληματικών εσόδων με άλλα νόμιμα χρηματικά ποσά που κατείχαν».

Οπως επισημαίνει ο εισαγγελέας «το ξέπλυμα τελούνταν κατ΄επάγγελμα αφού είχαν διαμορφώσει κατάλληλη υποδομή, με την ίδρυση και τη χρησιμοποίηση μεγάλου αριθμού εταιρειών, την κατάρτιση σειράς εικονικών συμβάσεων επί σκοπώ δικαιολογήσεως τραπεζικών συναλλαγών με αντικείμενο ιδιαιτέρως υψηλά χρηματικά ποσά, το άνοιγμα και τη διατήρηση πολλών λογαριασμών ατομικών και εταιρικών σε πιστωτικά ιδρύματα, με μεθοδευμένες παντελώς παράτυπες πρακτικές που αντέβαιναν στο Γενικό Λογιστικό Σχέδιο και την ίδρυση εξωχώριων εταιριών με πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης με σκοπό πορισμού εισοδήματος…»

Όσον αφορά την εμπλοκή της ΦΑΝΤΟΜ, πρόκειται για την εταιρεία που αγόρασε δύο ακίνητα του Ομίλου Καρούζου αντί εικονικού τιμήματος 5 εκατ.ευρώ, με το πραγματικό να αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, ο εισαγγελέας προτείνει την απαλλαγή των μελών των επιτροπών και των συμβουλίων των τραπεζών που χορήγησαν τα δάνεια για το αδίκημα της απιστίας, ενώ προτείνει να απαλλαγούν για το αδίκημα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης ο Ι.Καρούζος, η πρώην σύζυγός του καθώς και ένας συγγενής της.

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017