Φόβοι ότι εκατοντάδες έργα σε εξέλιξη μπορεί να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν

 

Να κατατεθεί από την Ελλάδα επίσημο αίτημα στην Ε.Ε. για παράταση κατά ένα έτος του τρέχοντος ΕΣΠΑ ζητεί η ΚΕΔΕ.

 

Όπως επισημαίνει, είναι τεράστιος ο κίνδυνος – ενόψει της ολοκλήρωσης του ΕΣΠΑ στις 31/12/2015 και τις ειδικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας – εκατοντάδες έργα που ήταν σε εξέλιξη να μην προλάβουν να ολοκληρωθούν, να μείνουν ημιτελή, να απαιτηθεί από Ε.Ε. επιστροφή των χρημάτων και αποζημιώσεις από τους μειοδότες των έργων.

Η πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ και οι συνέπειες που τυχόν θα υπάρξουν τόσο για τη χώρα όσο και για τους Δήμους, από μια μη ομαλή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος συζητήθηκε σε συνεδρίαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, στην οποία παρέστη ο διευθυντής του γενικού γραμματέα ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος δήλωσε ότι η Ε.Ε. είναι αντίθετη σε τυχόν παράταση του τρέχοντος προγράμματος όχι μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας αλλά και για τις άλλες χώρες .

Η ηγεσία της ΚΕΔΕ αποφάσισε να αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Μεταξύ άλλων συναντήσεις με αρμόδιους κοινοτικούς αξιωματούχους, όπως με την αρμόδια επίτροπο για το ΕΣΠΑ Κ. Κρετού και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ. Κ. Γιούνκερ, ενημέρωση των μελών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Περιφερειών καθώς και των αυτοδιοικητικών ηγεσιών των άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Ο διευθυντής του γγ ΕΣΠΑ, επίσης, ενημέρωσε την ηγεσία της ΚΕΔΕ ότι η κυβέρνηση για διασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας και την ολοκλήρωση των έργων αυτών, αναζητεί και άλλους τρόπους, όπως χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αυξημένη προκαταβολή από το νέο ΕΣΠΑ, μεταφορά έργων με προϋπολογισμό κάτω των 5 εκατ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ, χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κ.ά.

Εν τω μεταξύ η ΚΕΔΕ ζητά το ριζικό μετασχηματισμό του κράτους ώστε να καταστεί επιτελικό και με ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων στην Αυτοδιοίκηση. Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, «δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση του κράτους και ανάπτυξη στην οικονομία, χωρίς την αυτοδιοίκηση».

Στην εισήγησή του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επισήμανε ότι «δεν θα υπάρξει οικονομική ανάπτυξη, αν δεν προηγηθεί η μεταρρύθμιση του κράτους, με την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου κρατικής οργάνωσης. Ενός κράτους μικρότερου σε μέγεθος, ευέλικτου, που θα δίνει έμφαση στην αποτελεσματικότητα και θα αξιοποιεί τα χρήματα των φορολογουμένων. Σε αυτή τη μεταρρύθμιση, η αυτοδιοίκηση οφείλει να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο γιατί αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του κράτους. Διαθέτοντας αφενός εγγύτητα με την κοινωνία. Αφετέρου, άμεση δημοκρατική νομιμοποίηση».

Επίσης ανέφερε, ότι η αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης ήταν εκείνη που συνέβαλε στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής με δημοτικές δομές και δράσεις στήριξης των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική αποκέντρωση χωρίς φορολογική αποκέντρωση. Και ζήτησε να δοθεί στους δήμους ο φόρος επί των ακινήτων, αλλά και η δυνατότητα να προσδιορίζουν εκείνοι το ύψος του.