Παρ΄όλα αυτά συμφωνία θα υπάρξει… | Mikrometoxos.gr

Παρ΄όλα αυτά συμφωνία θα υπάρξει…

19.02.2015 03:01

Το σχέδιο της Ελλάδος να υποβάλλει αίτημα για 6μηνη παράταση της δανειακής σύμβασης δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Η νέα ελληνική κυβέρνηση ποτέ δεν είχε πρόβλημα με την δανειακή σύμβαση.

Όμως το ελληνικό πρόγραμμα αποτελείται από δύο μέρη τα οποία είναι απόλυτα συνδεόμενα μεταξύ τους και λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Το ένα σκέλος είναι η δανειακή σύμβαση δηλαδή τα δάνεια που έχει λάβει ή η τελευταία δόση που θα λάβει η Ελλάδα για να στηρίξει τον προϋπολογισμό άπαξ και δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές.

Το άλλο σκέλος είναι προφανώς το μνημόνιο το οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει δεχθεί κατά 70% και χαρακτηρίσει το υπόλοιπο 30% ως τοξικό μνημόνιο.

Η αντιπρόταση της ΕΕ είναι να υπάρξουν ρήτρες ευελιξίας που προφανώς πρέπει να διευκρινιστούν και εφόσον αυτό συμβεί να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδος και ΕΕ.

Ωστόσο στην ΕΕ δεν κρύβουν την οργή τους για την στάση, τα λεκτικά παιχνίδια και τα επικοινωνιακά τρικ της ελληνικής κυβέρνησης ενώ έχουν ενοχληθεί και από τις μονομερείς ενέργειες της Ελλάδος σε ορισμένα ζητήματα.

Παρ΄ όλα αυτά συμφωνία θα υπάρξει. Πλέον αυτό είναι 100% σίγουρο και αυτό διαπιστώθηκε από την θέση της Ελλάδος να υπογράψει την πρόταση ή κείμενο αξιών του P. Moscovici του επιτρόπου για τις οικονομικές υποθέσεις της Ελλάδος.

Να σημειωθεί ότι και στα 3 κείμενα (1 του Eurogroup και 2 του Moscovici) περιλαμβανόταν ξεκάθαρα η έννοια της παράτασης του προγράμματος.

Το ελληνικό πρόγραμμα περιλαμβάνει δύο σκέλη… δανειακή σύμβαση και μνημόνιο υποχρεώσεων της Ελλάδος το οποίο σε ποσοστό 70% έχει αποδεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποια είναι τα δεδομένα;

Η Ελλάδα υποβάλλει αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης για 6 μήνες περίπου έως τα τέλη Αυγούστου του 2015. Όμως η ελληνική κυβέρνηση έχει δεχθεί το 70% του μνημονίου ή κατά το ορθότερο δεν έχει αποδεχθεί το 30% του τοξικού μνημονίου.

Είναι αφελές να υποστηρίζει κανείς ότι η ΕΕ θα δεχθεί παράταση της δανειακής σύμβασης χωρίς την αντίστοιχη παράταση του μνημονίου καθώς αυτά τα δύο δανειακή σύμβαση και μνημόνιο είναι 100% αλληλένδετα.

*Τα όσα αναγράφονται στη στήλη είναι προιόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν αποτελούν προτροπή αγοράς, πώλησης ή διακράτησης μετοχών

Shortlink:

Επικοινωνία | Ταυτότητα | Όροι Χρήσης
Mikrometoxos.gr 2017