«Πανικός» στη Ρωσία – Νέα πτώση για το ρούβλι, παρά τις παρεμβάσεις

Τρόπους να αναχαιτίσει τη «βουτιά» του ρουβλίου αναζητά η ρωσική κυβέρνηση, εν μέσω φόβων ότι η χώρα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με μια μαζική εκροή καταθέσεων, ενώ οι καταναλωτές σπεύδουν να αγοράσουν είδη πρώτης ανάγκης για να προλάβουν την αύξηση των τιμών.

 

Η ισοτιμία του ρουβλιού με το δολάριο παρουσίαζε έντονες διακυμάνσεις, παρά τις προσπάθειες συγκράτησης από το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών. Το μεσημέρι, το ρούβλι σημείωνε πτώση της τάξης του 1,6%, διαμορφούμενο σε 68,58 ρούβλια ανά δολ. Νωρίτερα, το ρούβλι είχε ανέλθει έως και 6%,  μετά από παρέμβαση του ρωσικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο ανακοίνωσε ότι προχώρησε σε πωλήσεις συναλλάγματος για να ενισχύσει το νόμισμα. Από την αρχή του έτους, το ρούβλι έχει χάσει το 50% της αξίας του σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα.

 

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προσπάθησε να μετριάσει τις ανησυχίες, τονίζοντας ότι η χώρα διαθέτει τους απαραίτητους πόρους για να αντιμετωπίσει τη σοβαρότερη νομισματική κρίση της τελευταίας 15ετίας χωρίς να παρέμβει στις αρχές της οικονομίας της αγοράς.

 

Ο ίδιος απέρριψε την πιθανότητα να προχωρήσει σε «υπερβολικά αυστηρή ρύθμιση» της αγοράς καθώς κάτι τέτοιο, όπως είπε, «δεν θα είναι για καλό». «Η χώρα διαθέτει τους απαραίτητους νομισματικούς πόρους για να επιτύχει τους οικονομικούς στόχους της. Έχει επίσης τα μέσα της χρηματαγοράς που απαιτούνται για να διασφαλίσει την αντίστοιχη ζήτηση», επεσήμανε. «Οι μελλοντικές ενέργειές μας θα πρέπει να βασιστούν στους μηχανισμούς της αγοράς», πρόσθεσε.

 

Νωρίτερα, ο οικονομικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Αντρέι Μπελούσοφ είχε επισημάνει ότι η ρωσική κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα έχουν συμφωνήσει σε τρόπους διαχείρισης προβλημάτων στην αγορά συναλλάγματος. 

 

Στο μεταξύ, δημοσίευμα του «Bloomberg» ανέφερε ότι οι 20 πλουσιότεροι άνθρωποι της Ρωσίας έχασαν 10 δισ. δολ. αυτή την εβδομάδα, καθώς η κεντρική τράπεζα αύξησε τα επιτόκια, ενώ συνολικά από την αρχή του έτους χάνουν 62 δισ. δολ.

 

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της γερμανίδας καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στη Ρωσία αλλά δεν πιστεύει ότι οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα αυτή ευθύνονται αποκλειστικά για τις πρόσφατες αναταράξεις στη ρωσική οικονομία.

* ,