Παναγιώτου: Ο Ερντογάν Έκανε Την Τουρκία «Πλουσιότερη» Με Λογιστικό Κόλπο Του Κιμ Γιανγκ

  • http://analitis.gr/

Για οποιονδήποτε άλλο η παραπάνω κατάσταση θα φάνταζε με άλυτο γόρδιο δεσμό. Όχι, όμως, για τον παμπόνηρο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος βρήκε τον τρόπο να κόψει τον γόρδιο δεσμό και μάλιστα άμεσα. Πώς; Αλλάζοντας τα εθνικά λογιστικά και τον τρόπο υπολογισμού της ανάπτυξης της οικονομίας και των ελλειμμάτων. Με ένα λογιστικό κόλπο το οποίο ανακοινώθηκε μόλις χτες, η Τουρκία εν μία νυκτί πρόσθεσε στο ΑΕΠ της 140 δις δολάρια, κυριολεκτικά από το πουθενά! Αυτά τα χρήματα δεν υπάρχουν ούτε υπήρξαν ποτέ. Δημιουργήθηκαν λογιστικά εθνική στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας (Turkstat) προκειμένου να κρυφτεί το μέγεθος της πραγματικής ύφεσης της χώρας, που παρόλα αυτά εμφάνισε συρρίκνωση στο ΑΕΠ της κατά 1,8%, τη μεγαλύτερη από το 2009.

Το λογιστικό κόλπο
Στα οικονομικά όλες οι μετρήσεις γίνονται σε σχέση με ένα έτος «βάση». Αν αλλάξει η βάση τότε αλλάζει και η μέτρηση. Το λογιστικό κόλπο της Τουρκίας ξεκινά από την επιλογή ως έτους βάσης το 2009, όταν το Τουρκικό ΑΕΠ είχε βουλιάξει λόγω της διεθνούς κρίσης. Η αλλαγή αυτή επηρέασε αμέσως τα δημοσιευμένα στοιχεία των τελευταίων 15 ετών και εμφάνισε την τουρκική οικονομία μέχρι το 2015 ως την ταχύτερα αναπτυσσόμενη στον κόσμο, πίσω μόνο από την Τουρκία και πάνω ακόμη από την Ινδία, ενώ απάλυνε την ύφεση του 2016.

Πόσο είναι τελικά η πραγματική ύφεση;
Με γρήγορους υπολογισμούς στα διαθέσιμα στοιχεία η ύφεση της Τουρκίας, η επιρροή του λογιστικού κόλπου Ερντογάν στο ΑΕΠ είναι, περίπου, της τάξης του 3%. Αυτό σημαίνει πως η πραγματική ύφεση της Τουρκίας σήμερα είναι πιο κοντά στο 5% απ’ότι στο 2%, δηλαδή μία από τις μεγαλύτερες αν όχι η μεγαλύτερη διεθνώς.

Λογιστικό κόλπο αλά Κιμ Γιν Γιανγκ
Το λογιστικό κόλπο με το οποίο η Τουρκία εμφανίστηκε πλουσιότερη δεν είναι άγνωστο αλλά χρησιμοποιείται από πολλούς δικτάτορες ανά τον κόσμο ενώ έχει κατά κόρον χρησιμοποιηθεί από τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιν Γιανγκ.